Analytiker etter Saudi-Arabias oljeoverraskelse: – Et varselskudd

Oljekartellet Opecs markedsrapport sendte oljeprisen rett ned tirsdag ettermiddag, etter at det ble kjent at Saudi-Arabia økte produksjonen i februar.

ADVARER: Saudi-Arabia øker produksjonen og advarer med det de andre Opec-medlemmene om at de ikke kommer til å bære kuttene alene, ifølge analytikere. Bildet viser energiminister Khaled al-Faleh i Saudi-Arabia.
Publisert:

– Nok en gang blir man sittende og lure på hva Opec egentlig rapporterer, sier analytiker i Danske Bank Markets, Anders Holte, til E24.

Prisen på et fat nordsjøolje (brent spot) falt fra 51,78 dollar til 50,44 dollar per fat ved lunsjtider tirsdag.

Årsaken var den månedlige oppdateringen fra oljekartellet Opec. Der kom det blant annet frem at oljekartellets største produsent, Saudi-Arabia, har økt sin produksjon den siste måneden.

Det er stikk i strid med hva landet har sagt det vil gjøre. I desember i fjor inngikk Opec, med Saudi-Arabia i spissen, og andre oljeproduserende land en avtale om å redusere oljeproduksjonen.

Landene satte så ned en komité for å følge opp at lovte kutt ble gjennomført. Den første gjennomgangen i slutten av januar viste at oljeprodusentene hadde kuttet 1,5 millioner fat totalt.

Les også

Oljeprisfall etter Opec-rapport

– Varselskudd

Tirsdagens Opec-rapport er det første virkelige tegnet på at Opecs mest fremtredende medlem gjør motsatt av hva det har lovet.

Holte beskriver Saudi-Arabias produksjonsøkning som «et varselskudd» fra oljestormakten til de andre medlemmene av kartellet.

25 mai er det nemlig duket for nok et Opec-møte.

– Jeg tror dette er et lite takk for sist. «Hvis ikke alle følger forpliktelsene, øker vi produksjonen», sier han.

Onsdag klokken 10 kommer Det internasjonale energibyrået med sin rapport. Den kan kaste lys ytterligere lys over hvordan utviklingen i oljeproduksjonen har vært. E24 dekker rapporten.

Les også

Oljeprisen med nytt bunnivå i år

– Bare negative nyheter

Ifølge råvaresjef i SEB, Bjarne Schieldrop, er det summen av flere faktorer som nå gjør at oljeprisen reagerer sterkt på negative nyheter.

Anders Torgrim Holte, analytiker Danske Bank Markets

– Dette kommer i kjølvannet av en mange andre ting som har skjedd i det siste, sier Schieldrop til E24.

– Svakere valuta i fremvoksende markeder, og man har hele tiden i bakhodet at det nå kommer renteøkning i USA. Da blir dollar sterkere, og sterkere mot fremvoksende markeder, sier han.

I tillegg trekker Schieldrop frem den økende produksjonen i USA.

– Pioneer kom ut og sa at etter deres mening kom Permian Basin til å produsere 8 til 10 millioner fat per dag om ti år mot dagens noe over 2 millioner fat. Det blir altså større enn Saudi-Arabias største oljefelt.

Nylig kom også IEA med en forventning om at Opec vil øke kapasiteten med 2 millioner fat frem til 2022, og at økningen hovedsakelig ville komme fra Irak.

Bjarne Schieldrop, sjefstrateg råvarer, SEB

– Det er altså bare negative nyheter, og bakteppet er fallende råvarepriser, sier Schieldrop.

Sensitiv oljepris

Med et såpass nervøst marked skal det ifølge analytikeren lite til før det merkes på oljeprisen.

– Hvis det er den minste tvil om hvor kraftfull Opec og Saudi-Arabia er i sin leveranse av kutt, vil det ha en effekt, sier Schieldrop.

– En ting er at Saudi-Arabia kutter mer enn det har forpliktet seg til, men det sier også ifra om at det ikke kommer til å bære hele kuttene alene, sier han.

Les også

Tildelingsrekord i Barentshavet: Vil bygge opp ny oljeregion

Les også

Spansk oljeselskap melder om enormt oljefunn i USA

Les også

Folketrygdfondet: Tapte 100 mill. på restruktureringer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om