Får likevel tilskudd fra regjeringen: Fortum fortsetter CO2-fangst

Finske Fortum skal fortsette å prosjektere CO2-fangst på avfallsanlegget Klemetsrud i Oslo, etter at regjeringen sådde tvil om prosjektet tidligere i år.

FÅR PENGER: Klemetsrud energigjenvinningsanlegg, drevet av Fortum, får penger til å jobbe videre med et CO2-lagringsprosjekt. Det har regjeringen bestemt.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det skriver Olje- og energidepartementet i en pressemelding fredag.

Regjeringen sier den vil tilby Fortum Oslo Varme tilskudd til forprosjektering av CO2-fangst på energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud.

Regjeringen viser til at Fortum Oslo Varmes prosjekt er vesentlig styrket siden forrige vurdering.

«Kostnadsestimatene og usikkerheten knyttet til gjennomføringen av prosjektet er redusert», skriver regjeringen.

Fortum Oslo Varme mener å ha redusert investeringsanslagene sine med 800 millioner kroner, til 3,5 milliarder kroner.

De eksterne kvalitetssikrerne Atkins og Oslo Economics har derimot beregnet reduksjonen til 700 millioner kroner.

Også driftskostnadene for prosjektet er redusert, med rundt 70 millioner kroner, ifølge tallene regjeringen har fått overlevert fra kvalitetssikrerne.

Ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt

Atkins og Oslo Economics mener fortsatt at demonstrasjonsprosjektet ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Skal det bli lønnsomt, må prosjektet demonstrere et lavt nok kostnadsnivå til at andre utbyggere vil følge etter.

Regjeringen har forpliktet seg til å gå videre med en løsning for CO2-rensing i full skala i Norge, gitt at det gir teknologiutvikling i internasjonalt perspektiv.

– Fangst- og lagring av CO2 kan være et viktig bidrag til at verden skal nå sine klimamål. Jeg er glad for at fangstprosjektet til Fortum er forbedret og at vi nå tilbyr forprosjektering av to fangstprosjekter, sier olje- og energiminister Terje Søviknes.

Les også

CO2-renseprosjekter kan bli droppet: – Skaper uforutsigbarhet

Droppet Yara-prosjekt

Tidligere i år ble Yaras CO2-lagringsprosjekt i Porsgrunn droppet. Regjeringen sa da at den regnet Fortum Oslo Varmes prosjekt for å lagre CO2 fra avfallsanlegget på Klemetsrud som dyrt og risikabelt, og ville vurdere å droppe også dette.

Regjeringen ville i utgangspunktet bare gå videre med ett CO2-fangstprosjekt, nemlig det hos Norcem i Brevik, en del av Heidelberg-konsernet.

Det ble møtt med negative reaksjoner fra dem som ønsker at prosjektene skal fullføres, blant annet innen miljøorganisasjoner, industriaktører, fagforeninger og akademia.

Nå er Bellona glade for at regjeringen likevel går videre med Klemetsrud.

– Dette betyr utrolig mye for klimakampen. Når Klemetsrud nå går videre, er det ikke bare en seier for Fortum Oslo Varme og for hovedstaden. Beslutningen vil skape oppmerksomhet og entusiasme langt utenfor Norges grenser, sier Olav Øye, rådgiver for karbonfangst og -lagring i Bellona.

Les også

Setter CO2-fangst på vent etter regjeringens budsjettkutt

Stort prosjekt

Regjeringen har de siste årene jobbet med å modne frem et fullskala prosjekt for fangst og lagring av CO2 i industrien på Østlandet. Målet er å frakte CO2 med skip til Vestlandet, hvor Equinor og flere partnere skal lagre den under havbunnen.

Men kostnadene er massive, og det har skapt bekymring for at prosjektet skal bli skrinlagt, i likhet med prosjektet som skulle lagre CO2 fra gasskraftverket og oljeraffineriet på Mongstad.

Total kostnad for fangst, lagring og transport fra Fortum-anlegget over en femårsperiode er redusert fra 13,1 til 11,8 milliarder kroner, ifølge kvalitetssikrerne.

Norcems prosjekt har en total kostnad på 11,2 milliarder over fem år, ifølge Atkins og Oslo Economics.

NHO er fornøyd

Også Næringslivets Hovedorganisasjon er fornøyd med at regjeringen lar Fortum fortsette utredningene. Organisasjonen viser til en Sintef-rapport som anslår at CO2-fangst kan skape titusenvis av norske jobber.

– Det er bra at man har fått denne vurderingen og beslutningen på plass så pass raskt for å unngå ytterligere stopp i fremdriften for pilotprosjektet, sier viseadministrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO i en kommentar.

– Nå er det viktig at CCS-satsingen følges opp med tilstrekkelige midler i forprosjekteringsfasen og at investeringsbeslutningen tas i inneværende stortingsperiode, sier Almlid.

I revidert nasjonalbudsjett i mai sa regjeringen at den ville utsette beslutningen om å gå videre med ett eller flere fullskala fangstprosjekter til 2020 eller 2021.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Klima
 2. Solberg-regjeringen
 3. Bellona

Flere artikler

 1. Vil droppe CO2-fangst på Klemetsrud: Kan torpedere Oslos klimamål

 2. CO₂-rensing kan koste opptil 25 milliarder

 3. Betalt innhold

  Fortum får videre støtte til ulønnsom CO2-fangst

 4. Satser mer på CO2-fangst

 5. Betalt innhold

  Lover CCS-svar i statsbudsjettet: Fortum slipper ikke jubelen løs ennå