Regjeringen snur om Lofoten – åpner ikke for oljeselskapene likevel

Olje-og energidepartementet trekker tilbake tilbudet om å nominere interessante blokker i fredede områder.

SNUR: Solberg-regjeringen ønsker ikke lenger at oljeselskapene nominerer blokker i fredede Lofoten. Her er statsministeren på besøk i det omstridte området.
 • Magnus Newth
 • Jostein Matre
 • Irene Rønold
 • Alf Bjarne Johnsen
Publisert:

Onsdag skrev VG at regjeringen har invitert oljeselskapene til å nominere blokker i de omstridte havområdene utenfor Lofoten og mørekysten.

Disse områdene er stengt for både petroleumsvirksomhet og konsekvensutredning fram til 2017-valget, som en følge av avtalen mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF fra Nydalen i 2013.

Snuoperasjon

Til VG onsdag sa Olje- og energiminister Tord Lien at muligheten til å nominere fredede områder handlet om «kunnskapsinnhenting».

STUM: Olje- og energiminister Tord Lien vil ikke kommentere at tilbudet er trukket tilbake.

Nå snur regjeringen, og trekker tilbake ønsket å motta nominasjoner fra oljeselskapene på blokker som ikke er aktuelle å utlyse til våren, skriver de i en pressemelding.

– I et brev til selskapene torsdag presiserer departementet at det ikke ønsker å motta nominasjoner fra oljeselskapene på blokker som ikke er aktuelle å utlyse til våren, heter det i uttalelsen.

Tord Lien ønsker ikke å uttale seg om snuoperasjonen til VG, og henviser til

pressemeldingen.

Der uttaler han følgende:
– Som ved tidligere konsesjonsrunder vil begrensningene fra forvaltningsplanene og forpliktelsene regjeringen har overfor samarbeidspartiene bli fulgt opp også i 24. runde. For å unngå videre spekulasjon om noe annet har oljeselskapene i dag fått beskjed om at vi ikke ønsker å motta nominasjoner i blokker som aldri har vært aktuelle å utlyse i runden.

Priser rask reaksjon

Nestleder i Venstre, Ola Elvestuen, reagerte sterkt på at oljeselskapene skulle få nominere blokker som er fredet for oljeboring, og satte som krav at regjeringen skulle rydde opp.

Nå har han fått det som han ville. Oppryddingen er gjort.

– Det er bra at de har reagert så raskt, og i tråd med den enigheten vi har fra tidligere. Det er et godt grunnlag for at vi også kan en enighet fremover, sier Elvestuen til VG i dag.

Han mener også at dette er en fordel for oljeselskapene.

– Nå slipper de å ha denne usikkerheten, sier han.

– Solid smekk

Bellona-leder Frederic Hauge kaller regjeringens snuoperasjon for «en solid smekk for olje- og energiminister Tord Lien».
– Dette var en hårreisende ting av han å gjøre, og ekstremt provoserende for Venstre og KrF, men også overraskende for statsministeren, tror jeg. Det er ingen tvil om at hennes kontor har grepet inn her, sier Hauge.

Han omtaler det siste døgnet som hektisk, men er fornøyd med at Bellona sammen med regjeringens støttepartier Venstre og KrF har fått stoppet det han mener er et forsøk på snikinnføring bakveien.

Saken fortsetter under bildet.

FORNØYD: Bellonas Frederic Hauge langer ut mot regjeringen, men er fornøyd med at de har snudd.

– Ekstremt pinlig

– Regjeringen har hele tiden sagt at de skal ha en skrittvis tilnærming. Håndteringen av Goliat er i ferd med å bli en svært stor skandale. Det å snike Lofoten inn på denne måten er direkte uredelig.
Hauge tror ikke det var tilfeldig at Lofoten ble åpnet for nominasjoner.
– Når man ser hva Tord Lien har sagt om at han vil åpne disse områdene etter neste stortingsvalg, så virker det som han prøvde seg på en snarvei nå, for å slippe nominasjonsrunden etter valget dersom Høyre og Frp skulle få flertall. Derfor var det helt avgjørende å få stoppet dette. Liens politiske troverdighet er kraftig svekket.
– Betyr det at du mener han bør gå av?
– For å si det slik; Dette er alvorlig, og ekstremt pinlig for ham. Det er vanskelig å se at han nå kan ha tillitt hos samarbeidspartiene.

– Fingra av oljefatet!

Også Natur og Ungdom mener måten det ble åpnet for nominasjon fra oljeselskapene var suspekt:
– Det er bra at Tord Lien har fått seg en smekk over fingrene, men det er verdt å stille spørsmål om hva som kunne skjedd dersom feilen i dokumentene ikke hadde blitt oppdaget. Vi er redd for at dette har vært en måte der regjeringen har prøvd å brøyte veien for oljeboring i Lofoten og Møreblokkene, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.
– Tord Lien må holde fingrene av oljefatet, fortsetter hun.

Les også

Oljenæringen søker om ny milliardutbygging:– Grunn til å tro at vi får flere før jul

Les også

Varsler nye kjøp på norsk sokkel

Les også

Vil ha mer miljøvennlig energi: Tord Lien vil bla opp 1,3 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Lofoten
 2. Olje og gass
 3. Solberg-regjeringen
 4. Tord Lien

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Venstre ber Lien trekke blokker fra ny oljemeny

 2. Slik ville Tord Lien endre olje-kartet

 3. Upstream: Regjeringen vil gjenåpne områder utenfor Lofoten

 4. Betalt innhold

  VG: – Liens oljekart mer omfattende i sitt første utkast

 5. Lofoten-saken: Tord Lien innrømmer at han feilinformerte Erna Solberg