Tillitsvalgte: - De ansatte er blitt overkjørt

Statoils tillitsvalgte mener ledelsen nå innfører teknologi som ikker utprøvd og gjennomfører kutt uten å ha vurdert risikoen godt nok.

BEKYMRET FOR KONSEKVENSENE: Leder i SAFE Hilde-Marit Rysst frykter at nedskjæringene i Statoil kan gjøre det mer utrygt å jobbe på norsk sokkel.
 • Andreas Wolden Fredriksen
 • Maren Løhre
 • John Thomas Aarø
 • Marius Lorentzen
Publisert:

- Jeg har snakket med den lokale klubben, som på ingen måte stiller seg bak arbeidet, sier Hilde-Marit Rysst, leder i fagforbundet Safe, til E24.

- De ansatte har ikke hatt noen reell innvirkning, og har kun mottatt ferdig arbeid fra Statoil i denne prosessen, tordner hun.

Safe representerer rundt 2.000 sokkelansatte i Statoil.

Hun sier at de tillitsvalgete etterspør konsekvensvurderinger for hva de nye varslede kuttene vil si.

Safe mener Statoil har diktert nedbemanningene, og er bekymret over manglende informasjon om hva som blir utsatt eller nedprioritert som følge av kuttene.

Les også

Statoil bekrefter kutt på minst 1.600 stillinger

- Det kuttes over en lav sko i hele bransjen. Vi etterspør hva det er som kuttes. Er det HMS (helse, miljø og sikkerhet), er det fallende inntekter som er årsaken, hvilke prosjekter eller hvilke vedlikehold er det som kuttes eller utsettes, spør

forbundslederen.

Kutter minst 1.600

Statoil bekreftet mandag at det skal kuttes 500 nye stillinger i den norske oljevirksomheten, hvorav omkring 150 vil komme offshore.

Dette kommer i tillegg til kutt på mellom 1.100 og 1.400 stillinger som tidligere er varslet. Samlede kutt blir derfor på minst 1.600 de neste par årene.

Blant de 500 som torsdag ble varslet, er et ifølge Per Steinar Stamnes, som er tillitsvalgt for de offshore-ansatte i Statoil fra Industri Energi, hovedsakelig snakk om ansatte innenfor vedlikehold og drift som skal kuttes offshore, mens kuttene på land rammer hovedsakelig ingeniørstillinger.

- Vi har ikke fått noe gjennomslag i denne beslutningen. Det var heller ikke overraskende. Dette er en prestisjesak og når direktørene i UPN (den norske lete- og produksjonsvirksomheten, journ. anm.) kommer med et slikt forslag, skal det mye til før toppledelsen overprøver dem, sier Stamnes til E24.

I Industri Energi mener de nå sjansen for ulykker og andre hendelser øker fordi Statoil-ledelsen ikke har gjort gode nok vurderinger av hvordan de kutter.

- Regelverket sier at alt skal risikovurderes når man skal gjøre slik endringer. Det ledelsen har gjort er en enkel og overordnet risikovurdering, sier Stamnes og legger til at den overordnede vurderingen ikke står i stil til de kuttene som skal gjøres i underenhetene.

- Øker faren for en stor ulykke

Stamnes får støtte av sin forbundsleder Leif Sande.

- Dette er kritisk, sier han til E24 og fortsetter:

- DETTE ER KRITISK: I LO-forbundet Industri Energi mener leder Leif Sande at Statoil-ledelsen bare har gjort en overfladisk vurderingen av risikoen ved å kutte antallet ansatte på oljeplattformene.

- Våre tillitsvalgte har sagt at forslaget hverken er med på å underbygge økt effektivitet eller regularitet, og at dette øker faren for en stor ulykke.

Sande forteller at de ikke har vært involvert hele veien i prosessen, men at det har vært en diskusjonsrunde nå i den siste tiden.

- Dette er ennå ikke gjennomført, så vi vil fortsette å ytre våre synspunkter, lover Sande.

- Kutter i vedlikehold

I fagforeningen er de bekymret for at vedlikeholds- og sikkerhetsarbeidet nå rammes.

- Det vi ser er at man endrer en del av rammebetingelsene, øker aksepten for etterslep på vedlikehold, kutter i forebyggende vedlikehold og endrer på kriterier for hva som er kritisk. Vi både ser og hører at sjansen for at noe skjer øker når vedlikeholdsprosjekter blir utsatt, sier Per Steinar Stamnes i Industri Energi.

Alle følger Statoil

Statoil er ikke alene i oljeindustrien om å kutte antall ansatte.

I SAFE sier Rysst at det har vært gjennomført store kostnadskutt allerede i bedriftene som gjennomfører nedbemanninger nå. Med ytterligere kutt, må noe prioriteres bort. Hun trekker sammenligningen med vedlikehold av biler:

- Er det rusten på bakluka de velger å prioritere bort, eller er det bremsene som ikke blir byttet. Hvis det skjer noe på anleggssiden som en konsekvens av nedskjæringene, er det stygt for bransjen. Vi er bekymret for sikkerheten til våre medlemmer, og er ikke beroliget med de svarene Statoil har kommet med.

- Hvor viktig er det Statoil gjør for hele bransjen?

- Statoil er tilnærmet en monopolist på norsk sokkel. Vært eneste lille skritt de gjør, får konsekvenser. Nå gjør de et gigantisk skritt, noe vi ser forplanter seg i leverandørbransjen, som igjen gjør bemanningskutt.

Les også:

Fagforeningsleder om ledelsen i Statoil: - Folk er forbannet- Statoil planlegger å kutte rundt 500 stillingerStatoil bekrefter gassavtale med Ukraina

- Kan komme storulykker

Også hos YS Statoil er de skuffet over antallet som nå mister jobben.

Bjørn Asle Teige

- Vi hadde fått signaler var kjent med at det skulle komme en beskjed på dette. Men vi er overrasket og skuffet over at tallet ble så høyt, sier konserntillitsvalgt i Statoil Bjørn Asle Teige.

Han er ikke uenig i at Statoil bør se på organiseringen, men mener omfanget er for stort og at de går for fort frem:

- Jeg frykter potensialet for større ulykker vil øke. Det blir vanskeligere å ha full kontroll når man strammer inn en allerede slank organisasjon, omfanget er så stort, i så mange ledd samtidig, og går så fort frem. Med så mange som frykter for jobbene blir oppmerksomheten forstyrret, det blir en dominoeffekt som øker risikoen, sier han.

Han forstår heller ikke hvorfor Statoil skal kutte på sokkelen:

- Det henger ikke i hop med vekstprognosene. Statoil holder på å bygge ut flere nye felt og man er i en reel vekstfase. Det er ulogisk og vanskelig å forstå at det vil hjelpe på måloppnåelsen at en går løs på produksjonselementene. Vi tror effektiviteten kan gå ned, sier Teige.

- Sikkerheten er vår høyeste prioritet

Knut Rostad, talsmann i Statoil, svarer kritikerne med at sikkerheten er selskapets høyeste prioritet:

- Vi kommer ikke til å gjennomføre tiltak som går utover sikkerheten, sier han til E24.

Han sier at arbeidstaker siden har kommet med «mange gode innspill» i saken:

Knut Rostad, kommunikasjonssjef for internasjonal oppstrømsvirksomhet i Statoil

- Dette har vært viktig for det endelige resultatet, selv om foreningene ikke stiller seg bak vår beslutning.

- Med den besluttede bemanningsrammen har vi tatt høyde for sikker og effektiv drift av eksisterende installasjoner og behovet for kompetanse knyttet til nye prosjekter fram mot 2016. Det er gjort en overordnet konsekvensutredning for de tiltakene som er lagt til grunn for de nye forslagene til bemanningsrammer. Enkelte av forslagene er så omfattende at de krever ytterligere konkretisering og konsekvensvurdering før de blir iverksatt, sier han videre.

Når det gjelder kritikken om at nedbemanningen går utover vedlikeholdet, påpeker Rostad at oljeselskapet har mange oppfølningssystemer som overvåker tilstanden på anleggene deres til enhver tid.

- De viser hvor mye utestående vedlikehold vi har. Dette er verktøy vi bruker for å sikre at eventuell endring i bemanning ikke går ut over teknisk tilstand på anleggene. Dersom trenden på utestående vedlikehold beveger seg i gal retning har vi mulighet for å korrigere dette ved å justere bemanningen i perioder.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. – «Jækli» bekymringsfullt

 2. – Det går bedre med den nye konsernsjefen

 3. Betalt innhold

  – Vi skal kjempe mot Statoil med nebb og klør

 4. - Sterkt bekymret for det som skjer

 5. – Hvis du tror sikkerhet koster, prøv en ulykke