Statoil skrur opp sparetempoet: Kutter investeringsplanen med nye 15 milliarder

Investeringsiveren til den nye Statoil-sjefen er enda et hakk lavere enn hos forgjengeren, for nå kuttes planen med nye 15 milliarder kroner. Eldar Sætre skrur nå opp tempoet på selskapets spareplan.

TOK STAFETTPINNEN: Statoil-sjef Eldar Sætre (t.h.) skrur nå opp tempoet på effektiviseringsplanen som forgjengeren Helge Lund lanserte.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

LONDON (E24): Statoil slapp fredag morgen sitt resultat for fjerde kvartal, som viste et justert driftsresultat på 26,9 milliarder kroner.

Det er 600 millioner kroner bedre enn det analytikerne hadde regnet med, men likevel er det en kraftig nedgang fra året før da det lå på 42,3 milliarder kroner.

Den nye Statoil-sjefen, Eldar Sætre, varsler nå at spareplanen som ble lansert i London i fjor skal trappes opp. Årsaken er enkel, selv om arbeidet er vanskelig: Kostnadene i oljebransjen har over flere år blitt for høye, og nå har oljeprisen fått seg en saftig knekk.

– Planen for å styrke Statoils konkurranseevne ble lagt fram i fjor. Strategien ligger fast, og vi øker nå innsatsen og satsingen for å levere på våre prioriteringsområder: lønnsom vekst, økt effektivitet og konkurransedyktig utbytte, sier Statoil-sjef Eldar Sætre, i en pressemelding.

E24 Aksjelive: Se Statoils pressekonferanse direkte fra 09:30

Her er Eldar Sætres nye tiltak:

 • Organiske investeringer kuttes i 2015 fra 20 til 18 milliarder dollar (fem milliarder ble kuttet i fjor). Dermed kuttes det nye 15 milliarder kroner i investeringsplanen etter at den ble redusert med 30 milliarder i fjor.
 • Innsparingsplanen trappes opp med 30 prosent. Nå skal det spares 1,7 milliarder dollar i året fra 2016 (12,8 milliarder kroner i året)
 • Før eventuelle oppkjøp regnes med, skal Statoil øke produksjonen sin med to prosent årlig til 2016. Fra 2016 til 2018 skal produksjonen økes med tre prosent
 • Planen skal gi en forbedring i kontantstrømmen på totalt fem milliarder dollar før skatt (37,6 milliarder kroner)

Selv om det nå kommer nye tiltak, trekker Statoil-sjefen også frem at selskapet allerede har klart å bli mer effektive:

– Vi har forbedret produksjonseffektiviteten på norsk sokkel med mer enn fem prosentpoeng, en økning på 50.000 fat per dag tilsvarende mer enn én milliard dollar i kontanter på årsbasis.

Holder på utbyttet

Til tross for at oljeprisen har mer enn halvert seg siden toppen i fjor sommer, holder Statoil på utbyttet på 1,80 kroner for fjerde kvartal. De sier også at de har en intensjon om å betale dette i de tre første kvartalene i år.

– Vår økonomiske posisjon er robust, vi opprettholder vår finansielle kapasitet og vi har en solid balanse. Vi har til hensikt å oppfylle våre forpliktelser overfor aksjonærene og betale et konkurransedyktig utbytte, sier Eldar Sætre.

I 2014 endte Statoil opp med å øke utbyttet fra 2013 fra 7,00 til 7,20 kroner aksjen.

Frem til nå har Statoil måttet låne penger for å betale utbytte, fordi driften ikke har generert nok kontanter til å betale utbyttet fra egen lomme direkte.

I fjor satte selskapet seg målet om at driften skulle kunne dekke utbytte med en oljepris på 100 dollar fatet i 2016. Nå sier de at de bare trenger en oljepris på 80 dollar fatet i 2017 og 60 dollar per dag i 2018 for å dekke utbyttet.

Klarer Statoil å få til det, vil de stå mye bedre rustet i årene som kommer til å betale utbytte, uten å måtte selge unna eiendeler, låne penger eller lete andre steder etter pengene.

Kan selge mer for å betale utbytte

For å få til utbyttepolitikken lover selskapet at de skal ha en beredskap til å kunne «benytte betydelig fleksibilitet i porteføljen til å sikre fri kontantstrøm til dekning av utbytte».

Det betyr litt enkelt sagt at Statoil forsikrer om at de vil fortsette å prioritere porteføljen sin, ved å selge unna mindre lønnsomme andeler eller andeler der de mener de allerede har fått en god avkastning. På den måten kan de få inn penger til å betale utbytte.

Statoil har de siste årene solgt unna en rekke eierandeler i prosjekter både i Norge og utenlands. Det har gitt inntekter som kan brukes til andre investeringer eller å dekke utbytteutbetalingene.

Statoil påpeker at mer enn en tredjedel av investeringene i 2017 og 2018 ikke er forpliktet.

Statoil setter også et mål om å operere med en nettogjeld på 15 til 30 prosent «på tvers av et bredt sett med prisscenarioer» (på forskjellige oljeprisnivåer, journ.anm.)

Les også

Eldar Sætre ny Statoil-sjef

Les også

Gir gass på norsk sokkel

Les også

– Spesielt bra at han er intern

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Statoil innfridde eget kontantmål, såvidt. Det kan bli lenge til neste gang

 2. Statoil-sjefen utelukker ikke nye jobbkutt

 3. – Et tillegg til verktøykassen

 4. Betalt innhold

  – Statoil-resultatet er sterkt preget av oljeprisen

 5. Statoil bruker samme oppskrift en gang til: Øker sparemålene og kutter investeringene