SSB: Anslår økte oljeinvesteringer i 2019

Oljeinvesteringene anslås opp til 175 milliarder kroner neste år, rundt 20 milliarder kroner mer enn i 2018. – En fin gave til norsk økonomi, mener sjeføkonom.

UNDER BYGGING: Oljefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen.

Foto: Nerijus Adomaitis Reuters
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Karl Wig
Publisert:

Statistisk sentralbyrå (SSB) kunngjorde torsdag tellingen av oljeselskapenes investeringsanslag per fjerde kvartal.

Investeringene for inneværende år blir anslått til 155,5 milliarder kroner, mens investeringsanslaget for 2019 er på 175,3 milliarder kroner.

Neste års anslag er 6,1 prosent høyere enn ved forrige rapport i august.

Nordea-sjeføkonom Kjetil Olsen liker SSBs investeringsanslag.

– Mellom 10 og 15 investeringsvekst til neste år er en fin gave til norsk økonomi, sier Olsen til E24.

– Det er litt bedre enn vi trodde, og bare forsterker inntrykket av at den norske oljebransjen ligger an til å få en bra oppgang fremover, fortsetter sjeføkonomen.

På forhånd hadde analytikerne i Nordea ventet at årets anslag ville bli revidert ned til 150 milliarder fra 156 milliarder kroner i forrige rapport.

For 2019-anslaget ventet derimot Nordea en oppjustering til 167 fra 165 milliarder kroner.

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Nye prosjekter

Investeringsanslagene til feltutbygging er nå på 74,2 milliarder kroner, hvilket er 11,4 prosent høyere enn anslaget i forrige kvartal.

– Det høyere anslaget har sammenheng med at det har blitt levert plan for utbygging og drift (PUD) på enda et utbyggingsprosjekt, og tallene for dette prosjektet er derfor nå med i målingen, skriver SSB.

Prosjektene telles først med i rapporten etter at de er sanksjonert og det er levert søknad (PUD).

Siden forrige opptelling av investeringene har Equinor sendt inn utbyggingsplanen for andre fase av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

Les også

Kværner har kuttet den første stålplaten: Nå er byggingen av Johan Castberg i gang

Planene ble kunngjort i slutten av august, og viste investeringer på 41 milliarder kroner i den andre fasen av gigantfeltet. Samlet er investeringene på 127 milliarder kroner for begge faser.

Samtidig er det ventet flere søknader om utbygging i 2019, ifølge SSB, som peker på prosjektene Luno 2, Cara, Tor II, Fogelberg, Garantiana og Brasse.

Dette er ifølge byrået relativt små utbygginger, og i tillegg har utbyggingsprosjekter vanligvis lavest investeringer i utbyggingens første år.

Det betyr at disse prosjektene trolig vil ha nokså beskjedne samlede investeringer i 2019, skriver SSB.

– Opprettholdes tidsplanene på disse prosjektene ligger det likevel, isolert sett, an til noe høyere investeringer innen feltutbygging i 2019 enn det som ligger inne i undersøkelsen nå, vurderer statistikkbyrået.

Vekstdrivere

Investeringsveksten fra 2018 til 2019 drives av områdene feltutbygging, leting og nedstengning og fjerning, mens lavere anslag for felt i drift og rørtransport bremser veksten, viser tellingen.

Les også

Equinor kutter i fase to av giganten Sverdrup: Skal koste 41 milliarder

Det totale investeringsanslaget for 2018 på 155,5 milliarder kroner er nedjustert med 0,5 prosent fra forrige rapport i august, for det meste grunnet nedgang innen felt i drift.

Oljeinvesteringene falt kraftig da oljeprisen kollapset etter 2014, noe som rammet norsk økonomi. Men etter noen år med nedgang er det ventet at investeringene skal ta seg markant opp igjen neste år og gi medvind for økonomien.

Blant antagelsene Norges Bank har lagt til grunn for sin plan om å heve renten er en vekst i oljeinvesteringene på 10,8 prosent i 2019.

DNB Markets-analytiker Jeanette Strøm Fjære mener 2019-anslagene ved første øyekast synes sterkere enn Norges Bank har lagt til grunn, men bemerker at årets økning også fremstår noe overdrevet, ettersom syv nye prosjekter ble inkludert.

– Uansett så støtter de positive utsiktene for oljeinvesteringene til neste år oppunder vår oppfatning om at Norges Bank vil heve styringsrenten til 1,0 prosent i mars, skriver Fjære i en oppdatering.

Les også

Rekordrask utbygging for Equinor

Les også

– Dette er Europas største industriprosjekt

Les også

– Ingen tvil om at det er viktig å vinne nye jobber

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
  2. Statistisk sentralbyrå

Flere artikler

  1. Oljeselskapene venter investeringer på 172,4 milliarder i 2020

  2. Oljebransjen venter investeringer på 183 milliarder i 2020

  3. Venter at det investeres 158,5 milliarder på norsk sokkel i 2020

  4. Oljeselskapene anslår større investeringer i år

  5. Oljebransjen varsler økte investeringer etter statens krisepakke