Microsoft vil inn i norsk CO₂-fangst og lagring

Equinor og Microsoft har inngått en intensjonsavtale om lagring av CO₂ under Nordsjøen.

 • Hanne Hattrem
 • Oline Birgitte Nave
Publisert:,

Intensjonsavtalen som ble signert i dag handler om å se på mulighetene i transport- og lagringsprosjektet Northern Lights.

Northern Lights er er et samarbeid mellom Equinor, Shell og Total, og en del av det norske CO₂-fangst- og lagringsprosjektet, kalt «Langskip». Prosjektet fører CO₂ fra anlegget i Brevik, og lagres under Nordsjøen.

Microsoft har et mål om å bli karbonnegative innen 2030.

Selskapet utforsker derfor flere muligheter for å nå dette målet og ser nå på Northern Lights-prosjektet i Norge, opplyser Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

– Langskip er det største klimaprosjektet i norsk industri noensinne, og et stort og viktig teknologiprosjekt. Vi mener det er en effektiv måte for Norge å bidra til å redusere klimagassutslippene på lang sikt til lavest mulig kostnad. Dagens signering viser det brede industriengasjementet for CO₂-håndtering, sier statsminister Erna Solberg.

Skal se på mulighetene

Statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Tina Bru var til stede da avtalen ble signert i Oslo onsdag, sammen toppledere fra Microsoft, Equinor, Shell og Total.

– Det Microsoft sier er at de skal bidra med å se på om det er mer teknologi som kan gå inn i prosjektet, sier olje og energiminister Tina Bru (H) til VGTV på pressekonferansen.

– Hva konkret skal Microsoft bidra med?

– De skal på teknologi og synergier også bidra til å få ned kostnadene, som vi er avhengige av for å nå globale klimamål og bevare arbeidsplasser, sier ministeren.

Tina Bru sier at hun har god tro på at intensjonsavtalen munner ut i en avtale.

– At selskapet stiller med toppsjefer, viser at de har tro på prosjektet i global skala.

Regjeringen mener CO₂-fangst og -lagring er et nødvendig klimatiltak for å redusere klimagassutslippene, uten å bremse utviklingen.

– CO₂-håndtering er et viktig klimatiltak. Dette samarbeidet mellom Microsoft og Equinor om Northern Lights-prosjektet demonstrerer felles satsing og har som mål å gi teknologiutvikling og kostnadsreduksjoner. Dette er nødvendig for at Langskip og global utrulling av fangst og lagring av CO₂ blir en suksess, sier olje- og energiminister Tina Bru.

Les også

Bru forsvarer regjeringens CO₂-prosjekt: – Merkelig kritikk

FORNØYD: Bellona-leder Frederic Hauge, er på klimatoppmøtet i København i 2015.

Kristofer Sandberg

Bellona-Hauge: – Fantastisk

– Dette er fantastisk morsomt. Det er bare kort tid siden regjeringen tok beslutning om å gå for CO₂-fangst og lagring i Norge, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

-Han mener Norge bør bli spydspissen i en koalisjon av land, industriaktører og investorer som ønsker å ta i bruk CO2-fangst og -lagring umiddelbart.

– Bellona har jobbet betydelig med å skaffe et kundegrunnlag for at Northern Lights skal få flere leverandører av CO₂, sier Hauge, som er nestleder i EU-kommisjonens ekspert- og teknologiplattform for CO2-fangst og -lagring.

– Det er gledelig at Microsoft har sagt at de ønsker å kompensere for sine historiske CO2-utslipp.  Vi klarer ikke løse klimaproblemer uten slike holdninger. At selskaper er villige til å betale for negative utslipp er et gjennombrudd for vår tankegang. Nå kommer det garantert flere store internasjonale aktører som vil legge penger i dette. Det er en enorm signaleffekt at Norge får med Microsoft med på laget, sier Hauge.

CO2-fangst for energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud i Oslo kan fjerne flere hundre tusen tonn CO2 fra biomasse hvert år, ifølge Bellona.

– Hva ligger i en intensjonsavtale?

– Nå går de inn i reelle forhandlinger for å finne forretningsmodeller.

Hauge tror utviklingen på sikt kan skape titusener av arbeidsplasser i Norge, gjennom å lagre CO₂ for internasjonale kunder.

– Det kan skje gjennom for eksempel sertifikater eller kvoter. Eller eksempelvis at alt det Microsoft bruker av aluminium, kan leveres fra et anlegg i Norge med karbonfangst- og lagring.

Dette har Equinor og Microsoft blitt enige om:

 • Utforske et teknologisamarbeid for å integrere Microsofts digitale kompetanse i Northern Lights-prosjektet.
 • Microsoft vil utforske bruk av Northern Lights' CO₂-transport- og lagringsanlegg som del av deres portefølje for CO₂-reduksjon, transport og lagringsprosjekter. 
 • Utforske måter for Microsoft å investere i effektiv utvikling av Northern Lights 
 • Utforske og etablere en tilnærming for å løfte CCS sin rolle i å nå Europas klimamål.

Her kan du lese mer om

 1. Karbonfangst
 2. CO2
 3. Lagring
 4. Nordsjøen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Her vil over 100 personer være i sving med nytt CO2-fangstanlegg

 2. Lager butikk av karbonfangst: Selger CO₂-kart til Equinor

 3. Betalt innhold

  Slik blir Europas norske klimagasslager

 4. Annonsørinnhold

 5. Karbonfangst får statlege milliardar: – Ein historisk viktig dag

 6. Aker Carbon Capture hopper etter CO₂-melding