Storbank venter kraftig oljeprishopp de neste månedene

Goldman Sachs mener at prisen for nordsjøolje vil nå 75 dollar fatet i tredje kvartal.

Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Oljen fra Nordsjøen blir langt dyrere fremover, dersom Goldman Sachs treffer med sine ferske prognoser.
Publisert: Publisert:

Oljeprisen har steget kraftig i år, og sist uke løftet den seg ytterligere i kjølvannet av at kulden i Texas rammet den amerikanske oljeproduksjonen.

Mandag morgen ligger prisen for nordsjøolje (brent spot) på 63,8 dollar per fat, som betyr at den har steget over 20 prosent siden årsskiftet.

Det er den høyeste oljeprisen siden før coronaknekken, men Goldman Sachs’ analytikere tror det er langt mer å gå på.

Flere år siden sist

Den amerikanske storbanken har nå jekket opp sine prisprognoser for nordsjøoljen til 70 dollar i andre kvartal og 75 dollar i tredje kvartal, ifølge et notat fra søndag, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Høsten 2018 var sist gang prisen for nordsjøoljen lå på over 75 dollar fatet, mens den lå like i underkant i april 2019.

Goldman Sachs forklarer sitt positive syn med forventninger om et stramt oljemarked.

Det blant annet på grunn av økt etterspørsel, som storbanken spår at i slutten av juli vil være tilbake på nivåene fra før det ble rammet av corona, skriver Bloomberg.

Oljegrupperingen Opec+ er ventet å jekke opp produksjonen sin, men storbanken mener dette ikke vil være nok til å møte etterspørselen.

Goldman Sachs venter heller ikke mer aktivitet fra land utenfor Opec+.

Samtidig trekkes det frem at resultatsesongen i USA har vist at de store oljeselskapene som produserer og leter etter olje ikke ser for seg å starte opp nye, større prosjekter, ifølge Bloomberg.

Les også

Kraftig hopp i spekulasjon på oljeprisen: – Sjeldent at vi ser

Ikke like positive

SEBs prognose er at prisen for et fat nordsjøolje i gjennomsnitt vil ligge på 65 dollar i tredje kvartal.

– Oljeprisen er der den er i dag ene og alene fordi Opec+ har kuttet vanvittig mye og fortsatt holder tilbake 8,1 millioner fat versus produksjonen i oktober 2018, fremhever råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til E24.

Han mener oljekjempen Saudi-Arabia antageligvis kommer til å avslutte sitt produksjonskutt på en million fat per dag. Det løper for øyeblikket til og med mars.

– Samtidig som Russland og Kasakhstan kommer til å kreve å produsere mer. Russland er ikke villig til å gi markedsandeler til amerikansk skiferolje så lenge de selv holder tilbake produksjon.

I starten av mars møtes Opec-grupperingen til et nytt møte.

Da coronakrisen traff oljemarkedet svarte Opec+ med å kutte produksjon med ti millioner fat om dagen, i et forsøk på å skape balanse i markedet. Fortsatt holder oljelandene produksjon borte fra markedet, men planen er å skru oljekranen gradvis opp igjen.

– Saudi-Arabia vil nok gjerne «melke» situasjonen for det den er verdt og dra prisen videre opp ved å holde produksjonen tilbake, mens Russland vil raskest mulig tilbake til normal produksjon på nåværende priser, sier Schieldrop.

Han kommenterer utviklingen i den amerikanske skiferoljebransjen slik:

– Det snakkes mye om at de nå er svært forsiktige med å bruke penger, men enn så lenge så ser vi at antall rigger øker like fort i dag (og siste 21 uker siden slutten av september) som det de gjorde fra juni 2016 og påfølgende 21 uker. Så jeg er ikke 100 prosent overbevist om at de kommer til å holde tilbake så mye hvis oljeprisen er god.

Spekulanter satser på prishopp

E24 skrev sist uke at spekulanter i papirmarkedet vedder mer og mer penger på at oljeprisen skal fortsette å stige fremover.

– De spekulative posisjonene har steget over tid, og spesielt på WTI (amerikansk lettolje) er de høye i forhold til historiske nivåer. I brent (nordsjøolje) er det ikke like høyt historisk, men det er fortsatt på relativt høye nivåer, sa oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

Martinsen mener også det blir sentralt å følge med på det kommende møtet for Opec og dets allierte land i mars.

– Nå er de i en posisjon der de må tenke seg godt om. På 60 dollar fatet kan shale (amerikansk skiferolje) vokse bra. Det skjer ikke i morgen, men frem i tid så er det mulig. Opec+ sitter fortsatt med åtte millioner fat ledig produksjonskapasitet, så dersom oljeprisen stiger for mye og for raskt så vil de trigge vekst i shale. Det er både en hodepine og en hårfin balanse for Opec, sa Martinsen.

Les også

Dette skjer denne uken: SAS og Norwegian i resultatilden

Publisert:
Gå til e24.no