Oljeprisutslagene

Reuters: Opec+ øker produksjonen i juni og juli

Opec+ utvider også perioden for kompensasjonsperioden ut september 2021.

 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Opec+ har blitt enige om å beholde de planlagte produksjonsøkningene for juni og juli, sier kilder til Reuters. I forkant av møtet har oljeprisen steget tilbake til samme nivåer som i mars.

Oljeprisen (brent spot) handles klokken 15 til 71,26 dollar fatet. Det er 1,9 dollar høyere enn ved Oslo Børs’ stengetid i går.

På møtet har de blant annet blitt enige om å utvide perioden for kompensasjon av overproduserte volum til slutten av september.

– Kina og USA fortsetter å øke vestutsiktene for året, og til tross for den tragiske andrebølgen i India ventes det fortsatt at økonomien vil vokse md 9,7 prosent, sier generalsekretæren i Opec, Mohammad Sanusi Barkindo under dagens møte.

Oljeanslagene til oljegrupperingen er «stort sett uendret» fra forrige møte, og etterspørselen forventes å øke med 6,6 prosent millioner fat per dag.

– Som med økonomien ser utsiktene for markedet for senere i år spesielt lovende ut. Vi forventer faktisk at etterspørselen vil overstige 99 millioner fat per dag i fjerde kvartal, som vil føre oss tilbake til nivåene før pandemien.

Barkindo sier også at de venter en økning i etterspørselen blant landene utenfor OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) vil stige med 6,8 prosent eller 6,4 prosent innenfor OECD.

Overvåker oljelagre

Når det kommer til produksjonen forventes det at land utenfor Opec-grupperingen vil vokse i lavere tempo enn ventet forrige måned, og øke med 700.000 fat per dag i 2021 til et gjennomsnitt på 63,6 millioner fat per dag.

Overvåkingen av OECDs kommersielle oljelagre fortsetter. April-dataene viste et fall på 6,9 millioner fat forrige måned, til 2,96 milliarder fat. Samtidig har lagrene falt fra toppnivået på 3,2 milliarder fat i midten av 2020, med omtrent 250 milliarder fat.

– Det fortsetter imidlertid å være betydelig overproduksjon fra noen av deltakerlandene. De overproduserte volumene må tilpasses for å nå målene vi har satt oss, sier Barkindo.

Følger med på Iran

Oljegrupperingen følger også med på forhandlingene som foregår i Wien mellom Iran og andre verdensmakter.

– Iran er blant grunnleggerne og et ekstremt viktig og verdsatt medlem av Opec. Vi forventer at den ventede returen av iransk produksjon og eksport vil skje på en ryddig og transparent måte, som vil opprettholde stabiliteten vi har jobbet hardt for å oppnå siden april i fjor.

Iran har nå 16 ganger så mye anriket uran som det landet forpliktet seg til i henhold til atomavtalen fra 2015, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået IAEA. I IAEAs kvartalsrapport som ble lagt fram mandag, sier sjefen for byrået, Rafael Grossi, at han er bekymret over at Iran ikke har gitt en forklaring på spor av anriket uran som er funnet på flere steder som iranske myndigheter ikke har innberettet til IAEA.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Aksjelive
 3. Oljepris
 4. Opec
 5. Oljeproduksjon

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette bør du vite om oljeprisen og Irans atomavtale

 2. Flat utvikling i oljeprisen

 3. Analytikere mener oljeprisen skal opp: – Oljeprisen er som været i april, men det går mot sommer uansett

 4. IEA: Manglende Opec-produksjon kan presse oljeprisen videre opp

 5. Sterk oljepris tross USA-nyhet: Analytiker tror Opec går videre med produksjonsøkning