Equinor

Equinor skal selge mer gass til britene om vinteren

Equinor har avtalt med britiske Centrica å levere mer gass de tre neste vintrene. – Kan bidra til at Storbritannia sikrer ytterligere energiforsyning, sier Equinor-direktør.

Dette er Heidrun-feltet, et av feltene som har fått økt sine produksjonstillatelser for å sikre mer norsk gass til Storbritannia og andre forbrukere.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det kommer frem i en melding.

Equinor skal levere rundt én milliard kubikkmeter gass for hver av de neste tre vintersesongene til Centrica, ifølge avtalen.

Det bringer Equinors totale kontraktsvolum med Centrica opp i over 10 milliarder kubikkmeter i året.

Norge har de siste årene eksportert over 100 milliarder kubikkmeter i året til Storbritannia og ulike EU-land.

Equinor understreker at norsk gasseksport er viktig for energisikkerheten i Storbritannia. Etter Russlands invasjon av Ukraina har Europa uttrykt sterke ønsker om å redusere sin avhengighet av russisk energi.

– I en periode med et krevende geopolitisk og makroøkonomisk bakteppe, med sterk etterspørsel etter naturgass, gjør vi i Equinor det vi kan for å eksportere så mye gass som mulig til markedet, sier Equinors direktør for gass- og krafthandel, Helge Haugane, ifølge meldingen.

– Jeg er veldig glad for at vi gjennom denne avtalen kan bidra til at Storbritannia sikrer ytterligere energiforsyning for de kommende vintrene, sier han.

Les også

Slik vil han sikre maksimal gasseksport: – Ethvert lite bidrag er nok velkomment

– Kan bli en krevende vinter

Normale gassleveranser til britene fra Equinor er 20 til 22 milliarder kubikkmeter. Det er ifølge Equinor mer enn en fjerdedel av av den samlede britiske gassetterspørselen.

– I en tid da energisikkerhet er avgjørende, er jeg glad for at vi er i stand til å gjøre vårt for å lette presset og sørge for mer sikkerhet foran det som kan bli en krevende vinter, sier Chris O'Shea, administrerende direktør i Centrica Group.

Selskapet er Storbritannias største energileverandør, gjennom selskapet British Gas.

Jekker opp produksjonen

I mars meldte Equinor at selskapet skulle sikre høyest mulig gasseksport ved å gi gass på tre viktige felt og gjenåpne Hammerfest LNG.

Staten har økt produksjonstillatelsene for feltene Oseberg, Heidrun og Troll, slik at Equinor kan opprettholde høy produksjon også gjennom sommeren hvor man normalt gjør mye vedlikehold.

Hammerfest LNG er også i gang igjen, og det gir enda et bidrag til å øke Norges gassleveranser, som er ventet å nå ny rekord på 122 milliarder kubikkmeter i år.

Det var i vinter lave russiske gassvolumer til Europa, og derfor har Europa stort behov for å fylle gasslagrene før vinteren.

Les også

Nå er Equinors LNG-produksjon i gang på Melkøya

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Centrica
 3. Gass
 4. Storbritannia
 5. Norsk sokkel
 6. Equinor

Flere artikler

 1. Equinor starter opp igjen gassanlegget i Hammerfest

 2. Nå er Equinors LNG-produksjon i gang på Melkøya

 3. Betalt innhold

  Slik kan Melkøya-anlegget hjelpe Europa

 4. Opedal om EU-forbud mot russisk olje: – Dette vil ta tid

 5. Nytt felt sikrer mer norsk gass til Europa: – Bidrar vi til energisikkerhet, bidrar vi til fred