Energikrisen rammer tysk energikjempe: Taper nær én milliard kroner per dag

Tyske Uniper får ikke nok gass fra Russland, og må kjøpe inn gass til høye priser for kundene. Selskapet taper nesten én milliard kroner per dag.

En Uniper-ansatt ved et gasslager i Tyskland.
Publisert:

Pengene renner ut av det tyske energiselskapet Uniper, hvor finske Fortum er største eier.

Selskapet taper nå over 100 millioner euro (974 millioner kroner) per dag, ifølge en melding mandag.

En sentral årsak er at selskapet må kjøpe inn gass til høye priser til kundene sine, fordi Russland ikke leverer de lovede volumene.

«Siden 14. juni har Uniper bare mottatt deler av de kontraktsfestede gassleveransene fra Russland. Bortfallet av leveranser tilsvarer nå 80 prosent», skriver Uniper i meldingen.

Les på E24+

Kan ikke konkurrere på dagens gasspriser: – Rett og slett umulig

«For å sikre forsyningssikkerhet til kundene, kjøper Uniper de manglende volumene på markedet til betydelig høyere priser», skriver selskapet.

De siste dagene har gassprisen (TTF) ligget på rundt 300 euro per megawattime, som tilsvarer en oljepris på rundt 500 dollar fatet. Det er seks ganger høyere enn prisnivået for ett år siden, påpeker Uniper.

Uniper har så langt båret de høyere innkjøpskostnadene alene, og nå bygger det seg opp underskudd på godt over 100 millioner euro per dag, ifølge selskapet.

Også vanlige forbrukere og industrien sliter med de høye prisene. En rekke gjødselprodusenter har redusert kapasitet eller stengt ned, inkludert Yara som har redusert kapasiteten for ammoniakkproduksjon i Europa med 65 prosent.

– Må kjøpe gass til høy pris

Russland har redusert sine gassleveranser siden i sommer, og Uniper-sjef Klaus-Dieter Maubach påpeker at de samlede tapene nå er oppe i fem milliarder euro, eller nær 49 milliarder kroner.

– Energimarkedenes systematiske natur betyr at så lenge energiprisene fortsetter å stige i Europa, vil behovet for likviditet også stige, sier Maubach ifølge meldingen.

– Når Russland ikke oppfyller sine kontrakter for leveranse, må vi kjøpe denne gassen til høy pris på markedet. Uniper har båret tapene nesten alene siden leveransene ble redusert fra juni i år. Per midten av august utgjør det en total på over fem milliarder euro, og det har fortsatt å øke siden da, sier han.

Sliter med uroen i markedet

Uniper har nå benyttet seg av to milliarder euro fra en kredittfasilitet selskapet har med den statlige banken KfW, og har dermed utnyttet hele rammen på ni milliarder euro. Nå har Uniper bedt om en økt ramme på fire milliarder euro.

«Dette er tenkt å sikre selskapets likviditet på kort sikt», skriver Uniper.

Uniper påpeker at selskapet må stille sikkerhet for en stor andel av salgstransaksjonene sine innen gass og strøm, og disse kravene til å stille sikkerhet har økt kraftig på grunn av uroen i energimarkedet.

«Selv om disse kontantutbetalingene bare er midlertidige (Uniper vil få depositumene tilbake på leveringstidspunktet), påvirker dette Unipers likviditet kraftig», skriver selskapet.

Selskapet har foreslått en tiltakspakke som kan løse krisen, og denne diskuteres med den tyske regjeringen og storeieren Fortum. Eventuell krisehjelp må godkjennes av EU-kommisjonen og selskapets aksjonærer.

– Jobber i full fart

Uniper-sjefen sier at selskapet er svært viktig som gassleverandør til lokale energiselskaper og industriselskaper i Tyskland.

– Vi jobber i full fart med den tyske regjeringen med en varig løsning på denne nødsituasjonen, siden Uniper ellers ikke vil kunne oppfylle sin systemkritiske funksjon for Tyskland og Europa, sier Maubach.

Han påpeker at utvidelsen av kreditt som Uniper har bedt om vil kunne bidra til å sikre energi til kundene og til å stabilisere energimarkedene.

Publisert:
Gå til e24.no