Saudi-Arabia skrur opp oljeprisene igjen: – Sender et signal til Kina

Det statlige oljeselskapet i Saudi-Arabia vil ta mer betalt for oljen fra kunder i Asia, i et forsøk på å legge til rette for et todelt oljemarked, ifølge analytiker.

TAR MER BETALT I ASIA: Saudi Aramco skrur opp prisen på råolje med to dollar for kunder i Asia. Her oljeproduksjon ved oljefeltet Khurais utenfor Riyadh i Saudi-Arabia.
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Saudi-Arabia skrur opp prisen på råoljeproduktet «Arab light» for salg til kunder i Asia med et par dollar i juli. Det varslet det statlige oljeproduksjonsselskapet Aramco søndag, skriver Reuters.

Asia er Saudi-Arabias største marked for oljeeksport, og spesielt Kina er en stor kunde.

Energianalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities sier Saudi-Arabia gjør dette fordi landet ser at det er mer enn nok etterspørsel etter råolje i Europa og i Japan, ettersom disse landene har snudd seg vekk fra Russland etter invasjonen av Ukraina.

31. mai ble det enighet i EU om en delvis russisk oljeembargo, med et unntak for olje i rørledninger. Landene kan i prinsippet fortsatt kjøpe russisk olje fra skip i seks måneder til, men etter det vil det være ulovlig, forklarer Wiggen.

Sanksjonene mot Russland har gjort at russisk olje selges langt billigere til dem som er villig til å kjøpe den.

Og flere asiatiske land, i hovedsak India og Tyrkia, men nå også Kina, har dermed økt sin import av russisk olje.

– Saudi-Arabia forsøker å legge til rette for et todelt marked: Et for dem som er motsetter seg Russlands krig i Ukraina, og som i et resultat av det må betale en langt høyere pris for oljen, og et for dem som kjøper massivt rabattert olje, sier Wiggen.

– Spiller på begge lag

Prisøkningen mot Asia er også en politisk motivert handling fra saudiernes side, sier hun.

Saudi-Arabia ønsker å oppmuntre Kina til å kjøpe olje når landet trenger det, i stedet for å kjøpe olje for å fylle opp sine strategiske råoljeagre, sier Wiggen.

Ifølge ikke navngitte kilder som Bloomberg har snakket med, skal Kina ha kjøpt billig russisk råolje gjennom hele våren for å fylle opp reservene i sine nødlagre.

– Saudi-Arabia ser at markedet er svært stramt nå i starten av sommersesongen, så det er ikke optimalt at Kina bygger lagre nå, selv om krigen i Ukraina sannsynligvis fortsetter, noe som skaper ytterligere risiko for olje- og gass-tilbudet, sier Wiggen.

– Saudi-Arabia ønsker ikke at oljeprisen skal stige til et nivå der det skader global etterspørsel, det kan være på 150 eller 180 dollar fatet eller høyere. Det er grunnen til at de sender dette signalet til Kina, sier hun, og understreker at det er noe usikkerhet rundt hvilket prisnivå vi må til før det begynner å kan virke skadelig.

FØLGER OLJEMARKEDET: Energianalytiker Nadia Martin Wiggen i Pareto Securities.

Saudi Aramco har økt de offisielle salgsprisene på råolje mot kunder i Asia hver måned siden februar, med unntak av i mai, skriver Bloomberg.

Da varslet Aramco kutt i prisen for kunder i Asia med fem dollar i juni. Priskuttet kom mens Kina sto midt i et nytt utbrudd av coronavirus og det ble innført restriksjoner i landet som var ventet å tynge etterspørselen etter olje.

Forrige uke kunngjorde oljekartellet Opec+, som består av Opec og noen ytterligere land inkludert Russland, at det vil øke produksjonen med 648.000 oljefat om dagen i juli og august – 50 prosent mer enn tidligere planlagt.

Dette viser at Saudi-Arabia både ønsker å bedre forholdet sitt til USA, og er villig til å holde sterkt rabatterte Russland i markedet, påpeker Wiggen.

– Saudi-Arabia spiller for tiden for begge lag, sier Wiggen.

Oljeprisen over 120 dollar igjen

Etter nyheten om Aramcos prisgrep søndag, steg spotprisen på nordsjøolje (brent) til en foreløpig intradag-topp på 121,95 dollar fatet natt til mandag, skriver Reuters.

I skrivende stund ligger prisen og vaker rundt 120 dollar fatet, etter å ha duppet litt under før handelen åpnet på Wall Street. Også i forrige uke bikket nordsjøoljen 120 dollar, for første gang siden mars.

Les også

Venter dyr bensin i sommer: – 30 kroner literen er nå sannsynlig

Energiprisene har skutt i været etter at Russland invaderte Ukraina, og det er en utbredt oppfatning at oljeprisen vil holde seg høy lenge. Analytikere peker på at etterspørselen i USA øker på sommerhalvåret samtidig som covid-restriksjoner i Kina nå avtar, skriver Reuters.

Wiggen tror oljen kan handles for mellom 130–135 dollar i god tid fremover.

– Vi tror at i årets fjerde kvartal så vil det være balanse i forholdet mellom tilbud og etterspørsel. Både Saudi-Arabia og USA kan øke produksjonen mer, og vi er fortsatt på bedringens vei fra covid, så vi vil fortsette å se økning i etterspørselen etter hvert som også flyreiser tar seg opp ytterligere, sier hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Saudi Aramco
 2. Saudi-Arabia
 3. Olje
 4. Oljepris
 5. Nadia Martin Wiggen

Flere artikler

 1. Saudi-Arabia kutter i oljeprisene

 2. Putin svarer på vestlig importkutt: Vil satse på energieksport mot øst

 3. Oljeprisen stiger etter opplysninger om mulig importforbud mot russisk olje

 4. Opec+ vil øke oljeproduksjonen med mer enn ventet

 5. Nedgangen fortsetter på Asia-børsene