Tyskere om avhengigheten til Russland: – Ikke bra i det hele tatt

WILHELMSHAVEN (E24) Tyskland jobber på spreng med å gjøre seg mer uavhengig av russiske gassforsyninger. Tyskere E24 har pratet med mener at det er på tide.

Sibylle Hellmann (74) har bodd i den tyske byen i 22 år, og jobber fortsatt litt som skuespiller.
Publisert:

– Det er ikke bra å være avhengig av russisk gass. Ikke bra i det hele tatt, sier Sibylle Hellmann.

Den 74 år gamle skuespilleren har satt seg godt til rette i solen på stamplassen Le Patron am Meer med en Aperol spritz i hånda. Vi er på sørpromenaden i Wilhelmshaven, en havneby to timer vest for Hamburg.

– Jeg håper vi blir mindre avhengige snart. Men hele situasjonen er så fæl. Putin er gal og isolert, og det går ut over vanlige russere som er like som deg og meg, sier hun til E24.

Tyskland har lenge vært avhengig av gassimport fra Russland. Det skal det bli en slutt på nå, ifølge den tyske forbundskansleren Olaf Scholz, som den siste uken har lansert revolusjonerende energiplaner for landet.

Wilhelmshaven er en middels stor havneby nordøst i Tyskland. Innbyggerne mener stort sett det er på tide at landet blir mer selvstendig på energifronten.

Den nye russiske gassledningen Nord Stream 2 er stanset, gasslagrene vil bli større og to nye gassterminaler skal bygges, den ene her i Wilhelmshaven.

Ifølge Reuters satser også Tyskland stort på solkraft ved å øke anbud og subsidier.

Les også

Her skal Scholz’ nye gassterminal bygges

– Viktig med samarbeid

Det kan Maximillian Thusbass like.

23-åringen omtaler seg selv som «veldig grønn» og håper at Tyskland nå vil satse på flere fornybare energikilder.

– Å stenge ned atomkraftverkene er noe av det verste Tyskland har gjort. Avfallet kan vi ta oss av senere. Samtidig bør vi bygge mer fornybar energi, sier han.

Samtidig mener han ikke at det bare er dårlig med avhengighetsforholdet Tyskland har til Russland.

Maximillian Thusbass (23) håper at Tyskland vil foreta en u-sving på atomkraftpolitikken og satse på mer fornybar energi.

– Det er viktig med samarbeid, sier business-studenten som på siden jobber for barneorganisasjonen Plan International.

– Jeg liker ikke dette skillet mellom øst og vest, men igjen er jeg ung og vet ikke hvordan den kalde krigen var, sier Thunbass og hever skuldrene.

Propagandakrig

På mursteinskanten langs den sørvendte bypromenaden sitter kjæresteparet Jacky og Gzim.

– Jeg følger ikke så godt med, sier Gzim på spørsmål om hva han synes om Tysklands avhengighetsforhold til Russland.

Jeg har heller ikke mange tanker om krigen, men jeg har lagt merke til at det er mye propaganda. Når det gjelder energi ser vi at bensinprisene øker, sier han.

Til daglig leverer jobber han som bud, mens Jacky jobber på treningssenter. De er begge fra Wilhelmshaven.

Kjæresteparet Jacky (24) og Gzim (22) er skeptiske til det de omtaler som falske nyheter om Ukraina-krigen og merker seg dyrere bensinpriser.

Borte ved hjørnet av det lokale kjøpesenteret sitter ekteparet Harmes og røyker i solveggen.

– Det er skrekkelig det som skjer nå. Det er veldig bra at vi skal gjøre oss mindre avhengige av Russland. Man må tenke fremover, sier N. Harmes, som ikke vil oppgi hele navnet av frykt for telefonsvindel.

Les på E24+

5 ting du bør vite om gassmarkedet etter russisk invasjon

– Følger ikke med

Hos den lokale frisørsjappa Denial Studio, står ungarske Zoli Zoltan og lener seg mot dørkarmen. Han flyttet til Tyskland for 12 år siden og har bodd de siste tre i den mellomstore havnebyen.

Zoli Zoltan flyttet til Wilhelmshaven av kjærelighet, og jobber som damefrisør på Denial Studio.

– Jeg følger ikke så godt med for å være helt ærlig. Jeg ser ikke så mye på TV, det er så mye negativt der, sier Zoltan.

Selv googler han det han selv lurer på.

Markedsføringskonsulenten Anna Bush er derimot sikker i sin sak:

– Det er på tide at vi blir mindre avhengig av russisk gass. Regjeringen har vært trege og burde tenkt lenger frem i tid, sier hun fra «hjemmekontoret» på havnen.

– Vi må bygge ut mer energi her, sier hun.

E24s journalist Malene Emilie Rustad reiser rundt i Europa denne uken for å dekke Ukraina-krigens konsekvenser for økonomi og næringsliv.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om