Strømprisene

Markedet tror på dyrere strøm fremover: – Ikke sett en slik oppgang noen gang

Prisen på kraft med leveranse frem i tid har steget kraftig for det nordiske markedet den siste måneden. Mangel på gass i Europa er en viktig årsak, ifølge analytikere.

Andreas Myhre, direktør for kraftforvaltning i Entelios.
 • Truls Lier
Publisert: Publisert:

– Oppgangen er nokså enestående. Kraften i denne oppgangen har vi nok neppe sett før, sier kraftanalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy.

Norge og resten av Europa har opplevd rekordhøye strømpriser denne høsten. Markedet for kjøp av kraft med leveranse frem i tid tyder på at prisene vil holde seg høye i vinter.

Prisen på flere av de ulike fremtidskontraktene for kraft i det nordiske markedet har økt betydelig siden begynnelsen av november.

En fremtidskontrakt, kalt futures på engelsk, er en avtale om kjøp og salg av en vare eller et verdipapir til en gitt pris på et tidspunkt frem i tid.

Les også

NVE-sjefen: – Vi må innstille oss på en vinter med svært høye kraftpriser

Mer enn doblet på en måned

Det er fremtidskontrakter for desember som har gått mest opp på Nasdaq. 1. november var prisen 51,35 euro megawattimen. Det tilsvarer rundt 53 øre kilowattimen.

På fire uker er prisen mer enn doblet. 29. november ble disse fremtidskontraktene på kraft i Norden omsatt for 121,50 euro megawattimen, eller cirka 1,25 kroner kilowattimen.

En slik oppgang tror jeg ikke jeg har sett noen gang. Det er ville bevegelser, sier Andreas Myhre, direktør for kraftforvaltning i Entelios.

De høye gassprisene i Tyskland og resten av Europa er en viktig årsak til at prisene på leveranser av kraft frem i tid stiger i Norden. Her bilde fra et gasskompresjons-anlegg i tyske Mallnow.

Fremtidskontraktene for første kvartal 2022 har også gått kraftig opp i løpet av november. Prisen har økt fra rundt 51 øre 1. november, til omtrent 94 øre 29. november.

– Den er egentlig i samme gaten. Nå er vi på all time high på fremtidskontraktene for første kvartal 2022, etter den forrige toppen i midten av oktober, sier Myhre.

John Brottemsmo i Kinect Energy beskriver oppgangen på de to fremtidskontraktene både som «nokså spektakulær» og «ganske utrolig». Han sier oppgang gjenspeiler utviklingen på kontinentet.

– Det er ikke uventet, for å si det sånn. Det har med situasjon i Europa å gjøre. Norge tar egentlig bare litt igjen.

Les også

Dette kostet strømmen i november: – Sure penger for å leve som normalt

Gassprisene i Europa trekker opp

De økte prisene på kraft med leveranse i desember eller i første kvartal 2022 skyldes i veldig stor grad mangel på gass i Europa, ifølge Brottemsmo.

– I og med at vi eksporter til de som mangler gass blir vår pris mye likere det som er på kontinentet. Det er det som dytter fremtidskontraktene opp, sier Kinect-analytikeren.

Økte gasspriser i Europa er også noe Andreas Myhre i Entelios trekker frem som en forklaring.

– Gassprisene gikk ned da president Vladimir Putin i midten av oktober sa at Russland er klare til å øke eksporten av gass til Europa. Når dette har møtt på utfordringer senere har prisene gått opp igjen.

Siden den gang har blant annet Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko truet EU med å stanse gassleveranser som går fra Russland via landet. Tyske myndigheter har også stanset godkjenningsprosessen av den omstridt russiske rørledningen Nord Stream 2.

Samtidig er lokale forhold i Norge og resten av Norden med på å trekke opp prisene, påpeker begge analytikerne.

Temperaturene og nedbøren gjennom vinteren blir avgjørende for hvor nært de norske kraftprisene kommer europeiske nivåer, mener kraftanalytiker John Brottemsmo.

– Når det er kaldt i Norden trenger vi strømmen vår selv. Det betyr at presset for å sende strøm ut av Norge avtar, og utvekslingskablene til steder som Tyskland og Nederland ikke blir noen flaskehals. Da blir det samme prisområde på alle sider av kablene, sier Myhre.

Brottemsmo trekker også frem at det er lite vann i magasinene i Norge, i tillegg til at det har vært lite vind i Norden i det siste.

– Det er mange ting som spiller på lag. Vi nærmer oss nå Europa, men når ikke helt opp til de samme prisnivåene.

Les også

Strømprisen fortsetter noe nedover onsdag

Tipper oppgangen fortsetter

Hva slags vinter Norge får vil være avgjørende for strømprisen og prisen på kraftleveranser fram i tid, mener Brottemsmo.

Vi er veldig prisgitt hva som kommer fra værgudene fremover, sier han.

En kald vinter med lite vind vil gjøre at Norge nærmer seg det europeiske prisnivået, men om tiden fremover blir våt og vindfull vil det nordiske markedet avvike mer fra kontinentet, ifølge Brottemsmo.

Akkurat hvor prisene lander er ifølge analytikeren umulig å si, men om Brottemsmo skal tippe heller han mot fremdeles oppgang.

– Sånn ting står nå vil jeg nok tippe på videre prisoppgang heller enn en nedgang. Vi vet det blir kaldere, fordi det er vinter, og ved en normal utvikling vil det fortsatt være lite vann i magasinene.

Andreas Myhre tror det kommer til å være ekstreme svingninger fremover.

Og det skal ikke mye kulde til i Tyskland før det får prisene til å stige enda mer.

Les også

Vil ikke begrense eksporten via utenlandskablene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Strømpriser
 3. Gass
 4. Kraftproduksjon
 5. Gasskraft

Flere artikler

 1. Fare for energikrise også neste vinter: – Vi er i en utsatt posisjon

 2. Tror stans i russisk gass vil gi strømpris opp mot fem kroner kilowattimen

 3. Årets dyreste strøm i Sør-Norge igjen

 4. Rekordhøy gasspris tilsvarer 246 dollar i oljepris: – Et vanvittig rally

 5. Strømpris på 1,87 kroner kilowattimen i mars: – Den dyreste måneden noensinne