Strømprisene

Uendret strømpris i Sør-Norge: Solid prisfall i nord

Strømprisen i Sør-Norge holder seg uendret på 1,33 kroner kilowattimen torsdag. I Midt- og Nord-Norge faller prisen til 42 øre kilowattimen.

Illustrasjonsbilde.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Strømprisene fastsettes dagen i forveien på strømbørsen Nord Pool.

Torsdagens døgnpris i Sør-Norge blir på 1,33 kroner kilowattimen, mens prisen i Midt-Norge og Nord-Norge blir på 42 øre kilowattimen. Dette er børsprisen på strøm, og nettleie og avgifter er ikke medregnet.

Den dyreste timen i Sør-Norge torsdag har en timepris på 1,39 kroner kilowattimen, mens strømmen i den billigste timen koster 1,15 kroner.

Døgnprisen i Sør-Norge er dermed om lag den samme som onsdagens pris. Folk i Midt- og Nord-Norge får dermed et solid fall fra onsdagens døgnpris på 74 øre kilowattimen og tirsdagens pris på 1,17 kroner.

– Det er nok økt vindkraft og noe fallende forbruk som ligger bak prisfallet i Nord-Norge, sier direktør kraftforvaltning Andreas Myhre i Entelios til E24.

– Kan vi fortsatt vente oss priser på 1–2 kroner i sør fremover?

– Vi kan trolig vente oss 1–1,20 kroner kilowattimen frem til påske. Men dette vil variere mellom varme og kalde dager. Jeg vil gjette på 1,20 i snitt, sier Myhre.

Varsler milliarder til strømhjelp

Onsdag varslet statsminister Jonas Gahr Støre nye tiltak som økt bostøtte og ekstra lån og stipend til studenter for å dekke økte strømutgifter.

Han lover å komme med milliardstøtte også til dem som ikke mottar bostøtte, men gir ingen detaljer om formen på denne støtten. Flere aktører har foreslått direkte utbetalinger på tusenvis av kroner til strømkundene. Andre har foreslått momskutt, eller makspris på strøm.

I Sør-Norge satte strømprisen rekord forrige mandag. Da var snittprisen for et døgn på 2,56 kroner kilowattimen, og prisen i en enkelttime var oppe i nær seks kroner når nettleie og avgifter er inkludert.

Uvanlig høy strømpris

I høst og vinter har strømprisene vært uvanlig høye. Desemberprisene ligger normalt på 40–50 øre kilowattimen, men i starten av årets desember har prisene ligget på 1–2 kroner per kilowattime.

Analytikere har blant annet pekt på tørt vær og energikrise i Europa som bakgrunn for de høye prisene.

Europas skyhøye strømpriser har blitt forklart med at kull- og gassprisene er høye, rekordpriser på CO₂ og lavere produksjon av fornybar energi enn vanlig.

Flere av nabolandene betaler høyere priser enn Sør-Norge om dagen. Strømkunder i Finland og deler av Sverige og Danmark betaler en døgnpris på over 2,50 kroner kilowattimen torsdag.

Tappet magasinene

Fyllingsgraden i norske vannmagasiner falt med hele 3,1 prosentpoeng i uke 48, ifølge fersk statistikk fra NVE.

Fyllingsgraden var på 65,8 prosent ved utgangen av uken, mot en medianfylling på 78,4 prosent i perioden 2001–2020.

Den laveste fyllingen i tilsvarende uke de siste tjue årene var på 57,6 prosent i 2010, ifølge magasinstatistikken. Den høyeste fyllingen i uke 48 var i fjor, da fyllingen var på hele 94,6 prosent.

Lavest fylling ved utgangen av uke 48 hadde Sørvest-Norge med 58,7 prosent, ifølge NVE.

Mener lave temperaturer har skylden

Ifølge NVE bidro lave temperaturer for denne årstiden til at forbruket i hele Norden steg i forrige uke. Kraftforbruket i Norge gikk opp med 11 prosent til 3,46 terawattimer (TWh), og bidro til økte priser.

«De siste fem årene er det svært få uker der totalforbruket har overgått dette nivået», skriver NVE i en melding.

Snittprisen på strøm i Sør-Norge for forrige uke ble på om lag 1,60 kroner, mens den ble på rundt 1,40 kroner i Nord-Norge.

«Dette er de høyeste ukeprisene vi har sett i Norge de siste 10 årene», skriver NVE, som peker på årsaker som lav vindkraftproduksjon på kontinentet og høyt forbruk og stram kraftbalanse i Norden.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Strømpriser
 3. Bostøtte
 4. Nord Pool
 5. Fornybar energi
 6. Vindkraft
 7. Kraftproduksjon

Flere artikler

 1. Dyrere strøm i Sør-Norge fredag

 2. Strømprisen faller onsdag

 3. Ny oppgang i strømprisen tirsdag

 4. Strømprisen faller inn i helgen

 5. Strømprisene i sør faller for andre dag på rad lille julaften