Aker Solutions varsler kutt på opptil 600 stillinger

Ansatte i Fornebu, Moss, Tranby og Ågotnes blir berørt av kuttene.

KUTTER 600: Oljeserviceselskapet Aker Solutions må nedbemanne ytterligere 600 stillinger innen subsea-avdelingen. Bildet viser Åsgard gasskompresjonsanlegg i hallen til Aker Solutions.

Foto: Statoil
 • Sophie Lorch-Falch
 • Jan Lilleby
 • Kristin Norli
 • Victoria Armstrong
 • Magnus Braaten
 • Johan Nordstrøm
 • Johan Hammerstrøm
Publisert:,

FORNEBU (E24/VG): Det ble en trist start på den siste uken før påskehøytiden for de ansatte i oljeserviceselskapet Aker Solutions.

Mandag ble ansatte i Subsea-avdelingen informert om «nødvendige tiltak for å styrke organisasjonen og øke konkurransekraften i et stadig svakere marked», skriver selskapet i en pressemelding.

Det omfatter et kutt på 600 faste stillinger i avdelingene på Fornebu, Moss, Tranby og Ågotnes.

– Det er fortsettelsen på den elendige tiden vi er inne i. Problemet er at det ikke kommer jobber, og da er det ingen vei utenom, sier Arild Håvik, konserntillitsvalgt vara i Aker Solutions til VG.

Les også

Klubbleder i Aker Solutions: – Det begynner å bli kritisk

– Det var veldig stille

Tillitsvalgt i Tekna Subsea på Fornebu, Øyvind Gustav Rannestad (37), forteller at de ansatte ikke har noe annet valg enn å være optimistiske.

– Vi har en god dialog med bedriften.

– Det er et klart fokus på å beholde kjernekompetansen, slik at vi er i posisjon til å ta jobbene når de kommer, sier han, og legger til at de ansatte var forberedt at dagens tunge beskjed kunne komme.

En ansatt på Fornebu som ikke vil bli navngitt, har en arbeidskontrakt som utløper 1. april. Etter 3,5 år i selskapet, frykter hun at hennes arbeidskontrakt ikke blir fornyet.

– Folk her er skuffede. Vi forventet omkring 300 oppsigelser, ikke opptil 600, sier hun til VG.

Ifølge henne, ble det sagt på dagens allmøte at nedbemanningsprosessen blir lik den selskapet gjennomførte før jul.

I avdelingen på Ågotnes, er det 150 stillinger som er berørt av kuttene. Brorparten av stillingene er innen såkalt non-office, mens resterende 450 stillinger er innen office-funksjoner.

– Det var veldig stille, og det var veldig trist. Det var nok det som var gjennomgangstonen. Det var ikke mange som sa noe, sier klubbleder for Industri og Energi ved Aker Subsea Ågotnes, Tommy Angeltveit, til E24, om stemningen etter den tøffe beskjeden.

– Vi synes dette er veldig trist, men vi skjønner jo at dette er nødvendig for bedriften i den situasjonen som bransjen befinner seg i nå, sier han.

Les også

Slik tynger oljenedturen årets lønnsoppgjør

Mister oppdrag

Aker Solutions erfarer i likhet med resten av den norske oljeservicebransjen nedgangstider, som følge av den lave oljeprisen.

Virkningene av dette begynner nå for alvor å bli tydelige.

Siden Aker Solutions ble børsnotert 29. september i 2014, har aksjekursen falt 61,14 prosent til 27,20 kroner på Børsen.

EIER: Kjell Inge Røkke

VG

I samme periode har prisen på Nordsjøolje falt med 60,23 prosent fra i overkant av 98 dollar fatet til rundt 39 dollar fatet.

Oljeprisfallet bidrar til kutt i investeringer i norsk olje- og oljerelatert industri, noe som gir færre oppdrag til selskaper som Aker Solutions.

– Det har vært en lang prosess med omstilling. Vi har sett at i enden av den prosessen så ble det en overtallighet, men de siste ukene har vi sett at det ble verre enn vi først trodde. Særlig får det betydning for oss at Statoil kansellerte COSL-riggen, sier Angeltveit.

– Det er ingen som har råd til å ha folk ansatt uten å ha arbeid å gi dem, og kunder man kan fakturere.

Selskapet hadde ordre verd 40 milliarder kroner ved inngangen til 2016, sammenlignet med 48 milliarder ved inngangen til 2015.

– Tøffe, men nødvendige tiltak

En tredjedel av ordrereserven til Aker Solutions ved inngangen av året var relatert til subsea-arbeid i Vest-Afrika.

Selskapet er nå i en prosess med å satse på fremvoksende markeder, og restrukturer derfor den globale subsea-virksomheten.

I løpet av fjoråret ble rundt 1.000 faste stillinger kuttet i selskapets Subsea-virksomhet, hvorav halvparten av stillingene var i Norge.

Nedbemanningen som ble varslet i dag, vil skje ved normal turnover i arbeidsstokken og ordinære oppsigelser.

– Dette er tøffe, men nødvendige tiltak for å styrke den subsea-virksomhetens konkurranseevne i en utfordrende tid for vår bransje, sier Per Harald Kongelf, leder for Aker Solutions' norske virksomhet.

Selskapet har nå 2.500 ansatte i den norske delen av Subsea-virksomheten.

– Bedriften vil sende ut innkallinger til møter når vi ferdig med drøftelsene, og det vil antageligvis skje like etter påske, sier Angeltveit.

Les også

Enda flere mister jobben i Det norske

Gjennomfører lønnskutt

I januar meldte Aker Solutions at opptil 900 stillinger vil forsvinne i forbindelse med at selskapet skal reposisjonere sin norske virksomhet innen MMO (vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner).

Reposisjonen innebærer at fire regionale enheter slås sammen til én. Bakgrunnen for kuttene er at Aker Solutions mistet en større vedlikeholdskontrakt med Statoil, som ble annonsert i midten av desember i fjor.

For en drøy måned siden kunngjorde selskapet at de vil gjennomføre et lønnskutt for rundt 3.600 av sine ansatte. Mens ledelsen godtok et lønnskutt på 10 prosent, fikk ansatte beskjed om at lønnen vil bli kuttet med fem prosent.

Ifølge selskapet var lønnskuttet nødvendig for å øke konkurransekraft og for å sikre nåværende og fremtidige kontrakter.

Les også

Aker Solutions-ansatte må kutte lønnen 5 prosent

Les også

Fryser lederlønningene i ett år til

Les også

Oljebremsen har blåst bort verdier for over 100 milliarder kroner

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions
 2. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Aker Solutions med nye kutt: 60 ansatte må gå

 2. Opptil 300 ansatte permitteres på Ågotnes

 3. Milliardkontrakt til Aker Solutions

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Nye 600 mister jobben i Aker Solutions

 6. Betalt innhold

  Nye 600 mister jobben i Aker Solutions