IS skal ha tjent milliarder på salg av råolje: – Å stanse denne virksomheten vil ramme dem hardt

Ifølge Iraks etterretning tjener IS opp mot 50 millioner dollar i måneden på salg av råolje fra oljefelter i Syria og Irak.

TJENER PÅ RÅOLJE: Det sies at olje er det svarte gull som finansierer Isis 'sort flagg - og gir dem innflytelse på sine naboer.

Uncredited
  • Anita Bakk Henriksen
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:,

– Å stanse denne virksomheten ville rammet IS særdeles hardt, sier Knut Vikør, professor i historie ved Universitet i Bergen.

Midtøsten er Vikørs ekspertfelt, og han mener det er velkjent at IS sin hovedinntekt er svartebørssalg av råolje til Tyrkia, fra IS-kontrollerte områder. Hvordan de får fraktet den dit er en annen sak, men Tyrkia har blitt kritisert for ikke å stenge grensene til Syria.

– At det ikke skal være mulig å hindre dette er rart, og derfor har også Tyrkias rolle her blitt sett på med kritiske øyne. Det spekuleres i at de vender et blindt øye til smuglingen fordi det tjenes store penger på oljen, sier Vikør.

Tyrkias statsminister kom med en uttalelse til AP som sier at de har tatt grep for å styrke grensesikkerhet og hindre smugling av olje over grensen. Men bestikkelser skal være vanlig når det foregår smugling på stor skala, og professoren ser ikke bort ifra at dette også gjelder grensevaktene mellom Syria og Tyrkia.

– Jeg har aldri hørt noe om at IS har kontroll over noen av oljeledningene heller, understreker han.

Se bildene: Etter terrorangrepet i Paris ble signalbygg i hele verden farget i trikoloren

50 000 fat om dagen

Oljen skal være solgt til svært reduserte priser via smuglere som bringer den videre til mellommenn i Tyrkia, ifølge nyhetsbyrået AP. Det har i tillegg blitt påstått at oljen også selges til kurdiske områder i Irak, selv om dette har blitt avvist av blant annet en kurdisk politiker.

IS skal stå bak salget av 40-50,000 fat om dagen, som selges til en pris på 10–35 dollar fatet.

Dette gir altså IS en oljeinntekt på mellom 12 -52.5 millioner dollar per måned, eller 108- 450 millioner norske kroner.

Oljeprisene steg litt etter Paris-terroren, men nå rammer nytt fall oljeprodusentene

IS forutså bombingen av Raqqa

Norske eksperter tror ikke at IS sin oljevirksomhet påvirker det globale oljemarkedet i betydelig grad.

– Både i Syria og Nord- Irak er det først og fremst borgerkrigen som har skylden, og IS påvirker til liten grad oljeproduksjonen, sier sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop

Han mener at det man heller bør være redd for er om krigen sprer seg videre utover, først da kan det bli et reelt problem. Og med både USA, Frankrike, og Russland involvert i konflikten, er frykten tiltagende.

– Nå er det vanskelig å forutse hvor IS kommer til å bevege seg. Hvis IS klarer å sprenge oljeinstallasjoner i den sørlige delen av Irak ville oljeprisen gjøre et solid hopp. Enn så lenge har vi imidlertid ikke sett noen tendenser på at det er økende terroraktivitet nedover mot den sørlige delen av Irak mot havnebyen Basra, mener han.

Dersom uroligheter begynner å spre seg internt i Saudi-Arabia ville det påvirket oljeprisen aller mest, ifølge sjefanalytikeren. De er den største oljeeksportøren i hele Midtøsten.

Facebook fikk kritikk etter Paris-terroren: Nå lover nettsamfunnet utstrakt bruk av «sikkerhetssjekk»

Ikke avgjørende for dagens oljepriser

PÅVIRKER IKKE OLJEMARKEDENE: Stig Roar Myrseth mener Syria og IS er for små til å kunne utgjøre en forskjell i oljemarkedene.

Berit Roald

Oljepris og krig har i flere tilfeller gjennom historien fulgt hverandre tett, men terrorhandlingene i Frankrike er ikke avgjørende for dagens oljepriser.

– Terrorhandlingene trenger ikke å bety mye for oljen, på samme måte som tidligere terrorepisoder i Europa har hatt små effekter på aksjemarkedet, sier grunnlegger og investeringsdirektør i Dovre forvaltning, Stig Myrseth

– Hvor viktige er IS for de internasjonale oljemarkedene?

– Syria og IS er for små til å kunne utgjøre en forskjell i oljemarkedene, påpeker han.

– Men vil heller ikke oljeprisen påvirkes dersom IS knebles?

– De er lite relevante med tanke på oljeprisen, de økonomiske konsekvensene skal ikke overvurderes. Faren ligger i gjentagelse av angrep, sier Dovre-direktøren videre.

Les også

OPEC har ikke fått så lite for oljen siden 2009

Les også

USA-angrep mot oljetransport i Syria

Les også

Slik kan terrorangrepet påvirke Frankrikes økonomi

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. IS' oljeinntekter kan være fem ganger så høye som antatt

  2. IS plyndrer og selger kunst og kulturminner

  3. Hemmeligholdt norsk rapport: IS-olje havner i Tyrkia

  4. Annonsørinnhold

  5. Avis: Stormakter vil erklære krig mot IS

  6. Slik ble IS verdens rikeste terrororganisasjon