Oljekrisen rammer Nigeria – har ikke råd til å betale lærere

Fallende oljepriser har utløst full pengekrise for Afrikas største økonomi.

EVAKUERER: Folk evakuerer husene sine med båt etter at en oljerørledning begynner å brenne i Nigeria. Etter flere år med høye oljepriser sliter landet økonomisk som følge av dagens lave priser.
  • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Den fallende oljeprisen har vært med på å prege norsk økonomi det siste året.

Men sammenlignet med enkelte andre land er effektene av prisfallet beskjeden her til lands.

Blant landene som er aller hardest rammet er Afrikas mest folkerike land - og største økonomi - oljeprodusenten Nigeria.

Nå har det gått så langt at landet sliter med å betale lønnen til flere lærere og flere infrastrukturprosjekter grunnet synkende oljeinntekter, skriver Bloomberg.

I 2014 sto oljeinntekter for to tredeler av landets statsbudsjett.

I slutten av januar ba landet om et kriselån fra Verdensbanken og African Development Bank på til sammen 3,5 milliarder dollar.

Oljen har smurt systemet

Forskningsprofessor Morten Bøås ved NUPI forteller at Nigerias store oljeinntekter har blitt brukt til å smøre det politiske systemet i landet.

– Man har prøvd å lime lokale eliter til systemet for å holde landet sammen. Nå er det plutselig mye mindre penger til å smøre systemet. Det er færre som kan danse rundt den gullkalven som oljenæringen er, sier Bøås.

Ungdommer spaserer på en oljerørledning i Utorogun i Nigeria.

Han forteller at landet rammes hardt av de fallende oljeprisene.

– Mens Norge også har andre inntekter og rimelig stabile og fungerende institusjoner har man ikke det på samme måte i Nigeria. Det er ikke bare oljeinntektenes dominans som er problemet, sier han.

Les også: Afrikanske ledere klamrer seg stadig til makten

Nigerias president Muhammadu Buhari.

Stor økonomi

Nigeria er verdens syvende mest folkerike land, med rett under 175 millioner innbyggere - og er blant verdens største oljeeksportører.

Med et fall på 16 prosent siden desember har det nigerianske aksjemarkedet sunket mest av samtlige afrikanske land sør for Sahara.

Nigerias president Muhammadu Buhari kom til makten i mai i fjor. Da var målet å bekjempe terrorismen fra terrorgruppen Boko Haram, og den omfattende korrupsjonen i landet. Nå må han kjempe for å holde landet flytende.

Les også

Nigeria ba om kriselån på milliarder: – Flere land kan følge etter

Vanskelig for presidenten

Bøås mener president Buhari er i en vanskelig situasjon. Presidenten ble valgt for å rydde opp i korrupsjonen i landet, og skape en bedre fordelingspolitikk.

– Det gode scenarioet er at det fører til nytenkning, og at det kommer et reelt forsøk på å diversifisere økonomien. Det er mye entreprenørånd i Nigeria, og de har ganske solide finansinstitusjoner, med en stor og velfungerende børs, sier han.

– Det negative scenarioet er at dansen rundt gullkalven bare blir mer desperat og mer voldelig. Nigeriansk politikk er ikke noen søndagsskole fra før av, sier Bøås.

Shells Afam VI kraftverk i Nigeria.

Vil bekjempe korrupsjon

Kampen mot korrupsjon har vært viktig for president Muhammadu Buhari.
– Han har tatt noen grep. De fleste skjønner at det ville være urimelig å gå veldig fort frem. Man kan ikke skape for mange fiender på kort tid. Buhari er oppe mot sterke krefter. Det beste man kan håpe på er en gradvis fremgang, sier Bøås.

Forskeren mener imidlertid det virker som at presidenten gjør det han kan, og at antikorrupsjonsarbeidet ikke bare er tomme ord.

– Jeg tror han har et reelt ønske om å rydde opp i dette. Han er kjent som en sta og hard leder, men det er lite som tyder på at han har brukt sine posisjoner til å berike seg selv. Han har levd et ganske beskjedent liv til å være en tidligere nigeriansk general.

En ansatt ved Shell Agbada-stasjonen går forbi lastebilder med olje i Port Harcourt i Nigeria.
Les også

Nigeria ba om kriselån på milliarder: – Flere land kan følge etter

Les også

CNN: Opec vurderer krisetiltak mot oljeprisene

Les også

Nå importerer verdens mest oljerike land olje

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Nigeria ba om kriselån på milliarder: – Flere land kan følge etter

  2. Samlet opposisjon mot Buhari før valg i Nigeria

  3. Dette er oljeprisens største joker

  4. Afrikanske ledere klamrer seg stadig til makten

  5. Nå importerer verdens mest oljerike land olje