Høye strømregninger regner bort

Én god nyhet fører i hvert fall drittværet med seg: strømprisen synker.

PØSREGN: De store nedbørsmengdene som har kommet de siste ukene bidrar til at strømprisene faller.
Publisert:

Da ukens oversikt over beholdningen i vannmagasinene ble offentliggjort, raste spotprisen på kraftbørsen til 11 øre per kilowattime.

Sommerens store nedbørsmengder har hevet vannstanden i magasinene, og den såkalte fyllingsgraden er oppe i 74,4 prosent.

Fra januar til juni har nedbøren i Norge vært 120 prosent av normalen, ifølge Meteorologisk Institutt, og innholdet i magasinene har økt med 6 prosent fra uke 26 til uke 27.

Det er ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) over normalt.

Sjekk strømværet på pent.no

Lave priser

Som reaksjon på den økende vannstanden har spotprisen på strøm sunket jevnt de siste ukene, og onsdag falt prisen igjen - til 11 øre per kilowattime (øre/kWh) på kraftbørsen Nord Pool Spot.

Den lave prisen gjelder alle landets regioner, men sluttprisen kundene kan forvente seg, er noe høyere, siden bedriftene legger på en sum i påslag, pluss avgifter som merverdiavgift.

I uke 27 lå spotprisene sluttbrukeren betaler på mellom 20,7 og 23,8 øre/kWh, ifølge NVE.

Kunder i Nordland, Troms og Finnmark fikk strømmen enda billigere fordi de har fritak fra merverdiavgift.

Fremover kan strømprisen bli lavere enn den har vært de siste årene.

- Magasinfyllingen er såpass god, og vi har en god kraftoppdekking i Norge, så ingenting tyder på at vi vil få de høye strømprisene vi hadde de foregående årene, sier informasjonssjef i Hafslund, Kjell Stamgard.

Les også: Regnet senker strømprisen

Må se an måneden

Det er kunder med såkalte spotprisavtaler som umiddelbart tjener mest på at magasinene fylles opp. De følger nemlig markedet direkte.

Stamgård kan likevel ikke si hvor mye kundene vil spare.

- Når spotprisen faller slår det bra ut for kundene. Vi benytter spot månedsmiddel når vi avregner kundene, en gjennomsnittlig spotpris for hele måneden. Det kan inntreffe forhold som gjør at prisene vil stige igjen, som for eksempel at større produksjon faller ut, men på sommeren innvirker dette vanligvis ikke stort på prisene. Spotprisen for måneden kan jeg ikke si noe om før måneden er omme, sier informasjonssjef i Hafslund, Kjell Stamgard.

- Men vi har all grunn til å tro at det vil være stabilt relativt lave spotpriser en god stund fremover, legger han til.

Mye regn

De store nedbørsmengdene i store deler av landet er mye av grunnen til at prisene synker, og både Meteorologisk Institutt og NVE melder om verdier over normalen.

Les også: Kraftkommentar: Prisfallet fortsetter på søkkvått vær

Mest regn har falt over Nordmøre og Sogn og Fjordane, og Brekke i Sogn har fått 1587 millimeter regn hittil i 2012. Til sammenlikning har det kun falt 62 millimeter regn over Skjåk i Oppland.

Samtidig er det fortsatt snø på fjellet flere steder, som står for deler av tilsiget til vannmagasinene.

Publisert:
Gå til e24.no