Oljeprisen i retur etter Saudi-rykter

Faller tilbake etter falsk eksplosjonsmelding.

FALSKE RYKTER: Torsdag kveld kom det rapporter om at en eksplosjon i en større oljerørledning i Saudi-Arabia. Dette bidro til å sende Brentoljeprisen til 128,40 dollar fatet - det høyeste nivået siden juli 2008 da prisen nådde sin rekord på 147,50 dollar fatet. Prisbevegelsen ble imidlertid reversert etter at meldingene om eksplosjonen ble tilbakevist fra Saudi-Arabisk hold.
Publisert: Publisert:

Torsdag kveld steg prisen markert, før den falt like bratt tilbake på rykter om at en oljerørledning i Saudi-Arabia hadde eksplodert, noe som siden ble tilbakevist og førte prisen ned igjen.

Frontkontrakten for Brentolje omsettes i skrivende stund for 125,70 dollar fatet - ned 50 cent, mens WTI-oljen går for 108,45 dollar fatet - ned 39 cent.

Da Oslo Børs stengte torsdag ble Brentoljen handlet for rundt 123,60 dollar fatet, mens WTI-olje gikk for rundt 107,10 dollar fatet.

Nærmet seg 130 dollar
I går kveld kom det rapporter om at en eksplosjon i en større oljerørledning i Saudi-Arabia. Dette bidro til å sende Brentoljeprisen til 128,40 dollar fatet - det høyeste nivået siden juli 2008 da prisen nådde sin rekord på 147,50 dollar fatet. WTI-oljen steg i går kveld så høy som 110,55 dollar fatet.

Prisbevegelsen ble imidlertid reversert etter at meldingene om eksplosjonen ble tilbakevist fra Saudi-Arabisk hold.

Stor volatilitet
Det var iransk TV som først meldte om at en eksplosjon hadde rammet en rørledning i Qatif-området som huser landets største raffineri.

- Situasjonen viser den store volatiliteten i markedet. Bevegelsene og bærekraftigheten rundt prisen på disse nivåene er 100 prosent støttet av bekymringer rundt Midtøsten, sier Jonathan Barrat, sjef for markedsbrevet Barratt's Bulletin i Sydney, ifølge Bloomberg.

Det skal ha vært en brann i et industriområde i byen Safwa i Qatif i nærheten av Ras Tanura-raffineriet, ifølge Bloomberg. Brannen skal imidlertid ikke ha skadet i raffineriet eller noen rørledninger i området.

- Situasjonen er overdrevet, men akkurat fører geopolitiske risikoer til et urolig marked. Forståelig nok er alle på tå hev grunnet situasjonen i Iran, sier Anthony Nunan, seniorrådgiver ved Mitsubishi Corp. i Tokyo.

Oljeprisen har steget kraftig i år på bekymringer rundt at Irans atomprogram kan føre til en militær konflikt i regionen som inneholder mer enn halvparten av verdens råolje.

Obama-administrasjonen advarer om at de kan komme til å gå sammen med Israel i et angrep på Irans atomanlegg om Iran ikke overbeviser omverdenen at landets atomprogram ikke har som mål å produsere atomvåpen.

Leder for det amerikanske flyvåpnet, general Norton Schwartz, sa til journalister denne uken at man har forberedt militære muligheter.

Publisert:
Gå til e24.no