Russland nekter å redusere oljeproduksjonen

Opec kan se langt etter at verdens nest største oljeprodusent skal bli med på et produksjonskutt.

FRYSER, MEN KUTTER IKKE: Russlands energiminister Alexsander Novak sier at det er uaktuelt for Russland å bli med på et produksjonskutt.
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

Til tross for press fra Opec vil ikke Russland redusere sin oljeproduksjon, og argumenterer med at produksjonsfrys på nåværende nivåer i praksis vil være som en reduksjon å regne i 2017, skriver Bloomberg.

Dersom Russland går med på å fryse produksjonen vil det bety at de produserer mellom 200.000 og 300.000 fat per dag mindre enn planlagt i 2017, ifølge landets energiminister Alexander Novak.

– Produksjonsfrys vil være en ganske vanskelig og hardtrammende situasjon for oss, i og med at vi hadde planer om en produksjonsøkning neste år, sa Novak torsdag, gjengitt av Bloomberg.

Ifølge Novak har Opec fremmet et ønske om at ikke-medlemmer kutter produksjonen med 500.000 fat per dag.

Generalsekretæren i Opec, Mohammed Barkindo hadde et møte med Russland og Saudi-Arabia i Doha forrige uke, og organisasjonen inviterte også vår egen olje- og energiminister Trond Lien til et møte i slutten av denne måneden.

Viktig møte

30. november møtes Opec-landene for å forsøke å komme til enighet om en samlet reduksjon i oljeproduksjonen på mellom 600.000 og 1,1 millioner fat per dag.

Les også

Oljeprisen stiger: Tror på enighet om produksjonskutt

Sjefanalytiker for råvarer i Seb, Bjarne Schieldrop har tro på at de kommer til enighet om en avtale neste uke, og at Russland kommer til å være med.

– Det har blitt fremhevet veldig tydelig at Opec skal kutte sammen med «non-Opec», så det er jo litt vanskelig å se for seg at de nå plutselig skal kutte uten at Russland er med, sier Schieldrop til E24.

Sjefanalytiker innen råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop

Ifølge sjefanalytikeren er det dog ikke sikkert at Russland, til tross for at de sier seg enige til en avtale faktisk overholder denne.

– Nå har jo Russland vært med på sånne avtaler tre ganger før, og sagt de skal kutte hver gang, men istedenfor har de økt produksjonen. Så det er jo ingen ting som tyder på at de ikke skal gå med på en sånn «deal» igjen, for så å ikke gjøre noen ting, sier Schieldrop

Nigerias oljeminister Emmanuel Kachikwu uttalte til Bloomberg Television at Russlands rolle er kritisk for utformingen av avtalen, og at de er like interesserte som alle andre i å få opp oljeprisen.

Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt uttalte til E24 tidligere denne uken at å ha med Russland på en eventuell avtale er helt vesentlig.

Saltvedt tror forskjellen på om de kommer til enighet eller ikke kan slå ut så mye som 20 dollar på oljeprisen i tiden fremover.

Kan få konsekvenser for en avtale

Ifølge kilder Bloomberg har vært i kontakt med kan et reduksjons-nei fra landene utenfor Opec få medlemslandene til revurdere om de skal gå videre med den planlagte reduksjonen.

Les også

USA kan ha gjort tidenes oljefunn i Texas: Tror det kan hentes opp over 20 milliarder fat olje

Ifølge Novak bør ingen bli overrasket over Russlands standpunkt i denne saken.

– Russlands posisjon er uendret og konsekvent. Som vår president har sagt tidligere er vi klare til å fryse oljeproduksjonen ved gitte mengder.

Russland budsjetterer med en oljeproduksjon på 11 millioner fat per dag for 2017, dette er en nedgang fra november hvor landet produserte 11.205 millioner fat per dag.

Les også

Kyllingstad tror vinteren kan bli tøff i oljebransjen

Les også

– Dette møtet blir ekstremt viktig

Les også

Sjefanalytiker: Trump-seier positivt for oljeprisen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Opec
  3. Russland

Flere artikler

  1. - Putin fungerte som megler mellom Saudi-Arabia og Iran

  2. Fortsetter forhandlingene i dag – dette er Opecs utfordringer

  3. Russland og Saudi-Arabia vil forlenge oljekuttene: – Ekstremt viktig

  4. – Markedet bryr seg hverken om riggtellinger eller amerikansk oljeproduksjon

  5. Oljeåret – fra 27 til 57 dollar