Nytt prishopp på strøm

Norske strømkunder betalte i snitt 96,5 øre per kilowattime strøm i fjor, fem prosent mer enn året før. Det betyr rundt 1.000 kroner ekstra for en vanlig husholdning.

STIGENDE PRISER: Strømprisen øker, og en vanlig husholdning må i snitt ut med rundt tusen kroner ekstra i året. Det viser ferske tall fra SSB. Dette er en kraftlinje i Oslomarka.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Strømprisene steg med 5,1 prosent i 2017, etter å ha steget med 12 prosent året før.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Både strømpris, nettleie og avgifter øker, og det gjorde at norske strømkunder i snitt betalte 5,1 prosent mer på strømregningen i fjor enn året før – 96,5 øre per kilowattime.

For en husholdning med forbruk på 20.000 kilowattimer tilsvarer dette en økning på 940 kroner – fra 18.360 kroner i 2016 til 19.300 kroner i 2017.

I løpet av de siste to årene har strømregningen økt med nær 3.000 kroner per år for en vanlig husholdning, hvis man tar utgangspunkt i snittprisene for strøm, inkludert nettleie, forbruksavgift og merverdiavgift.

Strømleddet ble dyrere

Prisen du betaler som strømkunde er delt i tre:

Av de 96,5 ørene du betalte i snitt per kilowattime i fjor utgjorde selve kraftprisen 34,4 øre, mens nettleien bidro med 27,9 øre og forbruksavgift og merverdiavgift med 34,2 øre.

Selve prisen på kraften steg med 8,9 prosent i fjor til 34,4 øre, og avgiftene steg også noe, ifølge SSB.

Om vinteren kan strømprisen vært høy, og i fjerde kvartal betalte strømkundene i snitt 98,4 øre per kilowattime. Prisen var enda høyere i samme kvartal ett år tidligere, da snittprisen lå på 1,04 krone per kilowattime (se figur nederst i artikkelen).

Til tross for at strømprisen har steget noe, forventes den å ligge på et dempet nivå de neste årene.

Les mer: Venter lavere strømpriser

HAR STEGET: Slik har den kvartalsvise strømprisen i Norge utviklet seg fra 2012 til 2017. (NB! Figuren er rettet av SSB den 27. februar).

Fastpris var billigere

Vanligvis er det billigst å kjøpe strøm som er knyttet til spotprisen. Men i fjor var det fastpris som var billigst, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Rundt 70 prosent av kundene får strøm knyttet til spotprisen, hvor prisen i snitt var på 33 øre per kilowattime, mens nye fastpriskontrakter med ett års varighet i snitt ga strømpris på 31 øre per kilowattime.

Også for industrien økte prisene, med en oppgang på strømpriselementet på hele 5 prosent til 30,2 øre per kilowattime.

Kraftkrevende industri kjøper hovedsakelig strøm på faste, lange kontrakter, og de betalte 29,5 øre per kilowattime i fjor, ned 3 prosent fra året før, ifølge SSB.

Les mer: Store investeringer i kraftnett øker nettleien

Nettutvikling øker nettleien

Deler av det norske kraftnettet er gammelt og i forfall. I tillegg skal det installeres smarte strømmålere og bygges utenlandskabler. Nettselskapene planlegger investeringer for 140 milliarder kroner de neste ti årene.

For husholdningene i de områdene hvor mange kraftledninger og master må skiftes ut kan det i verste fall bety en økning i årlig nettleie på flere tusen kroner.

Les også: Bygger kraftlinjer for 140 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømpriser
 2. Energi
 3. Teknologi

Flere artikler

 1. Fortsatt svært høy strømpris

 2. Nytt strømsjokk i mars – 50 prosent dyrere enn vanlig

 3. Du kan spare 200 kroner i elavgift

 4. Betalt innhold

  Strømprisen enkelt forklart

 5. Økt statsstøtte til strømkunder: Rabatten kan øke fra 20 til 23 prosent