Trumps skattereform ga Statoil-gevinst: Utelukker ikke nye oppkjøp

Statoils amerikanske virksomhet ble verdsatt til nesten tre milliarder kroner mer over natten takket være Trumps skattereform. Oljeselskapets toppsjef mener skattereformen gjør det mer attraktivt å investere i landet.

SKATTEGEVINST: Donalds Trumps skattereform som nylig ble vedtatt i Kongressen har kuttet selskapsskatten i USA kraftig. Det har gitt et løft i regnskapene til flere selskaper, inkludert også Statoil.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

LONDON (E24): I regnskapet til Statoil for fjerde kvartal kom det frem at selskapet har reversert nedskrivninger (skrevet opp) verdier for snaue 1,3 milliarder dollar i Nord-Amerika. 517 millioner kommer av reverseringen kommer av letekostnader på land i skifervirksomheten.

I tillegg skrev Statoil opp verdiene sine med om lag 350 millioner dollar (2,7 milliarder kroner), takket være den nye skattereformen i USA, som har redusert primærsatsen i selskapsskatten fra 35 til 21 prosent.

Det var Eldar Sætre som opplyste om skattereformtallet under kvartalspresentasjonen i London onsdag. Statoil har også skrevet opp verdiene i selskapets offshorevirksomhet i Mexicogolfen i USA.

Eldar Sætre ble spurt om effektene av skattereformen til Trump og svarte følgende:

– Det oppmuntrer i hvert fall ikke til mindre investeringer. Det påvirker verdiene av eiendelene våre positivt, og det er noen mindre regnskapsendringer, blant annet i Bakken-feltet, sier Eldar Sætre.

Skattereformen har slått forskjellig ut for store selskaper. Citigroup tok for eksempel nylig en skatteregning på 22 milliarder dollar i sine regnskaper for å utnytte muligheten til å flytte hjem overskudd fra utlandet til en redusert sats. ExxonMobil opplyste nylig at de har bokført en gevinst på hele 5,9 milliarder dollar i 2017 som følge av reformen.

Les flere av nyhetene fra Statoils kapitalmarkedsdag:

FANT RIKTIG VEI: Statoil-sjef Eldar Sætre (t.h.) avbild på vei inn på selskapets kapitalmarkedsdag i London onsdag med informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen. Selskapet overrasket med veldig solide resultater for 2017.

Utelukker ikke nye USA-kjøp

Statoil har gjennom over 10 år satset betydelig i USA, både offshore i Mexicogolfen og på land. De store milliardinvesteringene viste seg imidlertid å bli svært dyre for Statoil, og selv om selskapet jobber hardt med å effektivisere og kutte kostnader så er det tatt store tap i regnskapene.

Ved utgangen av tredje kvartal i fjor hadde Statoil skrevet ned verdier for 9,35 milliarder dollar i Nord-Amerika siden 2013. På tampen av året kom det altså en reversering på nesten 1,3 milliarder.

Etter hvert som oljeprisen har steget fra bunnivåene etter at oljebremsen traff har Statoil også skrevet opp igjen en del verdier i USA og i resten av porteføljen. Selskapet har imidlertid ikke endret oljeprisanslagene sine siden i fjor høst, og reverseringen som ble annonsert onsdag stammer derfra fra andre effekter:

– Det er ikke oljeprisen, for forutsetningene våre ligger fast, men rundt 350 millioner dollar kommer fra skattereformen og resten er hovedsakelig knyttet til forbedringer i virksomheten, sier Sætre.

Statoil har i tillegg til virksomheten i Mexicogolfen også en stor skifervirksomhet i både Bakken- og Eagle Ford-områdene i USA. Selskapet er imidlertid ikke på plass i Permian-området som blant annet ExxonMobil nå satser tungt på.

– Er det aktuelt å investere mer i USA, enten på land eller offshore, nå som skattereformen er gjennomført og oljemarkedet er i bedring?

– Først vil jeg si at vi har organiske investeringer (egeninvesteringer, journ.anm.) i USA, syv felt i drift og ytterligere to som er under utvikling, inkludert Big Foot (i Mexicogolfen, journ.anm.). USA er en av regionene vi har vært fokuserte på i tillegg til Brasil, og vi ser at vi kan benytte kompetansen vår fra Norge, både offshore og på land, sier Eldar Sætre og fortsetter:

– Vi vil alltid søke og vurdere muligheter, men det skal alltid være disiplinert og verdifokusert. Husk at vi nå har 19 milliarder fat i reserver, så vi har også tid til å utvikle porteføljen og lete etter mer ressurser, i tillegg til å søke uorganiske muligheter (oppkjøp, journ.anm.)

Les også

Vil jakte etter mer Sverdrup-olje i ekspressfart

Les også

Analytiker om Statoil-rapporten: – Bunnsolid avslutning på 2017

Les også

Statoil øker lønnsomhetsanslaget for Johan Sverdrup-feltet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
  2. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Exxon vil tredoble Permian Basin-produksjon: Jubler over USA-skattekutt

  2. Dropper program for utbytteaksjer og øker investeringene

  3. Beste kvartal på fire år, men Equinor tar nye milliardtap i USA

  4. Statoil-sjefen: – Fortsatt veldig stor usikkerhet

  5. Disse feltene skal levere Equinors vekst