Oljenedturen tvinger Russland til nedsalg i oljegigant

Vladimir Putin varsler at han vil selge en femtedel av aksjene i det russiske oljeselskapet Rosneft i et forsøk på redusere landets budsjettunderskudd.

ØNSKER STRATEGISK INVESTOR: Dersom muligheten byr seg, vil Russland selge seg ned i Rosneft allerede i år.

Foto: Maxim Shemetov Reuters
 • Caroline Grundekjøn
Publisert: Publisert:

Salget vil skje så snart de «riktige strategiske investorene» er på plass, ifølge Putin, som antyder at salget kan skje allerede innen årsskiftet.

– Russiske myndigheter har ikke noe behov for å sitte på så store eierandeler, og vi er klare til å gjennomføre planen, sier den russiske lederen i et intervju med Bloomberg.

Salget av 19,5 prosent av Rosneft kan gi den russiske staten inntekter på 11 milliarder dollar. Det kommer godt med i et land som har blitt hardt rammet av oljenedturen.

– Spørsmålet er ikke om vi ønsker å selge eller ikke, men hvorvidt det gir mening eller ikke og på hvilket tidspunkt, fremholder Putin.

Les også

Oljebransjen varsler 150 milliarder i investeringer i 2017

– Ikke den beste løsningen

Det er ikke første gang i år at Russland selger unna eierandeler for å lette på gjeldsbyrden. I juli tjente den russiske staten 793 millioner dollar fra salget av 10,9 prosent av gruveselskapet Alrosa PJSC.

Det var ventet at Russland skulle selge en andel på drøyt 50 prosent av det mindre oljeselskapet Bashneft allerede denne måneden. Salget har imidlertid blitt satt på vent.

Blant selskapene som hadde meldt sin interesse for Bashneft, var nettopp Rosneft.

– Det er kanskje ikke den beste løsningen at et selskap under statlig kontroll, overtar kontrollen i et annet statlig selskap, mener Putin.

Oljeavhengig

Den lave oljeprisen har gått hardt ut over Russland, der olje og gass står for omkring 70 prosent av den russiske eksporten. Statsbudsjettet er med andre ord avhengig av oljeinntekter for å gå opp.

Den russiske sentralbanken har tidligere anslått at en oljepris på rundt 50 dollar fatet i år, vil få landet ut av resesjon. Men hittil i år har prisen bare tidvis ligget over 50-dollarstreken.

I fjor falt landets brutto nasjonalprodukt (BNP) med 3,7 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Russland
 2. Rosneft
 3. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Mens Norge har sanksjonert mot Russland, har Statoil styrket forholdet til russerne

 2. Betalt innhold

  Mens Norge har sanksjonert mot Russland, har Statoil styrket forholdet til russerne

 3. Betalt innhold

  Gerhard Schröder blir styreformann i Rosneft

 4. Annonsørinnhold

 5. Gerhard Schröder blir styreformann i statlig russisk oljeselskap

 6. Russisk minister mistenkt for korrupsjon i oljeavtale-sak