Markedet sliter med å spå skiferoljens neste steg: – Nå er alle famlende

Den amerikanske skiferoljen har tidligere skapt hodebry for OPEC, men den enorme mengden som blir produsert kan gjøre det vanskelig for USA å øke produksjonen ytterligere - i hvertfall frem til slutten av neste år, ifølge analytiker. 

KRAFTIG VEKST: Global vekst har holdt tritt med kraftige produksjonstall, men: – I det øyeblikket veksten faller av så blir det for mye skiferolje i markedet, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop.

Foto: Ernest Scheyder Reuters
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:,

Den kraftige veksten i amerikansk skiferolje har sendt USA tilbake blant verdens største oljeprodusenter, etter at teknikker for utvinning av skiferolje har åpnet opp for en ny oljeboom.

Det har vært en del av de siste årenes store endringer i det globale oljemarkedet, hvor flere har kuttet produksjonen – og det med vekst i den globale økonomien.

– Hvis du ser på de siste to årene har amerikansk oljeproduksjon, inkludert flytende naturgasser (LNG), økt produksjonen med 4,2 millioner fat per dag. Samtidig har konsumet av olje økt med 3 millioner daglig, imens markedet har mistet 2 millioner oljefat per dag fra flere land, sier råvareanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop, til E24.

– Kommer ikke til å vare

Nå kan det bli vanskelig å spå videre oljeproduksjonstall, skal vi tro flere oljeeksperter.

Andy Hall, oljetraderen som har fått kallenavnet «oljeguden» etter flere fulltreffere på oljepris-spådommer, mener at den amerikanske skiferrevolusjonen har gjort det vanskeligere å si noe konkret om de neste årenes globale tilbud av olje.

Han forteller til Bloomberg TV at det blir for komplisert å spå hvordan «tusenvis» av individuelle boreprosjekter vil påvirke tilbudssiden.

Råvareanalytiker i SEB, Bjarne Schieldrop.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– Før kunne du komme med gode anslag på hva det fremtidige oljetilbudet ville ligge på, sett bort ifra politiske begivenheter.

– Nå er alle famlende – det er massevis av variabler vi ikke har god kontroll over, sa Hall til nyhetskanalen.

Schieldrop sier seg enig i mye av det «oljeguden» sier, og utdyper:

– Det store spørsmålet er egentlig, hvor lenge kan skiferoljeproduksjonen fortsette å vokse med 2 millioner fat olje per dag hvert eneste år før ressursene blir uttømt, forteller han, og viser til veksten på årsbasis, som har ligget på det nivået.

Schieldrop forklarer at dersom USA reduserer antallet ferdigstilte brønner med 20 prosent, blir det nullvekst i produksjonen, siden nivået allerede er så høyt.

– Hovedhypotesen til markedet er nok at økningen ikke kommer til å vare.

Frykter ny bølge av skiferolje

Men til neste år forventes det at produsentene i Permian-bassenget i Texas, som er USAs største med en sammenleggbar historisk produksjon på 29 milliarder oljefat, vil installere ytterligere tre rørledninger på distribusjonssystemet.

– Markedsbekymringen nå ligger blant annet i at det kommer en bølge av skiferolje når rørene blir ferdigstilt i slutten av neste år og i 2020, ifølge Schieldrop.

Det fører til at produksjonen kan øke med så mye som 2 millioner fat olje per dag, ifølge Bloomberg.

Les også: (+) Her er de i ferd med å skape Opecs største mareritt

Når denne økningen oppstår samtidig som den globale veksten avtar, kan det sende oljeprisen enda et rykk nedover, som har falt 31 prosent fra toppen i høst.

– I dag er oljeprisen avventende til bekymringer som sakkende global vekst, lavere investeringsvillighet og frykten for en resesjon, sier analytikeren.

Han vil følge spent med på morgendagens rapport fra Det amerikanske energibyrået (EIA), som vil vise hvor mange oljerigger som ble ferdigstilt for skiferoljeproduksjon, og dermed indikerer om USA kan opprettholde sin høye produktivitetsvekst.

– USAs kraftige produksjonsvekst gjør at de må bore masse mer for å øke produksjonen – for hver måned USA ikke borer mistes det 1,5 millioner nye oljefat om dagen, sier han.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Stort oljeprisfall: På samme nivå som før angrepet mot Saudi-Arabia

  2. Rystad tror boomen fortsetter: Spår nye oljerekorder for USA

  3. Spekulanter tatt på sengen av oljeknekk: – Får det midt i fleisen

  4. Annonsørinnhold

  5. Analytiker: Oljeprisspekulanter får det rett i fjeset

  6. Oljeprisen under 30 dollar: «Vi drukner i olje de neste månedene»