Tidligere Saudi-rådgiver: Få trodde prisen skulle falle så mye, så raskt
Tidligere oljerådgiver for Saudi-Arabia omtaler neste ukes Opec-møte som det «vanskeligste noensinne».
HYDRAULISK OPPSPREKKING: I løpet av få år har hydraulisk oppsprekking - populært kalt fracking på engelsk - gitt en storstilt oppgang i oljeproduksjonen i USA. Ikke siden 1980-tallet har landet produsert med olje. Det har i neste omgang vært med å sende prisen kraftig nedover.
Mandag morgen peker pilene i oljemarkedet atter nedover, etter at oljeprisen gjennom helgen fikk seg et lite løft.
Uken starter med omsetning av nordsjøolje for 79 dollar. Fredag duppet prisen under 77 dollar-merket.
Gjennom året har oljeprisen falt med 30 prosent.
Følg utviklingen i oljemarkedet og ellers i finansmarkedene på E24s løpende nyhetsdekning E24 Live.
Med et fortsatt sterkt prispress inn mot Opec-møtet 27. november øker presset på organisasjonen om å kutte produksjonen for å stabilisere prisene. De 12 Opec-landene – med Saudi-Arabia i spissen – står for rundt 1/3 av verdens oljeproduksjon på 92 millioner fat om dagen.
Opec-landene har et mål om å produsere 30 millioner fat olje om dagen, men har ligget over det nivået. I oktober ble det ifølge Det internasjonale energibyrået produsert 30,5 millioner fat i Opec-landene.
– Oljeprisen kan falle videre om Opec ikke kutter
– Tøffeste noensinne
Mohammed Suroor al-Sabban var inntil i fjor rådgiver for det saudiske oljeministeriet. Overfor nyhetsbyrået AFP gir han en tøff karakteristikk av neste ukes Opec-møte.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
MØTER I FORKANT: Flere regjeringsmedlemmer i Opec-landene har møttes de siste ukene, forut for Opec-møtet 27. november. I forrige uke var Libyas statsminister Abdullah al-Thani på besøk i Saudi-Arabia, hvor han blant annet møtte visestatsminister Muqrin bin Abdulaziz al-Saud
– Dette møtet vil blir det vanskeligste noensinne fordi få Opec-ministre trodde prisen skulle falle så mye, så raskt, sier al-Sabban.
Han tror Opec-landene bare vil enige om å opprettholde produksjonstaket.
– Min personlige oppfatning er at de på møtet vil gjenta produksjonstaket på 30 millioner fat om dagen, og at Opec-landene vil etterleve dette i den kommende perioden, sier al-Sabban til AFP.
- Må kutte, men ikke nok
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets sier til E24 at han tror det vil komme et kutt fra Opec-landene, men ikke stort nok til å stanse - og reversere - fallet i oljeprisen før andre halvår i 2015.
- Saudi-Arabia er nødt til å gi de andre landene noe om Opec skal forbli en organisasjon. Men jeg tror ikke Saudi-Arabia vil kutte nok til å få prisen opp igjen, sier Kjus.
Han peker på at Iran, Irak og Libya - spesielt de to første - nå er i ferd med å øke produksjonen sin igjen.
Dette er land som av forskjellige grunner har produsert mindre de siste årene.
- Et produksjonskutt som skal monne må kompensere for økningen fra disse landene, men det tror jeg ikke de får til. Jeg ser det som realistisk at Saudi/UAE/Kuwait kanskje klarer å kutte 900.000 fat om dagen. Men justert for ny produksjon fra Iran og Irak blir kuttet kanskje på 500.000 fat om dagen, sier Kjus.
Det vil isåfall ikke være tilstrekkelig inn i første halvår neste år da behovet for kutt er på nesten to millioner fat per dag, sier Kjus.
Kjus tror oljeprisen vil være på 70-tallet en periode nå, før den stiger igjen i andre halvdel av 2015 da den amerikanske oljeindustrien er antatt å begynne å slite med veksten på grunn av de lave prisene.
Etter det vil vi begynne å se at markedet igjen balanserer og vi kan igjen se noe høyere oljepriser, tror Kjus.
– Noe må endre fortellingen
Det er nå snart seks år siden Opec-landene sist gjennomførte produksjonskutt – i desember 2008. Da ble Opec-produksjonen kuttet med 2,5 millioner fat om dagen.
– Jo lavere prisene faller, jo større blir presset på OPEC for å gjennomføre produksjonskutt, sier analytiker Tim Evans i Citi til Bloomberg.
Mediehuset har også snakket med investeringsstrateg Rob Haworth i US Bank Wealth Management, som også sier at presset nå øker på Opec-ministrene.
– Noe må endre fortellingen, som for øyeblikket er at det er for stor produksjon, sier Haworth.
Hovedforklaringen på det økte tilbudet av olje er å finne i USA, hvor produksjonen av skiferolje øker raskt. Ikke siden 1980-tallet har USA produsert mer olje enn i 2014.
Vil kutte
Internt i OPEC er synet delt på hvordan organisasjonen skal forholde seg til prisraset.
Fra mange eksperter hevdes det at Saudi-Arabia ser seg tjent med lave priser nå, for å demme opp produksjonen av amerikansk skiferolje. Det er antatt at kostnadene for skiferoljen ligger på mellom 60 og 80 dollar fatet.
Oljeanalytikere: Derfor vil ikke Saudi-Arabia løfte oljeprisen
Samtidig er det ifølge internasjonale medier nå flere Opec-land som er mer åpne for å diskutere produksjonskutt.
Eksempelvis skriver Wall Street Journal mandag at Venezuelas utenriksminister Rafael Ramirez skal ha møtt Saudia-Arbias oljeminister Ali al-Naimi på en klimakonferanse på Isla Margarita. Der skal Ramirez ha bedt om Saudi-Arabia vurdere produksjonskutt.
Men også andre ministre i Opec-landene har møttes eller skal møtes i forkant av neste ukes møte. Den libyske statsministeren Abdullah al-Thani og Iraks president Fouad Masoum var for eksempel begge to i Riyadh i forrige uke.
Les også: