Tross dyreste strøm på åtte år i 2018: Norge har Europas laveste strømpriser

Vinterens strømsjokk til tross: Norge har Europas laveste strømpriser.

BILLIGST STRØM: Til tross for at strømmen i fjor var den dyreste siden 2010, har Norge fortsatt den billigste strømmen i Europa. Det viser en oversikt Kinect Energy har laget for Energi Norge.
Publisert: Publisert:

Det viser en oversikt Kinect Energy har laget for kraftbransjens organisasjon Energi Norge.

E24 meldte torsdag at strømprisen er på rekordnivåer i Norge, og at januar-regningen for folk flest blir 800 kroner dyrere.

Strømprisen i Norge, målt ved systemprisen for kraft på kraftbørsen Nord Pool, var på 42,3 øre per kilowattime i fjor.

Det var den høyeste årlige snittprisen på strøm siden 2010, da tilsvarende pris var på 42,5 øre.

Disse summene gjelder kun kraftleddet i strømprisen, og ikke statlige avgifter og nettleie som kommer i tillegg på strømregningen.

Blant årsakene til den uvanlig høye strømprisen i fjor var kaldt vær og en tørr sommer som førte til at 13 terawattimer mindre strøm enn vanlig ble lagret i norske vannmagasiner, ifølge Energi Norge.

Til tross for strømsjokket i vinter betaler nordmenn likevel mindre enn andre europeere for strømmen, ifølge kraftbransjen.

Les mer: DNB Markets: Tror på et svakere år for Norge – tynges av strømprisene

Les også

Dyreste julestrøm på åtte år

Betydelig billigere strøm

De siste 20 årene har snittprisen på strøm i Norge ligget betydelig under resten av Europa. Det viser en oversikt som Kinect Energy Group har laget for kraftbransjens organisasjon Energi Norge.

– Vi har uvanlig høye strømpriser i vinter. Da får det være en trøst at dette kommer til å normalisere seg over tid og at Norge uansett har betydelig lavere strømpriser enn resten av Europa, sier direktør Knut Kroepelien i Energi Norge.

Han er konstituert leder av organisasjonen, etter at Oluf Ulseth sluttet i høst og nå har blitt statssekretær ved Statsministerens kontor for Høyre.

Gjennomsnittsprisen på Nord Pool var 35,2 øre kilowattimen i perioden mellom 2000 og 2018. Prisene i Storbritannia lå i denne perioden nærmere 50 prosent høyere, og prisene i Italia over 80 prosent høyere enn de norske, ifølge tallene fra Kinect.

Les mer: Huseierne bekymret for dyr strøm: – Trykket på boligeierne har økt

(saken fortsetter under figuren)

FORSKJELLIG PRIS: Innkjøpspriser for strøm i Norge og Europa, i snitt for årene 2000 til 2018. De røde tallene viser hvor mange prosent dyrere strømmen er enn i Norge.

Billigst også i dyre år

Etter at en tørr sommer tappet vannmagasinene ned i fjor, kom det mye regn på høsten. Men fortsatt lavt nivå i har kaldt vær og svak vind bidratt til høye strømpriser i januar.

Les også

DNB Markets: Tror på et svakere år for Norge – tynges av strømprisene

Kraftprisen i Sør-Norge nådde en foreløpig topp på 76 øre kilowattimen den 24. januar 2019, mens regningen for en vanlig husholdning blir minst 800 kroner høyere i januar i år enn i fjor.

Energi Norge påpeker at Norge skiller seg ut med de laveste strømprisene i Europa både i år med høye priser som i 2018, og i år med lave priser som i 2017.

LEDER KRAFTBRANSJEN: Knut Kroepelien er fungerende leder for kraftbransjens organisasjon Energi Norge.

I fjor var kraftprisen i snitt cirka 50 øre kilowattimen i Tyskland, 60 øre i Storbritannia og drøye 49 øre i Frankrike, viser tallene fra Kinect.

I 2017 var prisene lavere over hele Europa, med nivåer på mellom 33 og 53 øre kilowattimen, men også da var Norge billigere med drøye 27 øre kilowattimen.

Energi Norge trekker frem at norske strømkunder i de seks årene frem til 2018 betalte svært lave priser for strøm, med et gjennomsnitt på 24,8 øre per kilowattime i snitt for perioden.

– Norge har 1600 vannkraftverk som leverer rimelig strøm i normalår, og tøff konkurranse om kundene som bidrar til å holde prisene nede. Det er ingen selvfølge ute i Europa, sier Kroepelien.

Dyrere utslipp

I tillegg til kaldt vær, svak vind og mindre vann enn vanlig i magasinene, har også høyere priser på CO2-utslipp fra fossile kraftverk og høyere kullpriser i Europa smittet over på det nordiske strømmarkedet, som er tett knyttet til Europa gjennom kraftlinjer og kraftkabler.

– Det er positivt for miljøet at det blir dyrere å slippe ut klimagasser, men det påvirker også norske strømpriser fordi vi er tett koblet sammen med det europeiske kraftmarkedet, sier Kroepelien.

STORE FORSKJELLER: Denne figuren viser innkjøpspris på strøm i øre per kilowattime, ekskludert nettleie og avgifter. Tallet er et gjennomsnitt for perioden 2000 til 2018.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om