Strømprisene

Strømprisen skyter opp igjen over hele landet

Etter to dager på rad med fall stiger strømprisen til årets nest høyeste nivå i Sør-Norge. Med nettleie og avgifter må kunder ut med nær tre kroner kilowattimen torsdag.

Høsten har vært preget av høye strømpriser. I november lå snitt prisen i Sør-Norge på om lag 1,86 kroner kilowattimen, alt inkludert.
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Ine Brunborg
Publisert:

Det viser ferske tall fra Nord Pool. Strømprisen settes dagen i forveien.

Med torsdagens børspris på 1,89 kroner kilowattimen i Sør-Norge vil kundene måtte betale omtrent 2,89 kroner kilowattimen, når man legger til nettleie (Elvia) og avgifter.

Strømprisen i Midt- og Nord-Norge havner på 1,51 kroner kilowattimen torsdag. Her varierer prisene til sluttkunden en del, fordi nettleie og avgifter varierer mellom ulike regioner. Blant annet har husholdninger i de tre nordligste fylkene fritak for merverdiavgift.

– Årsaken til at det stiger såpass i morgen er fordi i dag var strømprisene ellers i Europa ganske moderate, så vi fikk en del import, sier sjefanalytiker Sigbjørn Seland hos StormGeo Nena til E24.

– Det trakk ned prisen i dag, men i morgen snur det igjen. Da stiger prisene mye i Tyskland, England og ellers i Europa, og da snur flyten på kablene igjen til dels. Da blir vi trukket opp med kraftprisen i Europa. Ellers er det ikke så store endringer, sier han.

Rekord mandag

Strømprisen i Sør-Norge satte mandag rekord på 2,56 kroner kilowattimen, eller 3,66 kroner med nettleie (Elvia) og avgifter. I én enkelttime var prisen på nær seks kroner, alt inkludert.

Tirsdag falt prisen i Sør-Norge til 1,38 kroner kilowattimen, og onsdag falt prisen til 1,21 kroner kilowattimen.

Snittprisen for november ble på 1,06 kroner kilowattimen, eller om lag 1,86 kroner med nettleie og avgifter. Dette inkluderer ikke eventuelle påslag til strømselskapet.

Fersk magasinstatistikk fra NVE viser at magasinene i norsk vannkraft var 69 prosent fulle ved utgangen av uke 47, mens medianen fra 2001 til 2020 er på 79,8 prosent i samme uke.

Les også

Dette kostet strømmen i november: – Sure penger for å leve som normalt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Aksjelive
 3. Strøm
 4. Strømpriser
 5. Nord Pool

Flere artikler

 1. Strømprisen avtar noe tirsdag

 2. Dyrere strøm i Sør-Norge fredag

 3. Strømprisen holder seg stabil torsdag

 4. Strømprisen stiger til ny årstopp mandag

 5. LO-forbund krever momskutt på strøm: – Oppleves som helt urimelig