Aker BP tror norske oljekutt gir et fall på maksimalt fem prosent

Konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP
Publisert:

Sent på kvelden 29. april ble det klart at Norge følger etter Russland, OPEC og andre oljeproduserende land og innfører produksjonskutt i møte med coronakrisen.

Kuttene som nå skal innføres av norske myndigheter vil gjelde fra og med juni og vil vare ut året. Det er imidlertid ikke klart hvor mye som skal kuttes på de ulike feltene.

I kvartalsrapporten til Aker BP som ble sluppet onsdag har selskapet beregnet hva det norske kuttet vil kunne få av effekt for selskapet.

Basert på markedsandeler anslår Aker BP at deres produksjon i 2020 vil bli 5.000 til 10.000 fat per dag lavere som følge av kuttene til norske myndigheter.

– Det er fortsatt for tidlig å si nøyaktig hvordan beslutningen vil påvirke Aker BP ettersom fordelingen mellom felt ikke er avgjort, sa konsernsjef Karl Johnny Hersvik under kvartalspresentasjonen.

Aker BP regner imidlertid fortsatt med en produksjon i 2020 på mellom 205.000 og 220.000 fat per dag i snitt – det samme som selskapet anslo i februar.

Årsaken til at Aker BP opprettholder produksjonsprognosen er at Johan Sverdrup og andre felt har levert bedre enn ventet så langt.

En reduksjon på 5.000 til 10.000 fat per dag i 2020 tilsvarer et kutt på 2,3 til 4,9 prosent av Aker BPs produksjonsprognose for året.

– Vi vil informere markedet umiddelbart hvis det er noen endringer av betydning i produksjonsprognosen, sa Hersvik videre på spørsmål om når de vil vite mer om hvordan kuttet vil påvirke dem.

Les også

Milliardsmell for Kjell Inge Røkkes Aker BP: Kutter utbyttet med 67 prosent

Som E24 har skrevet vil en stor del av de norske kuttene komme fra nye felt der oppstarten er utsatt fra 2020 til 2021.

Kuttene starte i juni når det skal kuttes 250.000 fat per dag fra referanseproduksjonen på 1,86 millioner fat per dag. I andre halvår skal 134.000 fat per dag kuttes. Samlet sett skal norsk oljeproduksjon i desember 2020 være 300.000 fat lavere enn før. Gass- og kondensatproduksjonen er unntatt.

Les også

Oljeministeren om den historiske avgjørelsen: – Dette er betydelig og ikke bare et «papirkutt»

Publisert:
Gå til e24.no