Opec dropper corona-kutt: Analytiker overrasket over at oljeprisen ikke faller mer

Russland er motvillige til dypere produksjonskutt fra Opec+, ifølge SEBs Bjarne Schieldrop. Det kan være starten på slutten på samarbeidet, tror han.

Markedet frykter at coronaviruset barberer etterspørselen etter olje fra Kina.

THOMAS PETER / X90176
Publisert:,

Oljeprisen har falt tungt i kjølvannet av coronavirus-uroen de siste ukene.

Prisen for et fat nordsjøolje (brent spot) er mandag morgen rundt 54 dollar. Siden årsskiftet er fallet nå på nær 20 prosent.

Nedsiden er større, ifølge råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

«Etterspørselssjokk»

Han forklarer synet med rapportene om at oljekartellet Opec og samarbeidsland som Russland (Opec+) mest sannsynlig ikke vil møtes før det tidligere planlagte møtet i mars.

Det var Aserbajdsjans energiminster, Parviz Shahbazov, som uttalte dette i helgen.

– Dermed virker det som en nødrespons fra Opec+ i kjølvannet av virusutbruddet ikke vil skje, kommenterer oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

Da må oljeprisen balansere oljemarkedet fremover, påpeker Schieldrop.

– Opec+ vil ikke steppe inn og kontre det nåværende etterspørselssjokket fra Kina, skriver han i en kommentar og fremhever at SEB er overrasket over at oljeprisen ikke reagerer mer negativt på dette.

Analytikeren får støtte av strateg Stephen Innes i Axicrop, ifølge Bloomberg. Han mener det eneste som kan motvirke mer prisras er et fall i amerikansk boreaktivitet.

– Russland er tydeligvis den motvillige parten

Schieldrop tror Opecs tekniske komités anbefaling om et ytterligere produksjonskutt på 0,6 millioner fat per dag, som altså ikke blir fulgt, impliserer et fall i kinesisk oljeetterspørsel på tre millioner fat per dag i februar.

Han påpeker imidlertid at coronavirusets negative effekt på oljeetterspørselen fra Kina er svært usikker.

Schieldrop mener et taktisk kutt for å balansere oljemarkedet er noe «Opec vanligvis burde og har gjort».

– Russland er tydeligvis den motvillige parten her. De var negative til å kutte allerede på desember-møtet, skriver analytikeren.

Han tror uenighetene kan være starten på slutten av Opec+, som i desember ble enig om å øke produksjonskuttene sine med 500.000 fat per dag.

Avtalen er innført for å motvirke lageroppbygging og holde oljeprisen nede.

– Inntrykket er at Russland nå er på vei tilbake til stabile investeringer og produksjonsvekst i et landskap der oljeprisen må gjøre jobben med å balansere oljemarkedet istedenfor vedvarende strukturelle produksjonskutt med mål om å holde oljeprisen over ikke-Opec-lands marginale produksjonskostnader.

Venter på potensielle estimatendringer

Denne uken publiserer både det amerikanske energidepartementet EIA, Opec og det internasjonale energibyrået IEA sine prognoser for oljemarkedet.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets skriver i en kommentar at markedet vil være «laserfokusert» på endringer i estimatene til etterspørselen i kjølvannet av coronaviruset.

Martinsen tror oljeprisen ikke faller mer mandag på grunn av positive tegn i virusstatistikken, der den daglige infeksjonsraten er ned til åtte prosent og de bekreftede smittetilfellene virker å ha nådd en topp forrige uke.

Bloomberg Markets skriver mandag at veddemålene på fall i oljeprisen har doblet seg de siste ukene i lys av virusuroen.