Opec-avtalen

Saudi-Arabia truer med å øke produksjonen sin, ifølge WSJ

– Manglende samarbeid vil kunne gi et større prisfall, påpeker DNB Markets.

Saudi-Arabia må sørge for at oljekartellet kutter oljeproduksjonen for å skape høyere priser, men samtidig unngå at de selv er de eneste som kutter, ifølge eksperter.

STRINGER / X80002
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:,

I forkant av Opecs møte som begynner i dag, torsdag, der oljekartellet skal diskutere kuttavtalen sin, melder både Wall Street Journal og Financial Times om ulike kildeopplysninger.

Ifølge Wall Street Journals ikke-navngitte kilder er Saudi-Arabia så lei av at de andre medlemslandene ikke følger kuttkvotene sine at oljekjempen truer med å øke oljeproduksjonen sin alene, som vil bety at oljeprisen mest sannsynlig faller.

Fordi Opec-landene Irak og Nigeria ikke har kuttet etter planen, har Saudi-Arabia blitt nødt til å kutte langt mer enn sine kvoter.

E24 skrev tirsdag at samarbeidet mellom medlemslandene nå er i forandring, der oljekjempen Saudi-Arabia både må svinge pisken hardere, men også lytte mer.

– Manglende samarbeid vil dermed kunne gi et større prisfall enn det et enkelt lands overskytende eksport vil bidra med, fremgår det i en rapport fra DNB Markets torsdag.

Financial Times skriver samtidig at Saudi-Arabia vil presse de andre landene til å bli med på større kutt. Det ventes at landene vil diskutere produksjonskutt på minst 400.000 fat per dag til, ifølge tre ikke-navngitte kilder som er blitt orientert om saken.

Det har over en lengre periode vært bredt kommunisert at oljekartellet kommer til å videreføre de nåværende kuttene på 1,2 millioner fat per dag, men de siste dagene har det kommet blandede signaler fra medlemslandene.

Iraks oljeminister Thamir Ghadhban uttalte nylig at kartellet kommer til å diskutere produksjonskutt på ytterligere 400.000 fat per dag, men flere analytikere tviler på at landet har noe det skulle sagt, da det for øyeblikket jukser med produksjonskvoten sin.

Oljeprisen har de siste dagene tatt seg opp til rundt 63 dollar fatet.

Les E24s saker fra denne uken om Opec-møtet og oljekjempen Saudi-Arabia:

Les også

Saudi-Arabia frykter spøkelset fra 80-tallet: – Vil unngå at blodbadet gjentar seg

Les også

DNB-analytiker avfeier oljepriskollaps-spådommer

Les på E24+ (for abonnenter)

Johan Sverdrup kan vinne på Saudi-Arabias ambisjoner (+)

Les også

Usikkerhet rundt både tilbud og etterspørsel for Opec

Les FT og WSJs saker her:

Analytikere advarer om stort overtilbud av olje uten større kuttI sommer ble den nåværende avtalen videreført til utgangen av første kvartal 2020

Her kan du lese mer om

 1. Opec-avtalen
 2. Saudi-Arabia
 3. Opec
 4. Oljeindustrien
 5. Oljeprisen

Flere artikler

 1. DNB-analytiker avfeier oljepriskollaps-spådommer

 2. Vinglete oljepris etter kuttavtale

 3. – Opec må handle raskt om de vil unngå 50 dollar fatet

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette er den historiske kuttavtalen: Mexico kan bryte enigheten

 6. Opec-ministre i krisemøte om priskollapsen