Reuters: ExxonMobil vil ut av Nordsjøen

ExxonMobil vil selge sine eiendeler på britisk sokkel i Nordsjøen, ifølge Reuters. Dermed kan selskapet være på vei bort fra Nordsjøen etter 50 års virksomhet.

Publisert: Publisert:

ExxonMobil er verdens største uavhengige energiselskap og har de siste ukene konferert med flere operatører i Nordsjøen for å lodde interessen for sine verdier, opplyser ikke navngitte kilder til nyhetsbyrået Reuters.

I slutten av juni ble ansatte i ExxonMobil Norge informert om at selskapet har starten arbeidet med å selge sine eierandeler på norsk sokkel.

ExxonMobil, som har hovedkvarter i byen Irving i Texas, opererer i britisk sektor i samarbeid med Royal Dutch Shell. Sammen har de to interesser i rundt 40 olje- og gassbrønner. Exxon produserer i dag rundt 80.000 fat olje og 441 millioner kubikkfot gass daglig i britisk sektor, ifølge egne hjemmesider.

Les på E24+

Mannen som skapte oljeindustrien

Følger de andre

Dersom Exxon gjør alvor av å trekke seg ut av Nordsjøen, følger selskapet i fotsporene til de amerikanske konkurrentene Chevron og ConocoPhillips, som tidligere i år solgte unna nesten alle sine andeler.

Mulige kjøpere kan være store, privatfinansierte Nordsjø-produsenter som Chrysaor eller Neptune. Dette er selskaper som i senere år har kjøpt opp andeler av veteranprodusenter i Nordsjøen.

Les også

Exxon-salg kan sette historisk rekord på norsk sokkel

Det anses være vanskelig å fastsette verdien på Exxons andeler i Nordsjøen ettersom mange felt og mye infrastruktur er ved slutten av sine livsløp og står foran demontering og eventuell fornyelse. Dette er en kostbar prosess som kan forsinke inntekter med mange år.

Skiferolje

Exxon selger seg ut for å satse på skiferolje i USA og nye prosjekter i andre deler av verden, som Guyana, Papua Ny-Guinea, Brasil og Mosambik.

ExxonMobil solgte tilbake i 2017 sine egenopererte felt på norsk sokkel. Nå ønsker selskapet å selge resten av sin virksomhet i Norge.

Ifølge Dagens Næringsliv kan selskapets eierandeler på norsk sokkel være verdt opptil 34 milliarder kroner. Dersom det ender med et salg, vil det kunne skje før nyttår med eventuell overdragelse innen andre kvartal neste år.

ExxonMobil fikk utdelt den aller første lisensen på norsk sokkel og har i dag eierinteresser i 20 produserende felt på norsk kontinentalsokkel.

Les også

– Jeg tror Eldar har all grunn til å være fornøyd

Les også

Exxon-salg kan sette historisk rekord på norsk sokkel

Les også

Tross gode tider: Overskuddene barberes i oljegigantene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om