Tor Olav Trøims riggselskap i mål med kriseløsning

Redningsplanen styrker betalingsevnen til Borr Drilling med 2,9 milliarder kroner. Aksjen stiger fra start på Oslo Børs.

Tor Olav Trøim.

Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Eivind Bøe
Publisert:

Tor Olav Trøims kriserammede riggselskap Borr Drilling har vært i forhandlinger med långivere og verft om en løsning som skal holde det flytende i to år.

Nå er partene blitt enige om en redningsplan som vil styrke likviditeten til Borr Drilling med totalt 315 millioner dollar, går frem av en børsmelding. Beløpet tilsvarer 2,9 milliarder kroner med dagens valutakurs.

Borr Drilling får dermed større rom til å betale sine løpende forpliktelser, og løsningen redder selskapet slik at det kan drive videre gjennom krisen.

Markedet svarer med å sende selskapets verdi rett opp når handelen starter på Oslo Børs. Aksjekursen til Borr Drilling stiger 36,36 prosent til 8,39 kroner i tidlig handel.

Les også

Fra krise til krise for riggselskapene

Dagens aksjeoppgang kommer imidlertid etter at verdiene i selskapet nærmest er blitt radert bort. Siden nyttår er Borr-aksjen ned 90 prosent, viser tall fra Infront.

Slik er redningsplanen

Dette er hovedinnholdet i Borr Drillings nye kriseløsning:

 • Utsatt levering av fem nybygde oppjekkbare rigger frem til midten av 2022. Dette er anslått å styrke likviditeten med rundt 190 millioner dollar frem til første kvartal av 2022.
 • Utsettelser av enkelte rentebetalinger frem til 2022, noe som skal styrke likviditeten med rundt 60 millioner dollar.
 • Utsettelser av gjeldsamortisering i 2021 på 65 millioner dollar frem til lånene løper ut i andre kvartal 2022.
 • Andre endringer i enkelte finansielle vilkår, som vil gi en likviditetsforbedring på opp til 40 millioner dollar.
 • I tillegg kommer midlertidig lemping av krav til egenkapital og tilgjengelig kontantstrøm.

Tapte mer enn 800 mill.

Målet med refinansieringen har vært å redusere selskapets balansepris for de neste to årene og dermed styrke selskapets likviditetssituasjon betydelig.

«Hvis en slik løsning blir funnet vil det gi selskapet forutsigbarhet for de neste to årene, selv i det usannsynlige scenarioet der ingen nye kontrakter blir signert eller fornyet», har selskapet tidligere opplyst.

Refinansieringen kommer etter at selskapet meldte at det henter 30 millioner dollar i en emisjon. Denne emisjonen var betinget av en løsning med långiverne og verftene, og den fullbyrdes fredag.

Trøims riggselskap tapte 87 millioner dollar i årets første kvartal, meldte selskapet i mai, noe som tilsvarer 811 millioner kroner med dagens valutakurs.

Borr Drilling har mottatt et varsel fra New York Stock Exchange (NYSE) om at de ikke når opp til kravene for å fortsette å være børsnotert. Trøims tidligere forretningspartner og mangemilliardær John Fredriksens riggselskap Seadrill har meldt at selskapets aksjer strykes fra New York-børsen.

Les også

Seadrill vil bort fra New York Stock Exchange

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Borr Drilling

Flere artikler

 1. Borr Drilling tapte nye 860 millioner kroner i første kvartal

 2. Oslo Børs ble løftet av oljeselskaper etter kuttavtale

 3. Trøim tegnet seg for aksjer i Borr Drilling for 23 mill. kroner

 4. Borr Drilling svarer etter lekkasje: – Svært sikre på å gjennomføre plan

 5. Tor Olav Trøims Borr Drilling får støtte til kriseplan