Opec+ øker oljeproduksjonen gradvis – oljeprisen stiger

Oljeprisen stiger etter at Opec+ bestemte seg for å gjenoppta månedlige økninger i oljeproduksjonen fra mai til juli. Saudi-Arabia faser ut sine frivillige kutt.

Saudi-Arabias energiminister prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud.
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert:

Oljekartellet Opec samt allierte som Russland (Opec+) avholdt et videomøte torsdag for å vedta oljeproduksjonen for mai måned.

Fasiten ble at Opec+ øker produksjonen med 350.000 fat per dag i mai og juni, og 450.000 fat per dag i juli.

På en pressekonferanse etter møtet sier Saudi-Arabias energiminister, prins Abdualazis bin Salman, at kartellet fortsatt må være forsiktig med økningen i møte med usikre tider.

Flere medier, inkludert Bloomberg og Reuters, meldte om avtalen underveis i møtet.

– Tallene alle hadde var riktig, bekrefter bin Salman på pressekonferansen.

Oljeprisen stiger

Oljeprisen har vært svært volatil under møtet.

Oljeprisen falt etter at de første rapportene om økningen kom rundt kl. 16:30, men i etterkant av møtet bykset prisen opp.

Rundt kl. 22:00 norsk tid handles ett fat nordsjøolje for 64,6 dollar og ett fat WTI-olje for 61,2 dollar.

I en markedskommentar etter avgjørelsen skriver analysebyrået Wood Mackenzie at avtalen vil gi støtte til oljeprisen, men også bidra til å unngå at prisen stiger skarpt hvis oljeetterspørselen bedrer seg.

Saudi-Arabia faser ut frivillige kutt

I april måned har Opec+ kuttet produksjonen med over 7 millioner fat per dag for å forsøke å presse opp oljeprisen. Saudi-Arabia har frivillig kuttet en million fat ekstra per dag på toppen.

På forhånd har eksperter forventet at Opec+ skulle opprettholde kuttene fra april og at Saudi-Arabia skulle fortsette sin forsiktige linje til den økonomisk oppturen etter pandemien.

Ifølge Bloomberg skal økningen, som ble foreslått av Saudi-Arabia, innebære at kongedømmet faser ut sitt frivillige kutt over tre måneder: 250.000 fat i mai, 350.000 fat i juni og 400.000 fat i juli.

Bin Salman bekrefter tallene på pressekonferansen.

Uventet vending i usikre tider

Produksjonsøkningen kom overraskende, blant annet fordi Saudi-Arabia har advart om usikre økonomiske utsikter i verden før og under møtet.

Under møtet torsdag sa Saudi-Arabias energiminister følgende:

– Sist måned ba vi om en forsiktig og tilbakeholden tilnærming, og – uheldigvis – har vi fått rett av den påfølgende utviklingen.

Onsdag kveld kom Opecs generalsekretær, Mohammad Barkindo, med en uttalelse om at man er nødt til å huske på at omgivelsene forblir «utfordrende, kompliserte og usikre».

Snakket med USAs energiminister

Natt til torsdag gjorde USAs energiminister Jennifer Granholm det kjent at hun har snakket med Saudi-Arabias energiminister før dagens Opec-møte. På Twitter omtaler hun samtalen som «produktiv».

– Vi bekreftet viktigheten av internasjonalt samarbeid for å sikre rimelige og pålitelige energikilder for forbrukere, skrev Granholm på Twitter i natt.

Hun gjorde det også klart at de diskuterte «tettere samarbeid» for å blant annet løse felles utfordringer og utvikle fornybare energikilder.

På pressekonferansen etter møtet avviser bin Salman at landene diskuterte oljemarkedet eller oljeprisen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Opec
  2. Saudi-Arabia

Flere artikler

  1. Høyeste oljepris på tre år før Opec+ møtes igjen

  2. Høyeste oljepris på over to år: Sammenlignet IEA-rapport med «La La Land»

  3. Oljeprisen fortsetter nedgangen før Opec+-møte

  4. Oljeprisen snur i minus før Opec+-møte

  5. Oljeprisoppgang etter Opec-enighet