Equinors styre, fotografert i 2019. Bak fra venstre: Jeroen van der Veer, Rebekka Glasser Herlofsen, Finn Bjørn Ruyter, Bjørn Tore Godal, leder Jon Erik Reinhardsen, Anne Drinkwater, Per Martin Labråten, konsernsjef Anders Opedal. Sittende fra venstre: Jon Lewis, Wenche Agerup (ikke lenger medlem av styret) og Hilde Møllerstad.

Equinor

Morgendagens helter?

Kanskje mer enn noen gang trenger vi mennesker som legger ned innsats og som tør å tenke stort og nytt. Som tør å drømme, som aldri gir seg. Slik at de i framtiden kan gå foran, inspirere oss andre og utrette ting vi ikke trodde var mulig.

 • Fred Hauge og Petter Gulli
  Fred Hauge og Petter Gulli
  Strategisk rådgiver i Eeeh | strategisk rådgiver i 12YEARS
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Ordene er ikke våre. De er Equinor sine. Men det som kunne vært et inspirerende løfte om at vårt statskontrollerte oljeselskap tar klimakrisen på alvor, er i stedet en presentasjon av selskapets sponsorprogram Morgendagens helter. Et program som i 2021 er farlig nær å bedrive grønnvasking av et selskap som ikke bygger en bedre framtid for dagens unge, men setter den i fare.

Det finnes mye det er verdt å heie på, sier Equinor. Men for dagens unge er det mindre enn én prosent av Equinor sin samlede omsetning i 2020 som er fornybar og verdt å juble for.

Så du denne? Tidenes største tap for Equinor i 2020

Med dagens planer for omstilling vil Equinor sin fornybare virksomhet kanskje nå ti prosent av omsetningen innen 2025. Det er ikke å gå foran og utrette ting vi ikke trodde var mulig.

Det er i beste fall å dilte etter et selskap som danske Ørsted, det tidligere oljeselskapet som på få år har rendyrket satsingen på fornybar energi og passert Equinor i børsverdi.

Og det er i verste fall å sette arbeidsplassene oljenæringen er så opptatt av på spill, fordi Equinor ikke tør å tenke stort og nytt i en verden der kommersiell kraftproduksjon fra fornybare kilder er spådd å være rimeligere enn fossile allerede om to år.

Ja, Equinor har nylig vunnet kontrakter om å produsere havvind til New York, og fått muligheten av britiske myndigheter til å bygge ut verdens største havvindpark på Doggerbank. Dette er prosjekter vel verdt å heie på. Men de er unntak.

Samtidig med at det nyeste prosjektet i New York ble kunngjort, ble det også kjent at Equinor skal satse ferske milliarder på oljeutvinning i Russland. Denne utvinningen har langt høyere karbonavtrykk enn resten av porteføljen og investeringen går på tvers av det vanlige norske argumentet om at vi bør fortsette med olje og gass fordi vår produksjon er «renere».

Og ikke før er Equinor ute av tjæresanden i Canada, så satser selskapet i januar 2020 ferske penger på et landbasert prosjekt i Argentina. Prosjektet er basert på fracking, en metode Equinor kjenner fra USA hvor selskapet har gått på det største økonomiske tapsprosjektet til en norsk industribedrift noen gang. Fracking er nå forbudt i England, Tyskland og Frankrike på grunn av fare for helseskader, jordskjelv, miljø- og klimautfordringer.

Så hva er egentlig strategien til Equinor? Å fortsette å dilte etter og satse akkurat nok på fornybart til at selskapet kan fortsette å utvinne og lete etter mer olje og gass på nye steder?

Lest denne? Equinor kjøper stadig mer fra leverandører i Norge: – Fordi de er konkurransedyktige

Tapet på 4,6 milliarder kroner i fjerde kvartal 2020 er Equinors svakeste kvartalsresultat noensinne. Det er også på linje med tapene til ExxonMobil, en annen fossil gigant som ikke har endret kurs. Selskapet som var verdens mest verdifulle børsnoterte selskap i 2013 er nå halvert i verdi, kastet ut av Dow Jones-indeksen og meldte nylig om tap på 22 milliarder dollar for 2020.

I følge The Economist har en av eierne, investeringsfondet Engine No.1, nå foreslått å bytte ut fire av ExxonMobiles styremedlemmer. Mens Larry Fink, sjef for BlackRock, en av ExxonMobiles største eiere, sier de «..might divest from firms that failed to appreciate the «tectonic shift» taking place». Hvem av Equinors eiere vil kreve tilsvarende kursendring på generalforsamlingen 11. mai?

Det burde være hovedeieren, ved olje og energiminister Tina Bru. I 2020 var klimaendringene for andre år på rad den viktigste politiske saken for flertallet av befolkningen. Det betyr at så lenge Equinor ikke har en plan for å avvikle den fossile produksjonen og stanse letingen etter nye fossile funn, går selskapet på tvers av interessene til sin største eier, det norske folk.

Vi oppfordrer derfor hvert enkelt styremedlem i Equinor å stille seg følgende spørsmål før generalforsamlingen 11. mai: Bør jeg stille styreplassen min til disposisjon for en som tør å tenke stort og nytt, en som tør å drømme og som aldri gir seg, slik at Equinor også i framtiden kan gå foran, inspirere oss andre og utrette ting vi ikke trodde var mulig?

Morgendagens virkelige helter blir de som får Equinor til å slutte å dilte etter.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Fornybar energi
 3. Equinor
 4. Larry Fink
 5. Fossil
 6. ExxonMobil
 7. The Economist

Flere artikler

 1. Skal legge frem omstillingsplan hvert tredje år: Vil at eierne skal gi råd

 2. Krangel om Equinors klimastrategi: – Kodak-øyeblikket nærmer seg med stormskritt

 3. Kritiske til Equinors klimamål: – Har tenkt å fyre opp under klimabålet

 4. Her skal Equinor satse utenlands: – Vi har nok gode prosjekter til å forsvare noe vekst

 5. Nå skal det ryddes opp utenlands: Equinor-topp varsler kraftige grep