Oljemyggen Panoro vil mangedoble størrelsen: Blar opp inntil 1,5 mrd. for oljefelt i Vest-Afrika

London-baserte Panoro Energy vil bla opp et milliardbeløp for å mangedoble virksomhetens størrelse. Med Christen Sveaas og Sundt-søsknene i ryggen vil selskapet nå sikre nye oljeressurser i Gabon og Ekvatorial-Guinea.

Investor Christen Sveaas går inn med frisk kapital i Panoro Energy. Arkivbilde.

Frode Hansen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Panoro Energy varsler i en børsmelding tirsdag ettermiddag at selskapet har inngått en avtale med det irske oljeselskapet Tullow.

Tullow har vært under press siden før corona. Selskapets produksjon har falt betydelig og selskapet er nå i dialog om selskapets lånefasiliteter.

Gjennom avtalen skal Panoro sikre seg produserende oljefelt i Ekvatorial-Guinea og Gabon utenfor kysten av Vest-Afrika.

I første omgang skal Panoro betale 140 millioner dollar til Tullow og deretter opp til 40 millioner dollar til, gitt at visse vilkår innfris. Totalen kan dermed ende på 180 millioner dollar, eller 1,5 milliarder kroner med dagens kurs.

Det er snakk om en eierandel på 14,25 prosent i «Block G» utenfor Ekvatorial-Guinea. I tillegg øker Panoro eierandelen sin i Dussafu Marin-lisensen i Gabon med ytterligere 10 prosent, en lisens selskapet har vært engasjert i siden 2007.

Ifølge Panoro øker avtalen selskapets størrelse med tre til fire ganger – oppkjøpet sikrer 6.900 fat per dag i netto produksjon i 2021 og 25 millioner fat i reserver.

Tullow opplyser imidlertid at det er snakk om en produksjon på rundt 6.000 fat per dag og reserver på rundt 20 millioner fat.

Panoro mener oppkjøpet blir svært lønnsomt og ledelsen regner selv med at investeringen betaler seg selv «på under 2,5 år», basert på dagens fremtidspriser på olje og før man regner med eventuelle investeringer i feltene.

– Disse transformative oppkjøpene vil etablere Panoro som en av de verdensledende uavhengige oljeselskapene som fokuserer på Afrika. Vi kjøper felt av høy kvalitet, med lave driftskostnader, betydelig produksjon og betydelige reserver i Vest-Afrika, sier konsernsjef John Hamilton i Panoro Energy i børsmeldingen.

PS! Avtalen er ventet gjennomført i første halvår 2021 og skal ifølge Tullow være godkjent av myndighetene i Guinea.

Børsmelding om oppkjøpet fra Tullow i Vest-AfrikaBørsmelding om rettet emisjon

Sundt og Sveaas bidrar i kronerullingen

Oppkjøpet skal finansieres med to verktøy: Lån og frisk kapital.

Singapore-baserte Trafigura, et av verdens største råvarehandelselskap, garanterer for et lån på inntil 90 millioner dollar til Panoro.

I tillegg varsler Panoro i en egen børsmelding tirsdag at selskapet vil gjennomføre en rettet emisjon på 70 millioner dollar, tilsvarende 593 millioner kroner. Dette skal være med på å finansiere oppkjøpet.

Investorene Christian og Helene Sundt, via Sundt AS, og Christen Sveaas, via Kistefos, har allerede tegnet seg for deler av emisjonen.

De er fra før de to største aksjonærene i Panoro og nå bidrar Sundt med ytterligere 100 millioner kroner, mens Sveaas bidrar med ytterligere 85 millioner kroner. Beløpene er mer enn deres eierandeler i selskapet skulle tilsi, opplyser selskapet.

Meglerhusene Pareto, Carnegie og britiske Auctus har fått oppdraget med å finne nok investorer som er villige til å legge minst 100.000 euro på bordet hver for å fylle opp resten av emisjonen.

PS! Hvis oppkjøpet i Vest-Afrika ikke blir noe av, varsler Panoro at pengene fra emisjonen vil bli brukt «til generelle selskapsformål».

Produksjonsskipet Azurite på oljefeltet Tortue i Gabon.

Panoro Energy

Forhandler med bankene

Panoros motpart i avtalen, Tullow, har måttet ta betydelige grep de siste par årene.

Tullow forsvinner nå helt ut av Ekvatorial-Guinea og helt ut av Dussafu-området i Gabon, ifølge en melding fra Tullow. I april i fjor meldte selskapet at de solgte seg helt ut av Uganda, gjennom en salgsavtale med Total.

Tullow hadde i 2019 en produksjon på 86.800 fat per dag. I fjor falt dette til 74.900 fat per dag og i år er produksjonen ventet å ligge på 60.000 til 66.000 fat per dag, ifølge et resultatvarsel fra selskapet 27. januar.

Selskapet gjorde milliardnedskrivninger i regnskapene i både 2019 og 2020, og fikk ny konsernsjef i fjor sommer.

Selskapet har i perioden iverksatt en kraftig nedbemanning. Selskapet presenterte i november en oppdatert strategi på en kapitalmarkedsdag.

Tullow opplyser at de nå er dialog med selskapets kreditorer for å diskutere «alternativene for refinansiering av gjeld». Selskapet og bankene har gitt seg selv en måned ekstra på å gjennomføre gjennomgangen av selskapets lånefasilitet, som gjennomføres jevnlig og som egentlig skulle vært klar i januar.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive
 2. Panoro Energy
 3. Panoro
 4. Christen Sveaas
 5. Guinea
 6. Gabon
 7. Afrika

Flere artikler

 1. Panoro Energy og BW Energy fant ikke mer olje på Hibiscus-feltet

 2. Betalt innhold

  Kanskje er det ennå ikke for sent å gjøre smarte oljeplukk

 3. Tatt på sengen av oljesmell i Afrika: BW Energy-aksjen fortsatt tungt ned tross «overreaksjon»

 4. Analytiker: – Oljeprisen skal godt forbi 80 dollar

 5. Christen Sveaas-selskap tjente 582 millioner i fjor