Aker BP vil kutte investeringene med 920 mill.: – Vi holder kostnadene under kontroll

Oljeselskapet som kontrolleres av BP og Kjell Inge Røkkes Aker fikk en milliard kroner igjen på skatten i tredje kvartal takket være skattepakken. Samtidig mener selskapet den samme pakken gir store investeringsmuligheter på norsk sokkel.

Valhall Vestflanke-feltet til Aker BP og partneren Pandion åpnet i fjor.
Publisert:

Oljeselskapet Aker BP slapp torsdag resultatene for tredje kvartal, en periode der det var en god der mer stabilitet i oljemarkedet enn den dramatiske utviklingen i første halvår.

På samme måte som mange andre selskaper tok Aker BP store grep da pandemien slo til og oljeprisen kollapset.

I tillegg til å kutte årets utbyttenivå med 67 prosent til 425 millioner dollar (3,9 milliarder kroner) ble investeringsnivået redusert.

Først kuttet selskapet budsjettet fra 1,5 til 1,2 milliarder dollar, før de i juli oppjusterte det til 1,35 milliarder dollar igjen.

Nå varsler selskapet at budsjettet reduseres til rundt 1,3 milliarder dollar, noe som beskrives som en «reduksjon i kapitalutgiftene på 100 millioner dollar» – eller 920 millioner kroner.

– Vi er godt på vei med å levere på vår produksjonsguiding for året, fremdriften i våre utbyggingsprosjekter går som planlagt og vi holder kostnadene og utslippene under kontroll, sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP i børsmeldingen.

Kvartalsrapporten til Aker BP

Slik ligger Aker BP an så langt i år:

  • Selskapet anslår en produksjon på 210.000 til 215.000 fat per dag (tidligere anslag var 205.000 til 220.000). Hittil i år har de produsert 206.500 fat per dag
  • Selskapet anslår investeringer på rundt 1,3 milliarder dollar (tidligere 1,35 milliarder). Så langt er 1,01 milliarder investert
  • Det anslår letekostnader på rundt 300 millioner dollar (tidligere 350 millioner). Så langt er 166 millioner brukt
  • Det anslås nedstengning- og fjerningskostnader på rundt 200 millioner dollar. Så langt er 73 millioner brukt
  • Produksjonskostnaden er anslått til rundt 8,0 dollar per fat (mot 7 til 8 dollar tidligere). Hittil har den ligget på 8,4 dollar
  • Utbyttene er ventet å ende på totalt 425 millioner dollar. 354 millioner er allerede utbetalt
Les også

Bakgrunn: Først kuttet Aker BP investeringsbudsjettet med 300 millioner dollar: Nå reverseres halvparten

Konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP

Ingen nye nedskrivninger

Som vanlig har Aker BP sluppet produksjonstallene sine i forkant av selve kvartalsrapporten.

Den 14. oktober kom det frem at selskapet produserte 201.600 fat olje per dag i tredje kvartal, en nedgang fra 209.800 fat per dag i andre kvartal.

Aker BP solgte olje til 42,70 dollar per fat i kvartalet sammenlignet med 29,90 dollar per fat i andre kvartal.

Produksjonen var litt ned grunnet vedlikehold og boring, men de økte prisene sørget for at selskapet fikk større inntekter likevel.

  • Aker BPs inntekter falt fra 723 til 684 millioner dollar, målt mot tredje kvartal i fjor
  • Selskapets brutto driftsresultat (EBITDA) økte fra 480 til 511 millioner dollar

Aker BP tok et tap på 135,9 millioner dollar i nedskrivninger av verdier i andre kvartal, men det gjøres ingen nye nedskrivninger nå.

Resultat etter skatt økte fra −43,4 til 80,3 millioner dollar.

Les også

Equinor kom også med tall torsdag: Svakere resultater og nedskrivninger på 27 milliarder

Milliardrefusjon rett på konto

Selskapet bokførte en skatteutgift på 111,0 millioner dollar, mot −18,6 millioner dollar i andre kvartal og 186,3 millioner i tredje kvartal i fjor.

Fordi skatteoppgjøret kan avviket noe fra kvartalet tidsmessig var det noe helt annet som faktisk skjedde på kontoen.

Selskapet opplyser nemlig at de mottok 108,8 millioner dollar i skatterefusjon fra norske myndigheter i kvartalet. Det tilsvarer rundt en milliard norske kroner.

Som selskapet varslet i sommer regner Aker BP med refusjoner på rundt 100 millioner i tredje kvartal og rundt 200 millioner dollar i fjerde kvartal. Den spådommen står fortsatt.

Første halvår neste år kan det komme 300 millioner dollar til i refusjoner, men summen vil avhenge av oljeprisen i fjerde kvartal – jo høyere den er, jo lavere blir refusjonen.

Hvis oljeprisen ligger på rundt 30 dollar per fat vil refusjonen bli omtrent like stor i første halvår 2021 som andre halvår 2020.

Øker oljeprisen til 40 dollar blir det omtrent halvparten og med en oljepris på 50 dollar blir det nesten ikke refusjoner i det hele tatt.

Prisen på et fat nordsjøolje startet året på nesten 70 dollar per fat før den kollapset helt ned til under 20 dollar per fat på det verste i april. I etterkant har den hentet seg inn og fra juni har den ligget et sted mellom 38 og 45 dollar fatet som regel.

At oljeselskap nå kan få utbetalt skatterefusjoner fra staten skyldes oljeskattepakken som Stortinget vedtok før sommeren. Stortinget vedtok også at en negativ skatteregning skal utbetales, og ikke bare kunne trekkes fra fremtidige skatteregninger.

For å stimulere til investeringer og aktivitet under krisen får oljeselskapene trekke fra alle investeringer i 2020 og 2021 umiddelbart, noe som også gjelder for nye prosjekter som det søkes om før utgangen av 2022.

At man får alle fradragene med en gang, og ikke fordelt over seks år, gjør at skatteregningen krymper nå, men blir høyere i fremtiden når fradragene er brukt opp.

Les også

Røkke inntar Pareto-konferansen: – Aker BP vil være en tredjedel av BP i 2030. Hvem hadde trodd det

Publisert:
Gå til e24.no