Slik vil han sikre maksimal gasseksport: – Ethvert lite bidrag er nok velkomment

Equinor vil sikre høyest mulig gasseksport ved å gi gass på tre viktige felt og gjenåpne Hammerfest LNG.

Equinors konserndirektør for norsk sokkel Kjetil Hove.
Publisert:

Onsdag varslet regjeringen at Equinor og partnerne får justert sine produksjonstillatelser for feltene Oseberg, Heidrun og Troll.

Det betyr ifølge Equinor at disse feltene vil kunne opprettholde den høye produksjonen sin også gjennom sommeren. Normalt er sommeren lavsesong, men etter en periode med lave russiske gassvolumer til Europa er det ekstra stort behov for å fylle europeiske gasslagre før neste vinter.

Heidrun og Oseberg kan bidra med rundt 1,4 milliarder kubikkmeter gass ekstra i år, mens Hammerfest LNG starter i mai med sin årlige kapasitet på seks milliarder kubikkmeter flytende naturgass, etter en brann i 2020.

Equinors konserndirektør for norsk sokkel Kjetil Hove er fornøyd med å kunne øke kapasiteten.

– Det aller viktigste vi kan gjøre nå er å opprettholde god regularitet på anleggene våre, og det jobber vi med hver dag. Det andre er å få i gang Hammerfest LNG i mai, og det tredje er å optimalisere gassproduksjonen utover sommeren, sier Hove til E24.

– Det vi har gjort nå er å se på planene våre for Oseberg, Troll og Heidrun. I godt samarbeid med Gassco, Oljedirektoratet, Olje- og energidepartementet og partnerne har vi funnet ut at vi kan øke kapasiteten i sommer, og det er en kjekk kunngjøring å komme med, sier han.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) sier onsdag at han ønsker å legge til rette for stabilt høy gassproduksjon, og at selskapene hele tiden vurderer om de kan øke leveransene.

– Feltene på norsk sokkel produserer så mye gass de kan, eller helt nær dette, sier Aasland ifølge en melding.

Les også

Kan øke gassproduksjonen fra Heidrun og Oseberg

Troll begrenses av infrastrukturen

EU la nylig frem en plan for å redusere sin avhengighet av russisk gass, noe som vil bli krevende. Europa har behov for å bygge opp de nedtappede gasslagrene sine før neste vinter.

Hove sier at selskapet gjør det som er mulig for å øke eksporten, men at selv kjempefeltene Oseberg og Troll ikke kan levere noe mer til Europa enn det de gjør nå. Årsaken er begrensninger i infrastrukturen.

– Oseberg vil nå kunne levere på dagens nivå frem til revisjonsstans i september, så det er ikke noe mer å få ut fra Oseberg per i dag. Tilsvarende vil Heidrun kunne gå på dagens nivå ut året, sier Hove.

– For Troll er det Kollsnes-anlegget som begrenser produksjonen. Økte nivåer fra Troll vil gjøre oss mer robuste, fordi det kan kompensere hvis det skjer utfall fra andre felt som leverer til Kollsnes, sier han.

– Er det kun hvis andre felt faller bort at dere kan øke produksjonen på Troll?

– Det som er poenget på Kollsnes er at anlegget går for fullt, og det fylles opp av Kvitebjørn, Visund, Fram og andre felt. Men hvis for eksempel Visund skal vedlikeholdsstansens i en uke, så vil det volumet kunne erstattes av Troll. Så dette handler mer om at vi er sikre på at vi kan opprettholde volumene via Kollsnes, sier Hove.

Norge eksporterer gass fra mer enn 60 felt, og tjener på høye gasspriser. I fjor eksporterte Norge gass for 476 milliarder kroner, mens oljeeksporten var verdt 350 milliarder kroner, ifølge SSB.

– Vil ikke være løsningen

Europa har planer om å kutte importen fra Russland med 155 milliarder kubikkmeter over tid, og tror at to tredjedeler av dette kan oppnås i år. Dagens norske grep vil bidra litt, ifølge Hove.

– Dette er et lite bidrag inn til Europa. Hovedeffekten av dette er at vi kan opprettholde eksporten fra disse feltene gjennom sommermånedene. Det vil være et lite bidrag, men det vil ikke være løsningen på den utfordringen EU har snakket om, sier han.

– Normalt er det lavere etterspørsel på sommeren, men i dagens situasjon ønsker Europa gass også på sommeren for å kunne fylle lagrene sine, sier han.

– Gode bidrag

– Hvis Hammerfest kan levere kanskje tre milliarder kubikkmeter i år og de andre feltene 1,4 milliarder kubikkmeter, så vil vi være på rundt fire milliarder kubikkmeter ekstra?

– Det er der vi er foreløpig. Den aller, aller største bidraget er fra Hammerfest LNG, og Oseberg bidrar en del. Så dette er gode bidrag, sier Hove.

– Eksporten av gass fra Norge er i stor grad drevet av infrastrukturen som er bygd. Det er om å gjøre å fylle den, så noe særlig ut over det er det ikke mulig å få til. Men ethvert lite bidrag er nok velkomment, vil jeg tro, sier Equinor-direktøren.

– Dere får øke produksjonen på Oseberg og Heidrun med 1,4 mrd. kubikkmeter i år, hvor sikker er du på at dette går etter planen?

– Hvis vi klarer å oppnå høy oppetid, så klarer vi det. Så skal vi ha en revisjonsstans på Oseberg i september, og vi må ha god regularitet på feltet til september og på Heidrun ut året, sier Hove.

Publisert:
Gå til e24.no