Statnett ber Equinor utsette nedstengningen av gasskraftverket på Mongstad

Statnett ber Equinor videreføre driften av gasskraftverket på Mongstad fram til utredningen om tiltak i kraftkrisen er ferdig.

Oljeraffineriet på Mongstad i Nordhordland, fotografert i 2017.
 • NTB
 • Pernille Klund Dalgaard
Publisert:

Gasskraftverket skal etter planen stenges ned 30. august. Statnett skal levere sin utredning innen 1. oktober, og ett av spørsmålene de ser på er om gasskraftverket på Mongstad skal reddes.

– Når vi skal ha tiltak som kan hjelpe i en eventuell svært anstrengt situasjon, er det viktig at vi har god oversikt over mulige tiltak og hvordan de kan bidra og kostnadene ved dem. Derfor må beslutningen om å eventuelt benytte Energiverk Mongstad i en slik situasjon settes i en større sammenheng, sier Peer Olav Østli, konserndirektør for Systemdrift i Statnett.

Les også

Høyre frykter somling fra regjeringen gjør at Mongstad ikke blir reddet

Statnett skriver i en pressemelding at de tidligere har pekt på at nedleggelse av Energiverket Mongstad reduserer forsyningssikkerheten i regionen. De skriver videre at å opprettholde drift ved energiverket kan være et avgjørende bidrag til å unngå utkopling av forbruk i en anstrengt kraftsituasjon. Dette er bakgrunnen for at Statnett har anbefalt fortsatt drift av energiverket.

Pressetalsperson i Equinor, Gisle Ledel Johannesen, sier følgende om forespørselen.

– Vi har vært i løpende dialog med myndighetene angående denne saken, det er teknisk mulig å holde anlegget i videre drift og vi ser frem til videre dialog med myndighetene for å finne operasjonelle og kommersielle løsninger for å holde videre beredskap på kraftanlegget på Mongstad, sier han til E24.

Krav fra opposisjonen

Flere i opposisjonen – blant annet Frp og Høyre – samt lokalt næringsliv og Sp-fylkesordføreren i Vestland har bedt regjeringen ta grep og berge gasskraftverket.

Equinor har uttalt at gasskraftverket skal stenges fordi det ikke er lønnsomt. Energiganten har uttalt at det ikke er deres ansvar å sikre en strømbackup i Norge.

Statnett har tidligere advart mot å stenge ned gasskraftverket i den pressede kraftsituasjonen vi nå er i. Flere har påpekt at det blir dyrt å starte opp gasskraftverket igjen i oktober hvis det er blitt stengt i august.

Les på E24+

Frp med strømkrav til Equinor: – Dette er galskap

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Mongstad
 2. Statnett
 3. Equinor

Flere artikler

 1. Vil beholde gasskraftverk som strømreserve: – Ikke økonomisk forsvarlig

 2. Statnett kan ikke si om de vil gi råd om Mongstad før gasskraftverket stenges

 3. Høyre frykter somling fra regjeringen gjør at Mongstad ikke blir reddet

 4. Aasland: Det er Statnett som eventuelt må foreslå å redde Mongstad

 5. Betalt innhold

  Frp med strømkrav til Equinor: – Dette er galskap