Forslag til helgens landsmøte i Frp: Vil stanse vindkraft på land

Oslo Frp foreslår å stanse utbyggingen av vindkraft på land i Norge for å beskytte naturen. Lokallaget ønsker en revolusjon innen havvind – men vil ikke love subsidier.

ØNSKER HAVVIND: Oslo Frp ønsker å stanse større utbygginger av vindkraft på land og legge til rette for vindkraft til havs, i troen på at dette vil bli lønnsomt om noen år. Men partilaget vil heller justere skattereglene enn å subsidiere havvind. Aktører i vindkraftbransjen mener subsidier er nødvendig inntil havvind lønner seg uten. Illustrasjonsbilde.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Lokallaget fremmer forslaget i form av en resolusjon til helgens landsmøte i Frp på Gardermoen.

I resolusjonen tar lokallaget til orde for å stanse nye, større utbygginger av vindkraft på land, og legge til rette for utbygging av vindkraft til havs.

– Oslo Frp ønsker å stanse utbygging av vindkraft på land på grunn av hensynet til norsk natur, sier Geir Hågen Karlsen i Oslo Frp til E24.

– Norge er også ventet å ha et solid kraftoverskudd fremover. I tillegg har havvind mye større potensiale enn vindkraft på land når det gjelder mengden strøm som kan leveres, sier han.

Mange aktører har i det siste tatt til orde for et hjemmemarked for havvind i Norge, men bransjeorganisasjonen Norwea mener det vil kreve tre til fire milliarder i året i støtte hvis man skal bygge ut tre flytende havvindparker på 500 megawatt hver.

ØNSKER HAVVIND: Geir H. Karlsen i Oslo Frp

Les mer: Mener norsk havvind krever milliardstøtte: – Det vil koste

E24 har omtalt en rekke forslag til satsinger på norsk havvind:

Frykter å «rasere» naturen

I forslaget til resolusjon peker Oslo Frp på at Norges vassdrags- og energidirektorat den 1. april la frem sitt forslag om hvilke norske områder som passer best til vindkraft.

Les også

Ber staten sikre vindkraft-utbygging på Frøya: – Må ikke skapes tvil

NVE har redusert antallet områder som er aktuelle for vindkraft fra 43 til 13, men har likevel møtt motbør fra turistindustrien og lokale motstandere mot vindkraft.

«Videre vindkraft på land vil rasere denne unike naturen for all fremtid. Neste generasjon vil med rette spørre hvordan vi kunne gjøre et slikt forhastet feilgrep i panikk like før et teknologisk og økonomisk gjennombrudd for havvind», skriver Oslo Frp i forslaget til resolusjon.

«Vi skal ikke industrialisere villmarka for å forsyne Europa med billig strøm, vi skal beholde den til felles glede, friluftsliv og folkehelse», legger partilaget til.

I fjor foreslo NVE at to områder i havområdene utenfor Norge bør åpnes for havvind, nemlig områdene Utsira nord og Sørlige Nordsjø I eller II.

Oslo Frp mener det kan produseres langt mer vindkraft gjennom havvind enn på land, og viser til et løst anslag fra Aker Solutions om at havvind i havområdene utenfor Norge kan ha et potensial til å produsere 130 terawattimer strøm, som er nesten like mye som Norges totale vannkraftproduksjon.

Les mer: Ferske vindkart fra NVE: Her kan det bli mer vindkraft

Ønsker «maritim industrirevolusjon»

Oslo Frp påpeker at Norge har en maritim industri og offshore-kompetanse i verdensklasse, og at havvind kan bli det vi kaller «den tredje maritime industrirevolusjonen i Norge», etter handelsflåten og oljenæringen.

Men subsidier er ikke partilaget villig til å gi, selv om vindbransjen sier at det trengs hvis man skal kunne få i gang prosjekter for flytende havvind, som er mest aktuelt i den dype Nordsjøen.

Equinor og partnerne krever rundt 2,5 milliarder kroner i Enova-støtte for å bygge ut prosjektet Hywind Tampen, som vil bli Norges første havvindpark, med Hywind-teknologien hvor turbinene flyter i stedet for tradisjonell bunnfast teknologi.

Les også

Ferske vindkart fra NVE: Her kan det bli mer vindkraft

Flytende havvind trolig koster godt over 1,50 kroner per kilowattime å produsere, som er betydelig over dagens strømpris på rundt 40 øre kilowattimen. Uten subsidier vil det ikke bli bygget ut noe havvind i dag, ifølge aktører i vindbransjen.

Les mer: Turistforeningen mener vindkraft-rammer truer verdifull natur

Kan gi gunstig skatt

– Ifølge vindbransjen vil en slik satsing kreve milliarder i årlig statsstøtte, inntil havvind blir lønnsomt uten subsidier. Vil dere punge ut?

– Vi ønsker ikke å subsidiere vindkraft direkte, sier Karlsen.

– Da skjer det ikke noe, ifølge bransjen?

– Det handler ikke bare om penger. Det går også an å gjøre noe med konsesjonsvilkår, skatte- og avskrivningsregler, bedre tilrettelegging gjennom å lyse ut områder for havvind, og forskning. Kostnadene på havvind har falt 45 prosent siden 2015, dette er lønnsomt om få år, sier han.

Les også

Turistforeningen mener vindkraft-rammer truer verdifull natur

– Åpner Frp for like gunstige skatteregler på havvind som i oljen?

– Vi ønsker ikke å gå inn i detaljer om hvordan dette skal gjennomføres. I vår resolusjon til landsmøtet er det store bildet at vi ønsker å bevare norsk natur. Jeg synes det er galskap med den vindutbyggingen vi ser nå. Om 10-20 år tror jeg folk kommer til å lure på hva i alle dager vi tenkte på, sier Karlsen.

– Som Frp-politiker kan jeg jo sitere Donald Trump: Hvis du først tar deg bryet med å tenke, så tenk stort. Og havvindpotensialet er jo mye større enn potensialet for landbasert vindkraft, legger han til.

– Noen tenker kanskje at det er uvant å høre at Frp vil verne norsk natur?

– Naturen er noe som står alle nordmenn nært – uansett partifarge, sier Karlsen.

Les mer: Ber staten sikre vindkraft-utbygging på Frøya: – Må ikke skapes tvil

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Vindkraft
  2. Fornybar energi
  3. Miljøvern

Flere artikler

  1. Mener norsk havvind krever milliardstøtte: – Det vil koste

  2. Cloudberry henter direktør fra Norwea

  3. Ingen nye mål for havvind: – I ferd med å bli totalt akterutseilt

  4. Vindbransjen og kommunene med felles forslag: – Kan løse vindkraftfloken

  5. Industrien om milliardstøtte til havvind: – Viktig og godt første steg