Intern uenighet om Oljefondets klimagrep: Får svar til sommeren

Oljefondets klimauttrekk drøyer fordi Norges Bank og Etikkrådet er uenige om gjennomføringen. Finansministeren vil avklare saken før sommeren 2019.

DRØYER LENGER: Norges Bank og Etikkrådet er uenige om hva som skal til for å kaste ut selskaper på grunn av atferden deres knyttet til klima. Finansminister Siv Jensen legger opp til å avklare uenigheten til sommeren, og dermed drøyer Oljefondets klimauttrekk enda lenger.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

I høst kom det frem en intern uenighet mellom Norges Bank og Etikkrådet om hva som skal til for å ekskludere klimaverstinger fra Oljefondets investeringer.

Det kom frem i et brev fra Norges Bank til Finansdepartementet, der banken ba om nye avklaringer.

I 2016 bestemte Stortinget at Oljefondet ikke skal investere i selskaper som i uakseptabel grad bidrar til klimaendringer, men det har tatt lang tid for Etikkrådet og forvalterne å finne ut hvordan dette skal gjøres rent praktisk.

Nå sier finansminister Siv Jensen at den avklaringen først kommer til våren, og at Norges Bank og Etikkrådet vil få tilbakemelding til sommeren. Det kommer frem i Jensens svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski (SV), som etterlyser en tidsplan for avklaringen.

Dermed vil det drøye en stund til før Oljefondets første uttrekk etter «klimakriteriet», som ble tatt inn i fondets retningslinjer etter stortingsvedtaket i 2016.

Les også

Storebrand vil «kvele» kullinvesteringene: – Kullfri i 2026

– Jeg legger opp til å legge frem departementets vurderinger av de spørsmålene som er reist om anvendelsen av klimakriteriet for Stortinget i vårsesjonen 2019, skriver Jensen.

– Det vil legge til rette for en tilbakemelding til Norges Bank og Etikkrådet før sommeren 2019, legger hun til.

Les mer: (+) Kommentar: Oljefondet har et I-landsproblem

– For lang tid

Kaski mener at Norges Bank burde ha funnet ut av dette tidligere, slik at Oljefondet kunne ha begynt å kaste ut «verstingene».

– Jeg syns det tar for lang tid, hele prosessen har tatt for lang tid. Nå er det tre år siden stortinget vedtok klimakriteriet og da er det ganske utrolig at det fortsatt ikke blir fulgt opp, skriver Kaski i en melding til E24.

SV-representanten håper at Finansdepartementets avklaring ikke innebærer en innsnevring av kriteriene som skal gjelde for utelukkelse fra Oljefondet. Hun mener Norges Bank legger opp til en slik innsnevring.

– Et eksempel her er hvorvidt selskaper som er innenfor et kvotesystem skal kunne utelukkes. Det mener jeg er sentralt at skal være mulig, hvis utslippene og manglende klimainnsats fra selskapet tyder på det, sier Kaski.

Les også

Uenighet om klima-utelukkelser i Oljefondet: – Begynner å ligne på trenering

Dette er uenigheten

Norges Bank lurer blant annet på om banken skal ta hensyn til om selskaper er del av kvotesystemer som EUs ETS-system, mens Etikkrådet mener det ikke kan legges avgjørende vekt på dette.

Etikkrådet og banken er også uenige om det bare er selskapenes CO2-utslipp som skal telle, eller om selskapene også må drive med aktivitet som for eksempel lobbyvirksomhet mot klimaregler for å bli ekskludert fra Oljefondet.

Miljøbevegelsen er utålmodig, da det har gått ett og et halvt år siden Etikkrådet anbefalte de første klimauttrekkene fra Oljefondet. WWF mener det er for dårlig at det tar så lang tid, Greenpeace kaller det skandaløst, og Framtiden i våre hender mener det begynner å ligne trenering.

– Det er jo helt skandaløst at de gjør dette så vanskelig. Åpne øynene og se hva som skjer der ute – og bruk hodet! Vi skal ikke investere i selskaper som ødelegger klimaet, skrev Greenpeace-talsmann Martin Norman i en epost til E24 i november.

Les også

Norges Bank slår tilbake etter kritikk: – Viktig at vi trår rett

Har tatt tid

Etter klimakriteriet kan Norges Bank utelukke selskaper eller sette dem under observasjon dersom det er uakseptabel risiko for at de bidrar til handlinger eller unnlatelser som på selskapsnivå i uakseptabel grad gir utslipp av klimagasser.

Etikkrådet kom med sin første anbefaling om klimabaserte uttrekk i mai 2017, og så kom det nye anbefalinger i juni 2017 og i mars 2018. Så langt har Norges Bank ikke gjort noen vedtak om uttrekk etter klimakriteriet.

Oljefondet er investert i over 9.000 selskaper verden over, inkludert noen av de største kullkraftprodusentene og oljeselskapene i verden, som den kulleksponerte tyske kraftgiganten RWE og oljeselskapet ExxonMobil.

Les mer: Oljefondet øker i kullgiganten RWE: – Direkte pinlig

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Klima
  2. Oljefondet
  3. Aksjer

Flere artikler

  1. Uenighet om klima-utelukkelser i Oljefondet: – Begynner å ligne på trenering

  2. Venter med nye klimaråd

  3. Norges Bank slår tilbake etter kritikk

  4. Jubler etter Oljefondets klimagrep: – En stor seier

  5. Vil «klimajustere» investeringer i 9000 selskaper