Dyreste julestrøm på åtte år

Strømprisen i desember var den høyeste for en julemåned siden 2010, ifølge strømselskapet Entelios. Europeisk klimapolitikk må ta litt av skylden.

DYRERE STRØM: Strømprisen i desember 2018 var den høyeste i en julemåned siden 2010, ifølge strømleverandøren Entelios. Noe av årsaken er dyrere klimakvoter i EU og mindre vann enn vanlig i vannmagasinene. Illustrasjonsbilde.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Kilowattimene bruker å fly i julen, med kraftig belysning og timevis med damping av pinnekjøtt og steking av ribber. Men nordmenn må være forberedt på en høy regning for julestrømmen.

Den nordiske strømprisen endte på 51,56 euro per megawattime i desember, noe som tilsvarer drøye 51 øre kilowattimen, ifølge strømleverandøren Entelios.

Det gjør desember 2018 til en av de dyreste julemånedene så langt i dette århundret, 77 prosent over gjennomsnittet for desember de siste fem årene, ifølge selskapet.

– Snittprisen på strøm var 51,56 euro per megawattime i desember. Bare to ganger etter årtusenskiftet har strømmen vært dyrere i desember, sier direktør for kraftforvaltning Andreas Myhre i Entelios til E24.

– Sist strømmen var dyrere i en desembermåned var i 2010, da prisen var på 81 euro per megawattime. Da var det grisekaldt i Norge. Før det igjen må vi tilbake til 2002, da desemberprisen lå på 74 euro, sier Myhre.

– Hva er forklaringen på de høye prisene nå?

– Det skyldes prisen på klimakvoter i Europa, og en ubalanse i vannmagasinene der det er mindre snø og vann enn normalt, sier Myhre.

Entelios er et resultat av en sammenslåing av Los Energy, Entelios og AE Solutions, og eies av Agder Energi.

Les mer: Venter fortsatt høy strømpris: Kan få flere pristopper

Dyrest på sensommeren

Myhre påpeker at 2018 var et uvanlig år for strømprisen, ikke minst fordi en svært tørr sommer førte til rekorddyr strøm allerede på sensommeren. I tredje kvartal var strømprisen i snitt på 55 øre kilowattimen, ifølge Statistisk sentralbyrå.

– Juli og august var de dyreste månedene, med høyere pris enn i både desember og januar. Dette skyldes den tørre sommeren, sier Myhre.

Les også

Spår store svingninger i strømprisen

Strømprisen for hele 2018 ble i snitt på 43,99 euro per megawattime, eller drøye 44 øre kilowattimen. Dette gjelder systemprisen for hele det nordiske markedet.

– Dermed ble 2018 det fjerde dyreste året siden 2000. Strømprisen var blant annet høyere i 2010 og 2011, da den var på henholdsvis 53 euro og 47 euro, sier Myhre.

EU-politikk rammer husholdningene

– Hva gjør klimakvotene så dyre?

– Regimet for handel med kvoter strammes til. Det har vært for mange klimakvoter i omløp fordi strømforbruket i industrien gikk ned etter finanskrisen, og det har senket prisen. Nå har EU fjernet en del kvoter, og da går prisene opp, sier Myhre.

– Dette har særlig fått gjennomslag i 2018. Prisen har gått fra 4–5 euro per tonn sommeren 2017 til 25 euro nå, legger han til.

– Så den europeiske klimapolitikken begynner å merkes?

– Ja, dette drar i husholdningsbudsjettene. Økningen i strømpris det siste året kan fort tilsvare et prosentpoeng ekstra i rente på et huslån, eller 10.000 kroner i økte husholdningsutgifter, sier han.

Les også

Huseierne bekymret for dyr strøm: – Trykket på boligeierne har økt

Ny prisrekord på Sørlandet

I ett av de fem prisområdene i Norge ble det også ny prisrekord målt i norske kroner, noe som delvis skyldes at kronen har svekket seg mot euro de siste årene.

– For Sørlandet ble snittprisen på 41,5 øre per kilowattime i 2018, noe som er høyere enn i 2010, sier Myhre.

I prisområdet som inkluderer Oslo var det derimot dyrere strøm i det kalde året 2010, påpeker han.

– For Sør-Norge ble snittprisen 41,9 øre kilowattimen i 2018, mens den var oppe i 43,4 øre kilowattimen i 2010, sier Myhre.

De siste dagene har det blåst mye i nabolandene, som har mye vindkraft og dermed kan nyte lavere priser enn i Norge.

Nyttårsaften hadde for eksempel Danmark en strømpris på minus tre øre kilowattimen, og svenske priser var under det halve av de norske prisene, ifølge kraftbørsen Nord Pool.

I Oslo-området ligger strømprisen for leveranse torsdag på drøye 57 øre kilowattimen, noe som er den høyeste prisen siden midten av desember.

– Det skyldes nedbør, kulde og manglende vind, sier Myhre.

Les mer: Nytt strømprishopp: – Det er ting som skjer nå

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser
  2. Energi

Flere artikler

  1. Billigere strøm i mars: Vinden blåste prisene nedover

  2. Dyr tysk kullkraft bidro til nytt strømprishopp i januar

  3. Januar-strømmen kan koste deg 800 kroner ekstra: I dag er strømprisen skyhøy

  4. Annonsørinnhold

  5. Årets dyreste strøm i Sør-Norge: – Dagens priser blir de høyeste

  6. Tross dyreste strøm på åtte år i 2018: Norge har Europas laveste strømpriser