Reuters: Opprørere stenger eksporten av olje fra Libya

– Situasjonen i Libya er krevende og vi følger den tett, sier Equinor, som har anlegg i landet. Ulike militsgrupper kjemper om makten i landet som preges av rivaliserende regjeringer og nasjonalforsamlinger.

Bildet er tatt fra kamper mellom FN-støttede soldater og opprørsmilisten til Khalifa Haftar. Det har hersket kaos i landet i mange år.
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

Kilder fra det statlige oljeselskapet Libyan National Oil Operations (NOC) sier til Reuters fredag at landet vil stanse all eksport av olje fra østlige og sentrale deler av Libya fra lørdag.

Det vil bety et tap på 700.000 oljefat per dag.

Nyhetsbyrået skriver at det er Khalifa Haftar, som kjemper om makten i landet og som kontrollerer de østlige delene av Libya gjennom opprørsgruppen Libya National Army, som har tatt beslutningen.

Haftar og landets statsminister Fayez al-Serraj møtes i Berlin denne helgen for samtaler, etter at landet har vært i kaos siden diktatoren Muammar al-Gaddafi ble styrtet i 2011. Norge var et av landene som deltok i operasjonen mot al-Gaddafi med seks kampfly.

Russlands president Vladimir Putin har varslet at han vil delta på konferansen i Berlin.

Opprørsgeneralen Khalifa Hafta har støtte fra Frankrike. FN, NATO og EU støtter på sin side regjeringen i Tripoli.

Khalifa Haftar har vært i den greske hovedstaden Athen for samtaler med Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis, før han reiser til Berlin for å delta i en fredskonferanse.

– Ingen endringer i våre planer

Equinors pressetalsperson for internasjonal aktivitet, Erik Haaland, skriver i en tekstmelding til E24 at selskapet følger situasjonen tett.

Equinor har vært i landet i 25 år, og har ifølge egne nettsider aktivitet to steder i landet sammen med det statlige oljeselskapet.

– Situasjonen i Libya er krevende og vi følger den tett. Det er på nåværende tidspunkt ingen endringer i våre planer for vår virksomhet i Libya, skriver Haaland.

– Vi har et lite antall lokalt ansatte og håndterer vår aktivitet i hovedsak fra lokasjoner utenfor Libya. Det arbeidet består av oppfølging av operatøren for de feltene hvor vi har eierandeler og kontakt med relevante myndigheter.

Marbruk-feltet ble lagt ned etter et angrep i 2015, skriver Equinor på sine egne nettsider. Militssoldater tok kontroll over Sharaha-feltet i desember 2018, noe som truet en tredjedel av landets samlede produksjon ved tidspunktet.

Oljefeltet El Feel, nær Murzuq i Libya, ble utsatt for flyangrep i november i fjor. Feltet drives av italienske Eni.

– Europa vil bli rammet av terror hvis regjeringen faller

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan skriver i et innlegg i Politico at det vil bli gode tider for terrorister i Europa hvis den internasjonale anerkjente regjeringen i Libya faller, ifølge NTB.

– Europa vil møte en ny samling problemer og trusler hvis Libyas legitime regjering skulle falle. Terrororganisasjoner som IS og al-Qaida, som led nederlag i Syria og Irak, vil finne fruktbar jord for å komme seg på beina igjen, skriver Erdogan i innlegget.

Tyrkia besluttet denne uken å sende tropper inn i landet for å støtte den FN-anerkjente regjeringen i Tripoli. Det skjer ikke lenge etter at et tyrkisk skip ble beslaglagt av opprørsstyrker i havnebyen Benghazi.

I høst inngikk Tyrkia og den FN-anerkjente regjeringen en avtale om samarbeid, som blant annet også innebar en utvidelse av tyrkisk kontinentalsokkel i Middelhavet. Dette ble fordømt av Hellas, Kypros og Egypt, ifølge NTB.

Les også

SEB-analytiker mener Irak kan bli stengt ute av oljemarkedet

Les på E24+

En storkrig kan være gull for amerikanske våpenaksjer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Libya
  2. Afrika
  3. Olje og gass
  4. Aksjelive

Flere artikler

  1. Oljeprisen stiger til det høyeste på mer enn én uke

  2. Skip med tyrkisk mannskap beslaglagt øst i Libya

  3. Israel, Hellas og Kypros med avtale om gassrørledning

  4. Tyrkisk gassfunn kan dempe fremtidig importbehov

  5. Anslår at Equinor har tjent 11 milliarder dollar i Angola