Equinor fant olje på Sputnik-prospektet i Barentshavet

Oljeselskapene Equinor og OMV fortsetter å finne mer olje i Wisting-området i Barentshavet, men selskapene er ennå ikke sikre på om det vil lønne seg å hente opp oljen fra Sputnik.

Her skriver OMVs oppstrømsdirektør Johann Pleininger (t.v.) og Equinors Norgessjef Arne Sigve Nylund under samarbeidsavtalene mellom selskapene som innebærer at Equinor overtar utbyggingen av Wisting. Bak står (f.v.) Knut Egil Mauseth administrerende direktør for OMV Norge AS, Asbjørn Løve, direktør for partneropererte felt i Equinor og Torger Rød, Equinors prosjektdirektør for Teknologi, prosjekt og boring.

Foto: Equinor
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Vi er oppmuntret av dette resultatet, som bekrefter at det finnes olje nord for Wisting-funnet, der Equinor har sikret seg en sterk posisjon, sier Nick Ashton, Equinors letedirektør på norsk og britisk sokkel, i en uttalelse tirsdag morgen.

Selskapet har nemlig funnet olje i Sputnik-prospektet, rundt 30 kilometer nord for det store Wisting-funnet i Barentshavet. Det er snakk om letebrønn 7324/6-1 i lisens PL855.

Equinor er operatør i lisensen, med en eierandel på 55 prosent. OMV eier 25 prosent og Petoro eier 20 prosent.

De utvinnbare ressursene i Sputnik er foreløpig anslått til mellom 20 til 65 millioner fat olje, men om det vil lønne seg å hente opp fatene er fortsatt uklart:

– Geologien i Barentshavet er kompleks, og det gjenstår fremdeles arbeid for å fastslå om funnet er drivverdig. Men dette funnet viser at det kaster av seg å være tålmodig og bruke læring fra tidligere brønnresultater, sier Ashton.

Ifølge en melding fra Oljedirektoratet var reservoarkvaliteten dårlig i øvre, midtre og nedre del av Snaddformasjonen, mens den var god i Strøformasjonen.

– Det vil bli utført detaljert væskeanalyse sammen med geologisk og geofysisk kartlegging for å avklare Sputnik-funnets kommersielle potensial. Dersom det bekreftes at strukturen inneholder volumer som kan utvinnes på lønnsom måte, vil partnerne vurdere ulike utbyggingsløsninger, sier Ashton i Equinor.

Les også

Blir operatør på Wisting: Equinor og OMV inngår samarbeid

Kan bli det neste store feltet i Nord

Wisting-funnet seiler opp som den neste store utbyggingen i Barentshavet etter Equinors Johan Castberg-felt.

Analyseselskapet Wood Mackenzie skriver i et notat at de tror Sputnik har en høy sjanse for å bli kommersialisert (bygget ut), selv om det er relativt lite og ligger langt fra land:

– Vi forventer en investeringsbeslutning for Wisting i 2022, med første oljeproduksjon i 2026. Hvis det går som planlagt kan Sputnik starte opp mot slutten av tiåret, når Wisting kommer av platåproduksjon, skriver analytiker Jamie Thompson fra Wood Mackenzie.

Det østerrikske oljeselskapet OMV har lenge vært operatør for Wisting-lisensen, med Equinor som stor partner. Equinor har posisjonert seg i området og i juni inngikk de to selskapene en avtale, som blant annet betyr at Equinor tar over som operatør i selve utbyggingen av feltet.

Equinors letedirektør for norsk og britisk sokkel, Nick Ashton

Foto: Ole Jørgen Bratland Equinor

Nå jobber Equinor og partneren OMV med hvordan man skal bygge ut Wisting og med å avklare hvor mye mer olje som kan finnes i området.

OMV kunne i OMV så sent som i januar jekket opp ressursestimatet for Wisting med nye 90 millioner fat slik at totalestimatet nå ligger på 350 til 440 millioner fat.

Equinor har også boret flere brønner i området.

I 2017 gjorde Equinor et minimalt oljefunn på Gemini Nord-prospektet i samme lisens som Sputnik (PL 855), men det ble ikke funnet drivverdig. Det er likevel andre gang man ser spor av olje i lisensen.

I 2018 boret Equinor i nabolisensen PL 615 i Intrepid Eagle-prospektet, men der ble det funnet gass, ikke olje.

PS! Det er Seadrill-riggen West Hercules som boret Sputnik-brønnen. Den skal nå videre til Norskehavet der den skal bore Lanterna-prospektet i lisens PL 796 for Equinor.

Kartet viser hvor Sputnik-funnet ble gjort, like i nærheten av Gemini Nord, der man fant spor av olje i 2017. Sørvest for Sputnik ligger Wisting-funnet som seiler opp som det neste oljefeltet som skal bygges ut i Barentshavet.

Foto: Equinor
Les også

Fant olje på Goddo

Les også

Milliardkontrakt til Rosenberg-verftet

Les også

Svakt første halvår for oljeleting på sokkelen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Barentshavet
 3. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Equinor med oljefunn i Barentshavet

 2. Equinor kaster kortene i Barentshavet sørøst: – Vi ser ikke andre muligheter

 3. Årets første funn er klart: Equinor fant olje og gass ved Troll

 4. Equinor traff på Blasto: Årets hittil største oljefunn på norsk sokkel

 5. Equinor skal ta over utbyggingen av Barentshavets neste oljefelt