Zero hyller komiteen for Utsira-enigheten

Mener energi - og miljøkomiteen kom frem til en bedre løsning om elektrifisering enn opposisjonens enighet 16. mai.

GLAD FOR ENIGHET: Nestleder Kari Elisabeth Kaski i Zero er glad for enigheten om krav om elektrifisering av Ustirahøyden
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Stortingsrepresentantene i energi- og miljøkomiteen E24 snakket med etter at innstillingen om elektrifisering av Utsirahøyden, har en ting til felles: De mener det var de andre partiene enn deres eget som hadde gitt etter i forhandlingene.

Derfor er det greit å la miljøorganisasjonen Zero få være overdommer over innstillingen som ble avgitt onsdag kveld.

- Vi er svært fornøyd med at Stortinget har kommet til en enstemmig innstilling, sier nestleder Kari Elisabeth Kaski i Zero til E24.

- Bedre løsning

Zero kom med kake til Stortinget da opposisjonspartiene i komiteen 16. mai varslet at de var blitt enige om å kreve elektrifisering.

- Dette er en bedre løsning. Den gir en udiskutabel frist som er så nær i tid at oljeselskapene bare må forholde seg til den i sin planlegging, sier hun.

- Nå er det opp til olje- og energiminister Tord Lien og oljeselskapene og følge opp, sier hun.

- Historisk

Selv Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne hyller vedtaket, selv om han egentlig er mot «hele greia» (les: utbyggingen av Utsirahøyden).

- Det er en historisk forpliktende og enstemmig vedtak om klimareduksjoner. For en grønnskolling som meg fremstår dette som godt demokratisk arbeid. Også fra regjeringens side, sier han.

Men han mener enigheten ikke er mer enn den nest beste løsningen. For Hansson ville den beste løsningen være å ikke bygge ut Utsirahøyden.

- Utsirahøyden vil ligge der å produsere klimautslipp lenge etter 2050 som et symbol på inkonsekvensen mellom norsk energipolitikk og miljøpolitikk, sier Hansson.

- Arbeidsplasser

Både Fremskrittspartiets Oskar J. Grimstad og Høyres Nikolai Astrup trekker frem det at løsningen som ble lagt frem onsdag ikke forsinker den første utbyggingsfasen som svært viktig for at det i det hele tatt ble en løsning.

- Da vi fikk klarhet i at vi kunne få til elektrifisering uten at de ville gå ut over tusenvis av industriarbeidsplasser på Vestlandet, var det klart at vi kunne få til en løsning, sier Grimstad.

Også for Astrup var dette viktig. Han omtaler utbyggingen av Utsirahøyden som en av de større industriprosjektene i Norge i nyere tid.

Saksordfører Terje Aasland fra Arbeiderpartiet mener på sin side det nå ikke er noen grunn for Statoil og de andre oljeselskapene å true med utsettelse av utbyggingen av Johan Sverdrup.

- Nå er det bare for Statoil å sette i gang, sier han til E24.

Kraft fra land

Kravet fra Stortinget er altså at kraftbehovet for oljeproduksjonen for hele Utsirahøyden skal være dekket av kraft fra land.

Den innstillingen er resultatet av en privat forslag fra SV-representantene Audun Lysbakken og Heikki Eidsvoll Holmås.

At Stortinget blir innblandet i behandlet i saksbehandlingen om ny oljeutvinning er noe Høyres Astrup ikke liker.

- Vi mener det er uheldig at Stortinget blander seg inn på denne måten gjennom private forslag, sier Astrup som, i likhet med sine kolleger i komiteen, mener det var de «andre» som ga etter i forhandlingene.

Les også:

Statoil glad for Utsira-avklaringBellona krever Utsira-granskningAnalytikere tviler på Utsira-utsettelserAp avviser Utsira-kritikk: Ser ingen grunn til at utbyggingen blir utsatt- Krever full elektrifisering av Utsira-høyden

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Utsira-presset øker mot regjeringen og Statoil

  2. Frp mener Ap setter tusenvis av jobber i fare

  3. - Viktig at ikke Stortinget gjør det til en vane

  4. Betalt innhold

    Utsira-presset øker

  5. Betalt innhold

    Utsira-presset øker mot regjeringen og Statoil