Oljeanalytiker: - Egypt-uro kan legge press på hele oljemarkedet

Trafikken gjennom Suezkanalen kan bli rammet av uroen i Egypt, varsler oljeanalytiker.

URO: Det er omfattende misnøye med styresmaktene i Egypt. Dette kan komme til å påvirke oljeprisene, tror analytiker Thina Saltvedt i Nordea.
Publisert: Publisert:

- Det vil ta lenger tid å få oljen ut i markedet, øke kostnadene og på kort sikt gi mindre olje i markedet. Dermed kan det også bidra til å løfte oljeprisen, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

Hun snakker om den spente situasjonen i Egypt, der store folkemengder har tatt til gatene for å protestere mot den sittende regjeringen.

Les også: Fire døde etter store demonstrasjoner i Egypt

Egypt kontrollerer den viktige Suezkanalen og rørledninger fra Golfen, Suez-Mediterranean Pipeline (Sumed). Saltvedt mener at begge disse er mulige strategiske mål for streik eller angrep mot myndighetene.

Dersom slike aksjoner finner sted, vil det få konsekvenser for oljeprisen.

- Uroen ligger og bobler. Da det var snakk om å stenge Suezkanalen i starten av 2011, bidro frykten alene til å øke oljeprisen med omtrent syv dollar per fat, sier hun.

E24 BØRS: Følg oljeprisen

Kan få prishopp

Egypt er den største oljeprodusenten i Afrika som ikke er medlem av OPEC, Organisasjonen for oljeproduserende land, og den nest største på kontinentet etter Algerie. Eksporten fra landet er imidlertid begrenset. Det er først og fremst de logistiske utfordringene som vil påvirke de globale markedene.

Oljeanalytikeren viser til at rundt 640.000 fat råolje, 420.000 fat bensin og 200.000 fat mellomdestillater fraktes nordover gjennom kanalen hver dag.

Dersom det viktige knutepunktene blir rammet, kan prishoppet overstige økningen fra 2011, tror Saltvedt.

- Påvirkningen på prisen er avhengig av hvor langvarig det eventuelt blir, sier hun.

Saltvedt mener imidlertid at en stenging vil bli begrenset, fordi transportavgiftene fra Suezkanalen er en viktig inntektskilde for landet.

Uro

Situasjonen i Egypt er spent, to år etter den såkalte arabiske våren og Hosni Mubaraks fall. Dette skyldes blant annet økonomisk magre tider i kjølvannet av de politiske omveltningene.

Les også: Egypts skjøre økonomi overskygger grunnlovsseier

Det har vært omfattende protester mot president Mohamed Mursi og hans parti, og militæret har gitt presidenten frist til onsdag for å komme demonstrantene i møte.

Dersom dette ikke skjer, vil militæret gjennomføre sin egen strategiplan for landet.

Les også: USA låner Egypt de første 190 millionene

Mursi har på sin side avvist ultimatumet.

- Presidentskapet bekrefter at det vil følge den fastlagte planen for å fremme omfattende nasjonal forsoning, uavhengig av ethvert utspill som øker splittelsen mellom innbyggerne, opplyses det i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Ikke umulig

Thina Saltvedt mener at sjansen for at Suezkanalen og Sumed faktisk vil bli rammet, er liten.

- I og med at det ikke skjedde forrige gang, og det i utgangspunktet er et ønske om fredelige demonstrasjoner, er dette et ytterpunkt. Men oljen kan brukes som et politisk styringsredskap. Det har vi sett i Iran og Russland, der olje ble brukt som et maktvåpen, sier hun.

- Sannsynligheten er ikke stor, men det er heller ikke umulig.

Les også: Statoil tror oljetoppen nås i 2030

Les også: - Skifer kan forsyne verden med brensel i et tiår

Les også: Iranske kandidater i het debatt om atomprogrammet

Publisert:
Gå til e24.no