Statoil-sjefen tror elbilen utløser oljebransjens fall

Allerede i løpet av 2020-tallet kan oljebransjen ha passert toppen og ha startet fallet mot bunnen, tror Statoil-sjef Eldar Sætre. Årsaken er den kraftige veksten i elbilismen.

OLJEBRANSJENS DØD? Eldar Sætre tror elbilen kan være hovedpådriveren for oljebransjens død. Han tror det hele kan gå nedover allerede fra 2020-tallet.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
 • NTB
 • E24
Publisert:,

Fremveksten av elbilismen svekker sakte, men sikkert en avgjørende inntektsdriver for bensin- og dieselprodusentene.

Endringene vil føre til at oljebransjen uunngåelig starter fallet mot bunnen, sier Statoil-sjefen ifølge nettstedet Climate Home.

Transportsektoren står i dag for 55 prosent av verdens oljeforbruk. Det er i ferd med å endre seg raskt. Allerede innen 2020-tallet kan toppen være nådd, mener Sætre.

– Fra da av vil vi se en krympende oljeindustri, sier han og legger til at Statoil ønsker å ta del i omformingen av energiindustrien.

– Vi ønsker ikke å stå på utsiden og se på, sier Statoil-sjefen, ifølge Financial Times.

Norge leder an

Eldar Sætres prognose ble formidlet på olje- og gasskonferansen «Oil & Money», som New York Times og nyhetsnettstedet Energy Intelligence arrangerte i London denne uken.

På konferansen viste Sætre til at Statoil i et av tre fremtidsscenarioer de har utarbeidet, så kan etterspørselen etter olje nå toppen på 2020-tallet. Selv i dette scenarioet, som er det mest klimaoptimistiske av de tre, anslår selskapets eksperter at den totale etterspørselen etter olje og gass vil være omtrent på samme nivå i 2040 som i dag.

Statoil-sjefen gjorde også et poeng av at den naturlige produksjonsnedgangen på eksisterende felt gjør at man er nødt til å investere i økt produksjon, også innenfor det rammeverket Parisavtalen legger opp til.

Elbil-salget vokser kraftig internasjonalt og er ventet å nå en markedsandel på 35 prosent innen 2035. Bare i løpet av fjoråret økte elbilsalget med 70 prosent, ifølge en undersøkelse gjort av Det internasjonale energibyrået (IEA).

Les også: Subsea 7 vinner kjempekontrakt i Egypt

Elbilenes popularitet tilskrives i stor grad forbedret batterikapasitet og -kvalitet. Elbiler ville i allerede i dag ha kunnet ivareta det daglige behovet som dekkes av ordinære biler, ifølge det britiske nettstedet Carbon Brief.

USA, Kina, Nederland og Norge leder an internasjonalt i elbilveksten.

Regjeringen Solberg har vedtatt at 100 prosent av nybilsalget i 2025 skal bestå av elbiler.

Befolkningsvekst

Likevel fremstår ifølge mediene representantene på oljekonferansen som lite bekymret for fremtiden, tross økende press som følge av klimaforandringene. Årsaken er at en rask, global befolkningsvekst vil skape etterspørsel etter fossilt brennstoff i flere tiår fremover, mener de.

Les også: Saudi-Arabia kan sette rekord: – Vil låne 140 mrd.

Sjeføkonom Spencer Dale avfeide elbiltrusselen da han talte under et arrangement i regi av Bloomberg tidligere denne måneden. Han mener at elbilen ikke vil ha avgjørende endringskraft de nærmeste 20 årene.

Analytikere i gruve- og energiselskapet BHP Billiton spår på sin side at «elbilrevolusjonen for alvor starter i 2017». De tror det vil være 140 millioner elbiler på veiene i 2035, tilsvarende rundt 8 prosent av den globale bilflåten.

Denne andelen elbiler vil medføre en nedgang i etterspørselen etter olje på 2,3 millioner fat daglig, tilsvarende 2 prosent av den samlede etterspørselen.

Les også

Sysla: Statoil kan trolig effektivisere uten sluttpakker og oppsigelser offshore

Les også

Ratingbyrå: Elbilene truer oljenæringen

Les også

Kværner-sjefen håper å få lage 12 ubemannede plattformer på norsk sokkel

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Equinor
 3. Oljebransjen
 4. Elbil

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoil-sjefen tror elbilen utløser fall for oljebransjen om fem år

 2. IEA: Elbiler er ikke nok til å slukke oljetørsten

 3. Rystad Energy tror oljetoppen nås om mindre enn ti år

 4. Annonsørinnhold

 5. Lavkarbon-diett er trendy i oljebransjen

 6. Betalt innhold

  Spår topp i oljeetterspørselen allerede på 2030-tallet