Fagforeningstopper i oljen roper varsku: Frykter flere oljeselskaper vil vende Norge ryggen

Fagforeningstopper i norsk oljenæring mener vi ikke har råd til å til å utsette konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja lenger. De opplever at flere oljeselskaper nå snakker om å prioritere Norge ned.

BEKYMRET: Fra venstre Terje Enes, Statoils-tillitsvalgt i Safe, med Statoil-tillitsvalgt i Lederne Terje Hovland, hovedtillitsvalgt Per Helge Ødegård og forbundsleder Audun Ingvartsen på Barentshavkonferansen 2018 i Hammerfest

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert:

HAMMERFEST/FORNEBU (E24): – Fra innsiden ser jo vi hvordan ledelsene i oljeselskapene diskuterer fremtiden for norsk sokkel for fullt. Det har pågått lenge, men det nye nå er at de sier klart at investeringene vil snu seg vekk fra Norge etter 2022 og utover, sier Per Helge Ødegård, hovedtillitsvalgt i Statoil i fagforeningen Lederne.

Han sitter i bedriftsforsamlingen i Statoil sammen med blant andre Terje Enes, leder for fagforeningen Safe i Statoil. De roper nå varsku om den langsiktige utviklingen på norsk sokkel fra 2020-tallet og utover.

Oljenæringen preges av langsiktige horisonter og de tillitsvalgte peker på at mange av de langsiktige linjene i hva som man satser på, legges av oljeselskapene nå. Uten tilgang på Lofoten, Vesterålen og Senja, andre nye areal eller nye store funn, mener de Norge vil tape på sikt.

E24 treffer de tillitsvalgte på Barentshavkonferansen i Hammerfest, der oljefolk og politikere fra hele landet samles. Både i Lederne og Safe må de bare erkjenne at det ikke har blitt noen konsekvensutredning av Lofoten siden fjorårets konferanse.

De tillitsvalgte er ikke fornøyd med at Venstre fikk gjennomslag for at det heller ikke i denne stortingsperioden (2017–2021) blir noen konsekvensutredning i Lofoten.

– Det overrasket at Erna Solberg forhandlet dette bort så raskt, i hvert fall når de uansett skulle sitte i en mindretallsregjering, sier forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne, og skyter inn:

– Samtidig mener jeg at Terje Søviknes er den beste oljeministeren vi har hatt.

Forbundslederen får full støtte for den vurderingen:

– Selv om han ikke har fått gjennomslag for konsekvensutredning ennå er han tindrende klar og tydelig, både overfor næringen, ungdommen og samfunnet rundt, om hvor viktig næringen er for arbeidsplasser og inntekter til fellesskapet, sier Terje Enes i Safe.

Les også

Nordnorsk oljeleverandør advarer: Frykter Hammerfest ender som containerhavn

– Begynner å gå tom for store funn i Norge

Både i Safe og Lederne peker man på at Statoil og andre store oljeselskaper satser tungt i land som Brasil og USA, der det er store ressurser og et lavere skattenivå.

– Pengene renner jo inn i Statoil om dagen, med en høyere oljepris og de kostnadskuttene som våre medlemmer har bidratt til å få til. De pengene skal de jo investere et sted, og når vi får signaler fra Statoil og andre selskaper om at Norge blir mindre interessant på sikt er vi bekymret for både sysselsetting og skatteinntekter til fellesskapet fremover, sier Enes i Safe.

Statoils letesjef for britisk sokkel, Jez Averty, uttalte til E24 i vinter at oljeselskapet vil investere andre steder hvis man får nei i Lofoten, og konsernsjef Eldar Sætre har også uttrykt bekymring for at det ikke ligger noen funn klare til utbygging etter at de er ferdige med Johan Castberg-feltet i Barentshavet.

Etter Statoils kvartalspresentasjon på Fornebu onsdag peker Statoil-sjef Eldar Sætre på at de gjorde to funn på norsk sokkel i første kvartal og ett i etterkant, men sier til E24 at de «begynner å gå tom for store funn» etter Castberg:

– Prioriteringer kommer litt av seg selv, for hvis det ikke er muligheter er det heller ikke noe å prioritere. Vi er helt avhengige av muligheter innenfor leting og jevn tilførsel av letemuligheter slik at vi kan opprettholde en kontinuitet hos oss og i leverandørindustrien, sier Sætre.

Samtidig som Statoil har rundt 30 prosjekter de jobber med på sokkelen «av mindre karakter», sier Sætre at de jobber ufortrødent med å gjøre nye funn, i tillegg til å ta grep for å nå målet om å øke den gjennomsnittlige utvinningsgraden fra rundt 50 til 60 prosent på norsk sokkel.

Les også

Eni vurderer å bygge ny LNG-terminal: – Essensielt for utviklingen av regionen

Frykter for kompetansen

– Jeg tror også flere i næringen ser seg lei på at man gjentatte ganger forsøker å få en forutsigbarhet og at nye arealer konsekvensutredes, men at det møtes med utsettelser og trusler om vern, sier Per Helge Ødegård.

– Den største bekymringen min er at den kompetansen vi har bygget opp i den norske oljenæringen gjennom tiår, skal begynne å forvitre, sier forbundsleder Ingvartsen.

De tre fagforeningstoppene er litt uenige om hvor realistisk det er å tro på nye store funn på norsk sokkel i år. Letesesongen 2017 endte stort sett med skuffelser, og i år er blant andre Statoil og Aker BP tilbake for å jakte videre.

– Det kan jo plutselig komme funn i år som gjør at diskusjonen om Lofoten og andre ting blir glemt, men hvis det ikke gjør det, vil jo Statoil og andre etter hvert prioritere andre regioner når det ikke er noen store utbyggingsprosjekter klare til etter Johan Castberg, sier Ingvartsen om Statoils gigantutbygging i Barentshavet.

Olje- og energiminister Terje Søviknes under Barentshavkonferansen 2018 i Hammerfest

Foto: Marius Lorentzen E24

Søviknes tror Lofoten-presset vil øke

Under sitt innlegg på Barentshavkonferansen lot ikke olje- og energiminister Terje Søviknes sjansen gå fra seg for å snakke om den økende aktiviteten i næringen, og hvor viktig den er for Norge.

Han lovet også å fortsette å åpne areal og sikre stabile rammevilkår for næringen.

Overfor E24 forteller han at det vil komme opp et resolusjonsforslag på Frps landsmøte til helgen, der det kreves full konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det er ifølge Søviknes og resolusjonen en reaksjon på at deler av Arbeiderpartiet og Unge Høyre nå vil verne området, før man har gjort en konsekvensutredning.

Arbeiderpartiets kompromiss, som ble vedtatt på landsmøtet i fjor, går ut på at man vil verne et beltet rundt Lofoten, utsette konsekvensutredningen av Nordland 7 og Troms 2, men de kjøre en konsekvensutredning i Nordland 6. Dette er området som ligger lengst sør av de tre blokkene, og nærmest eksisterende oljeaktivitet og det kommende Aasta Hansteen-feltet.

I mars, et år etter landsmøtevedtaket, stemte imidlertid fylkeslagene i Arbeiderpartiet i Hedmark, Oppland, Møre og Romsdal og Trøndelag for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det mener vi man må reagere på. Man går fra en kunnskapsbasert politikk med konsekvensutredning der alle får komme til orde, til å fatte en konklusjon i forkant der man verner hele eller deler av området, sier Søviknes, og legger til at han opplever at Arbeiderpartiet har pleid å være et stødig industriparti, men at han nå mener det vingler.

– Men det er ingen grunn til å tro at dere får konsekvensutredet området før 2021?

– Nei, det blir det ikke i denne perioden og den kampen tapte Høyre og Frp i Jeløya-forhandlingene, sier Søviknes.

– Har du fortsatt håp om at det blir noe av i neste stortingsperiode?

– Jeg har alltid håp. Vi har nå vært gjennom en tøff periode for næringen, og hvis vi kommer ut på 2020-tallet og fortsatt ikke har gjort noen større funn i de åpne områdene på sokkelen, tror jeg det vil presse seg frem at vi bør åpne Lofoten, Vesterålen og Senja, sier olje- og energiministeren og fortsetter:

– Det er svært prospektive områder, og det har vist seg at det ikke er noen motsetning mellom å ivareta fiskerinæringen og miljø mens man åpner for petroleumsnæringen.

Det er en argumentasjon som stadig møter krass motstand fra blant annet Venstre, SV og miljøbevegelsen, som mener det er helt uansvarlig å åpne områdene rundt Lofoten.

Les også

Uenighet kan forsinke storutbygging i Nordsjøen

Les også

Nå skal Statoil ha egen kapitalmarkedsdag for bærekraft

Les også

Resultatene øker og gjeldstrykket minker

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Barentshavet
 3. Terje Søviknes

Flere artikler

 1. – Rapporten var vel så mye en kritikk av oljeselskapene

 2. – Vi har absolutt ikke tapt kampen om Lofoten

 3. Betalt innhold

  Ny oljeminister vil ha full gass for «ren norsk olje»

 4. Betalt innhold

  Unge Høyre gjør helomvending – vil frede Lofoten, Vesterålen og Senja

 5. Betalt innhold

  Vestland Høyre sa nei til vern av LoVeSe