Skuffende boreresultat for Lundin: – Ressursestimatet for funnet vil reduseres

Lundin har boret en tørr brønn ved det minste av de to funnene de har gjort i Barentshavet. Selskapet er skuffet, men sier at utbyggingsprosjektet fortsetter som før.

SKUFFENDE BORING: Konsernsjef Alex Schneiter i Lundin Petroleum (t.v.) og letesjef Halvor Jahre i Lundin Norway må konstatere at de boret tørt på avgrensningsbrønnen like ved Gohta-funnet. Arkivbilde.

Foto: Marius Lorentzen E24
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Oljeselskapet Lundin, som slapp overraskende sterke kvartalstall onsdag morgen, gjennomfører for tiden et omfattende boreprogram i Barentshavet.

Selskapet er både med på letingen til andre selskaper, og har også en leting i egen regi i områdene rundt Alta- og Gohta-funnene, som selskapet gjorde for noen år tilbake.

Selskapet skal blant bore avgrensningsbrønner rundt funnene i år, og det er foreløpig estimert at de to funnene inneholder rundt en halv milliard fat olje og gass.

Onsdag skriver Oljedirektoratet at de foreløpige resultatene for avgrensningsbrønnen på Gohta viser at reservoaret har dårlig kvalitet og at brønnen anses som tørr.

Gohta er det minste av de to funnene, og brønnen som ble boret ligger rundt fire kilometer fra Gohta. Alta-funnet ligger litt lenger unna.

– Ressursestimatet for funnet vil reduseres som følge av denne brønnen. Et oppdatert ressursestimat vil utarbeides i løpet av året basert på alle nye data, skriver direktoratet om Gohta.

Kartillustrasjon over Lundin Petroleums virksomhet i Barentshavet. Selv om selskapet ikke fant noe mer på avgrensningsbrønnen ved Gohta, gjorde de nylig et funn på Filicudi (til venstre på bildet). De gule feltene markerer lisenser der Lundin er partner med en annen operatør.

Foto: Lundin Petroleum

Påvirker ikke utbyggingsplanene

Selskapet opplyser selv at avgrensningsbrønnen på Alta-funnet er det neste på boreplanen i Barentshavet nå.

I en uttalelse skriver Lundin at ikke påvirker avgrensningen og konseptutviklingen av Alta-funnet, men selskapets Norgessjef erkjenner samtidig at ressursestimatet for Gohta trolig bli nedjustert.

Selskapet vil etter planen bygge ut Alta-funnet og koble Gohta opp som en satellitt.

– Arbeidet med å modne Alta/Gohta frem mot en potensiell utbygging fortsetter som før selv om avgrensningsbrønnen vi har boret på Gohta ikke ga oss de resultatene vi hadde forventet, sier administrerende direktør i Lundin Norway, Kristin Færøvik i en uttalelse til E24.

– Nå skal vi bruke litt tid på å analysere informasjonen vi har fått fra brønnen, men regner med at ressursanslaget for Gohta blir noe redusert, legger hun til.

Direktoratet skriver videre at ressursestimatet for Gohta før denne brønnen var på mellom 63 og 132 millioner fat olje, pluss 5 til 8 milliarder kubikkmeter med gass. Totalt er det snakk om 91 til 184 millioner oljeekvivalenter.

Det er foreløpig ikke gjort endringer i disse tallene etter dagens borenyhet.

Lundins letekampanje i området gjennomføres med Leiv Eriksson-riggen. Selskapet har uttalt at de vurderer å leie inn en ekstra rigg til boreprogrammet i Barentshavet i år.

Full guffe i Nordsjøen

Til tross for det skuffende leteresultatet på Gohta, ser Lundin nå frem til boringen på Alta, samt de andre prospektene og avgrensningene som skal bores i år.

I februar kunne selskapet også melde om et funn på 30 til 100 millioner fat på Filicudi-prospektet ved Alta/Gohta, som skal avgrenses videre.

Selskapet kan også glede seg over at produksjonen på selskapets Edvard Grieg-felt i Nordsjøen går for full maskin.

Testresultatene fra starten av året har vært så gode på anlegget at Lundin onsdag annonserte at de øker produksjonsprognosen sin for hele selskapet for 2017 fra 70.000-80.000 fat til 75.000-85.000 fat per dag.

Les også

Nyskilte Lundin leverer kjempeproduksjon

– Anleggets oppetid fortsetter å overgå forventningene samtidig som man opprettholder veldig gode sikkerhetsresultater, skrev konsernsjef Alex Schneiter til aksjonærene i rapporten.

Danske Bank-analytiker Anders Holte omtaler den negative letenyheten i en oppdatering onsdag.

– Vi estimerer en potensiell negativ kursreaksjon på rundt to svenske kroner, alt annet like. De positive resultatene for første kvartal 2017 fra tidligere på morningen kan motvirke smellen, skriver Holte.

Han legger til at de fortsatt anser Lundin som en kjøpsmulighet, blant annet på grunn av leteprogrammet som skal gjennomføres utover året.

Les også

Venter leterekord i Barentshavet i 2017

Les også

Sverdrup-kamerater melder om nytt oljefunn

Her kan du lese mer om

  1. Lundin Petroleum
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Stor skuffelse for Lundin i Barentshavet

  2. Johan Sverdrup senker Lundins investeringsbudsjett

  3. Nyskilte Lundin leverer kjempeproduksjon

  4. Annonsørinnhold

  5. Fant olje med mye «trøkk»: – Lover godt for en utbygging av feltet

  6. Lundin kutter markant i ressursanslag i Barentshavet