DNO ligger foran skjema i Kurdistan: – Peshkabir er på steroider

Oljeselskapet DNO tjener godt på en økt produksjon, høyere oljepris og jevnlige eksportbetalinger fra Kurdistan i Nord-Irak. Selskapet har nå sikret seg en eierandel i en av de store prospektene i Barentshavet som kan inneholde store mengder olje.

Bijan Mossavar-Rahmani, styreleder i DNO på Pareto-konferansen tidligere i høst.
Publisert:

Oljeselskapet DNO slapp torsdag tall som viser et en omsetningsvekst fra 73 til 171,2 millioner dollar i tredje kvartal mot samme periode året før.

Brutto driftsresultat (EBITDA) falt fra 563,3 til 142,7 millioner dollar, mens resultat etter skatt falt fra 462,7 til 63 millioner dollar.

Inntektene var omtrent på linje med forventningen på 173 millioner dollar, mens resultat etter skatt var nøyaktig som ventet, ifølge konsensustall fra TDN/SME.

Årsaken til at regnskapet viser et resultatfall fra i fjor er at selskapet bokførte et forlik i Kurdistan på 556 millioner dollar i tredje kvartal i fjor. Holder man dette utenfor fikk selskapet et resultat etter skatt på -93 millioner dollar, mens man nå altså leverte et overskudd på 63 millioner.

Kontantstrøm fra driften var på 132,9 millioner dollar, opp fra 39,3 millioner i samme periode i fjor, og investeringene økte til 46,1 millioner dollar fra 29,6 millioner dollar i fjor.

Kontantbeholdningen økte fra 399 millioner dollar i fjor, til 640,2 millioner dollar i år – opp fra 584 millioner dollar ved utgangen av andrekvartal – inkludert utbetaling av utbytte på 23,8 millioner dollar.

Så langt i år har DNO mottatt eksportbetalinger på totalt 500 millioner dollar. Det er opp fra de 380 millioner dollarene som ble mottatt i hele fjor.

Les også

DNO med første utbytte på 13 år

Produksjonen øker

Produksjonen var i snitt på 117.600 fat oljeekvivalenter per dag gjennom kvartalet, en økning fra 115.196 fat per dag ett år tidligere.

Innen utgangen av året forventer DNO at produksjonen i Kurdistan alene har vokst fra 113.175 fat per dag nå til «minst 130.000 fat per dag».

Selskapets fikk i snitt en realisert eksportpris på 61 dollar per fat, og DNO mottok tre månedlige utbetalinger på totalt 164 millioner dollar for sin andel av Tawke-lisensen i Kurdistan.

Tawke er DNOs største og viktigste felt per dags dato sammen med Peshkabir. I sistnevnte har DNO de siste 18 månedene iverksatt en produksjon som nå går fra seks brønner. Ifølge selskapet ligger produksjonsplanen og -veksten foran skjema og under budsjett. Den syvende brønnen skal snart starte test produksjon og man planlegger å starte boring på den åttende brønnen i midten av november.

– Peshkabir er på steroider, sier DNOs arbeidene styreformann Bijan Mossavar-Rahmani.

– Produksjonen fortsetter å stige og vi er stolte over operasjonsteamet som setter mål man må strekke seg etter, og deretter følger opp med å slå disse målene, fortsetter han.

Les på E24+

DNOs risikovillige DNA: Oljebonanza, bombefly og maktkamp

Aktiviteten øker i Norge

I fjor varslet DNO et comeback på norsk sokkel, ti år etter at selskapet forlot den.

Selskapet har nå bygget seg opp en portefølje av totalt 21 lisenser i Norge, og regner med å delta i minst fem letebrønner på sokkelen neste år.

Dette kommer på toppen av boringen på Rungne-prospektet som nå pågår i regi av operatøren Faroe Petroleum. DNO eier 10 prosent av lisensen, og har også kjøpt seg opp i Faroe.

E24 skrev i august at DNOs eierandel i Faroe hadde kommet opp i 28 prosent, men DNOs ønske om styreplass i Faroe ble blankt avvist. DNO trakk senere invitasjonen til et aksjonærmøte i Faroe, og kom samtidig med hard kritikk av Faroes styre.

DNO har ikke bare kjøpt seg inn i Faroe, men de har også sikret seg en plass rundt letebordet i Barentshavet. I midten av oktober ble det nemlig kjent at DNO hadde kjøpt opp Chevrons andel i Korpfjell-funnet i Barentshavet. Dette er en av de største prospektene på norsk sokkel som er lite utforsket.

Den første brønnen viste skuffende resultater da Equinor boret den i fjor, men boringen skal fortsette med en ny brønn kalt Korpfjell Deep, som skal bores i løpet av 2019 hvis alt går som planlagt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om